2017. május 12., péntek

LIGET PARK FÓRUM – A VÁROSLIGET VÁLTOZÓ SZEREPE

A Városliget változó szerepét járta körül a Liget Park Fórum
új állomása - Érzelmek helyett valós adatokra és információkra
kellene támaszkodni.




,,A Városliget változó szerepe Budapest történetében" címmel rendezett szimpóziumot csütörtökön (2017. május 11-én), a Benczúr Hotelben a Persányi Miklós miniszteri biztos által életre hívott Liget Park Fórum, amelyet - az érintett szervezetek és a sajtó részvételével - ötödik alkalommal tartottak meg Budapesten.

Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok miniszteri biztosa a rendezvény megnyitásakor felidézte, hogy tavaly nyár óta négy hasonló rendezvényt tartottak, valamint ezzel párhuzamosan 16 részletes, tematikus egyeztetést és lebonyolítást szerveztek, amelynek keretében a Városligettel mint parkkal és annak fejlődési perspektíváival foglalkoztak.

Kiemelte: ezeknek a rendezvényeknek a célja, hogy a Liget körüli viták az ,,eluralkodó érzelmi megközelítések" helyett sokkal inkább a valóságos adatokra és információkra támaszkodjanak, illetve hogy a park használóinak igényeit is föltárják, fölmérjék.

,,Sok szellemi erőfeszítés árán méltányolható és érvekkel alátámasztható álláspontok rajzolódtak ki a Városligetnek mint tájképi kertnek a park jellegű megújításáról, helyreállításáról, rehabilitációjáról és növeléséről, a parki funkciókról és a park iránti használói igényekről általában" - fejtette ki a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy az egyeztetések során 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői összesen 558 javaslatot és észrevételt fogalmaztak meg. Ezeket egy szakértői csoport vizsgálta meg abból a szempontból, hogy hogyan illeszthetők be a kert- és tájépítészeti tervezés folyamatába. ,,A mintegy fél ezer javaslat 90 százalékáról azt állapították meg, hogy beépíthető a végleges tervekbe" - emelte ki Persányi Miklós.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a következő, nyár közepére tervezett fórumon a terveket készítő Garten Stúdió fogja bemutatni, hogy mit sikerült az észrevételekből integrálni.

A csütörtöki egyeztetésen az előzőkkel szemben most a Városliget történeti és a történelmi dimenzióit vizsgálták a megjelent szakemberek.

Gyáni Gábor történész ,,A közpark és használata - A Városliget példája" címmel elemezte a Városliget parkhasználati szokásainak elmúlt századokban bekövetkezett változásait, a Városliget fejlődéstörténetét pedig Ombódi Ildikó okleveles tájépítészmérnök, műemléki szakértő mutatta be ,,Mocsártól a közparkig" című, vetített képes előadásában.

Feszl Frigyes pavilonja és a városligeti Gyermekszínház sorsát Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa ismertette a közönséggel, a Liget színházi életéről - ,,a krajcáros színházaktól a Körszínházig" - pedig Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos főmunkatársa tartott előadást.

A meghívott előadók beszéltek még a ligeti vendéglők, kávéházak és mulatóhelyekről, a Millenniumi Ezredéves Országos Kiállításról (amelynek ,,érdekében" 600-800 fát vágtak ki!), illetve a Vajdahunyad vár történetéről is.


(Forrás: MTI)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése