2017. május 5., péntek

ZENÉS ÁLLATKERTI ESTÉK (2017.)

NYÁRESTI KONCERTEK AZ ÁLLATKERTBEN: 
AZ IDEI MÁR A 16. ÉVAD

Budapest, 2017. május 4. (csütörtök) – Júliusban és augusztusban szerda esténként ismét nyáresti koncertekkel várja a zenebarátokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. A hagyományos Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat keretében összesen hét előadásra kerül sor, és lesz még egy további jótékonysági meglepetéskoncert is, az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítvány szervezésében.
Tizenhatodik évadjához érkezett a Zenés Állatkerti Esték. A hagyományos nyáresti koncertsorozat keretében az idei szezonban összesen hét koncertre kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az előadások a hagyományoknak megfelelően szerdánként lesznek, így július első szerdájától augusztus harmadik szerdájáig minden héten koncerttel várja a közönséget az Állatkert. A koncertsorozat részletes programja az alábbiak szerint alakul:

július 5. (szerda), 20:30 – Kern András (vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor) – Lövölde tér
(esőnap július 6-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;

július 12. (szerda), 20:30 – Budapest Klezmer Band (vendég: Tompos Kátya – Örömteli klezmer
(esőnap július 13-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;

július 19. (szerda), 20:30 – Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra (koncert és táncbemutató) – Aki él és mozog, az szvinget jár
(esőnap július 20-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér partja lesz;

július 26. (szerda), 20:30 – Sárik Péter Trió (vendég: Falusi Mariann, Berki Tamás, Szőke Nikoletta) – Jazz-kívánságműsor különkiadás!
(esőnap július 27-én, csütörtökön); a koncert helyszíne a Nagy-tó partja lesz;

augusztus 2. (szerda), 20:30 – Geszti (vendég: Széles Iza)
(esőnap augusztus 3-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;

augusztus 9. (szerda), 20:30 – Papajazz (vendég: Malek Andrea, Szolnoki Péter)
(esőnap augusztus 10-én, csütörtökön); a koncert helyszíne a Nagy-tó partja lesz;

augusztus 16. (szerda), 20:30 – Budapest Bár
(esőnap augusztus 17-én, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;

A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál (online: www.jegymester.hu) válthatók 3700 forintos egységáron. A jegyek már május 4-től megválthatók.

A Zenés Állatkerti Esték hét koncertjén felül az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítvány – a negyedszázados évforduló alkalmából – külön jótékonysági ráadáskoncertet szervez:

augusztus 23. (szerda), 20:30 – alapítványi jótékonysági ráadáskoncert
(esőnap nem lesz); 
a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;

Az alapítványi ráadáskoncert fellépőinek neveit az elkövetkező hetekben újabb és újabb meglepetésként hozzák majd nyilvánosságra. A programbemutató sajtótájékoztatón azonban már kiderült, hogy a fellépők között lesz Tóth Gabi is, valamint, hogy a koncerten fellépő művészek egy különleges, kimondottan erre az alkalomra írt dalt – Rakonczai Viktor és Orbán Tamás szerzeményét – is előadják.

Az Állatkerti Alapítvány jótékonysági koncertjére a belépőjegyek az Alapítványnak tett adományként válthatók meg 3700 forintos áron. A főbejárat melletti alapítványi irodában – korlátozott számban – kiemelt támogatói jegyek is kaphatók 10.000 forintért. A kiemelt támogatók az előadást VIP-ülőhelyekről élvezhetik, és meghívást kapnak a koncertet követő állófogadásra is.

* * *

A zenés programok másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy gróf adományaként felállított zenepavilon. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 111 előadásra került sor az Állatkertben.


(Forrás: zoobudapest.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése