2017. május 26., péntek

ZENÉLŐ BUDAPEST


Zenélő Budapest

Ingyenes szabadtéri minikoncertek a város legszebb 13 pontján 
2017. május 26. – augusztus 18. között.
Fedezze fel a várost – kalauzolja a zene Budapest 
varázslatos helyszínei között!





A sokszínű Budapest egész évben értékes programokat kínál, legdinamikusabban mégis nyáron érzékelhető: Budapest a legjobb hangulatú városok egyike, fesztiválok és rendezvények fonódnak egymásba. 

Aki a városba látogat vagy itt él, érzi: a magyar fővárost méltán tartják számon olyan desztinációként, ahol a kultúrák találkoznak. Budapest a kultúra és sport fővárosa. Olyan hely, ahol valódi élmény csal mosolyt az arcokra. Ezt az egyedi hangulatot szeretné a Zenélő Budapest szabadtéri, ingyenes koncertsorozat még varázslatosabbá tenni.

Erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonzenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene, fuvolamuzsika – csak sétálnunk kell Budapesten és rálelhetünk egy-egy zenei csemegére a program gyönyörű helyszínein.

A zenei sorozatban idén – mely már a harmadik év a Zenélő Budapest történetében – közel hatszáz minikoncerten, még több helyszínen, még tartalmasabb programmal, kiemelkedő hazai előadóművészek bevonásával muzsikálnak a zeneművészek, három hónap alatt, tizenhárom budapesti helyszínen.

A Zenélő Budapest harmadik évadjának első szabadtéri koncertjeit 2016. május 26-án, pénteken hallgathatja a közönség, a program az augusztus 18-ára tervezett fellépésekkel zárul. A szabadtéri helyszíneken 20-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a publikum.

Koncerthelyszínek: a Várkert Bazár Gloriettje, illetve főbejárata, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika előtt, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty, valamint a Kristóf tér, és idén új színhelyek: a Központi Vásárcsarnok, valamint a Gerbeaud cukrászda terasza.

2017-ben először, a Várkert Bazár Öntőház udvarán felállított színpadon kiemelkedő hazai előadóművészek részvételével – vasárnaponként, de alkalmanként szombaton is, délelőtt 11 órától – ültetett nézőtérrel várják a szervezők egy-egy hosszabb koncertre a zeneszerető közönséget.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel száz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között, Liszt, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler, Ravel műveiből válogatnak.

A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló magyar zenészek és szólisták.

A tizenhárom fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel a magyar romantika és néphagyomány értékeiből adnak ízelítőt, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a főbejáratnál pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában.

A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes előadásában, valamint - többek között - Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei hallhatók, ütőegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát.

A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a belvárosi Deák, Vörösmarty és Kristóf téren pedig kürtök és fuvolák versengenek majd megszólaltatva Mozart, Dvořak, Bizet, Csajkovszkij, Doppler műveit; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd.

A hosszabb koncertek repertoárja a Várkert Bazár Öntőház udvarán folyamatosan változik.

A közönség minden előadási napon – ami helyszínenként változó – egymást követően két rövid koncertet élvezhet majd. Minden helyen naponta két előadást tartanak, kivéve a Deák, Vörösmarty, és Kristóf téren, ahol fél óránként követik egymást a koncertek a kijelölt napokon, illetve a Várkert bazár Öntőház udvarán, ahol egy-egy hosszabb koncert lesz. A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követhetik az érdeklődők.

Részletes program és információ a koncertekről a 
https://www.budapestinfo.hu/hu/zenelo-budapest-1
oldalon, valamint az esemény facebook oldalán, 
a www.facebook.com/zenelobudapest elérhetőségen található.

A Zenélő Budapest koncertsorozat a Budapest Főváros Önkormányzata hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg. A projekt ötlet- és szakmai gazdája Götz Béla, művészeti vezető, a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas díszlettervező, valamint Götz Nándor zenei vezető, klarinétművész.

***

A Zenélő Budapesttel közel egyidőben indul – a Miniszterelnökség által támogatott – további zenei program a Muzsikáló Budapest.


MUZSIKÁLÓ BUDAPEST

Nem is annyira régen, alig néhány évtizede csak a Nagykörúton több mint 40 cigányzenekar játszott esténként. A cigány muzsikusok Kárpát-medence szerte megbecsült tagjai voltak a helyi közösségeknek, tudásuk generációról-generációra szállt tovább. Mára ez a hagyomány és a szakma is eltűnőben van, az éttermek többségében csak szólóban vagy párban hallható cigányzenész. A muzsikus családok gyerekei inkább komolyzenét tanulnak vagy a könnyűzenében keresik az érvényesülést.

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása, népszerűsítése érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza ,,Muzsikáló Budapest" pályázatának segítségével – a nyári turista szezonban, május 20. és augusztus 20. között, 4-7 fős cigányzenekarok zenélnek 12 neves budapesti étteremben a hét hat napján. A frekventált helyszíneken nem csak a turisták és a nosztalgiára vágyók, hanem a fiatalabbak is átélhetik ezt a különleges, magával-ragadó hangulatot. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.

Információ: http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/12859/


(Forrás: www.budapestinfo.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése