2017. május 24., szerda

NEMZETI REGATTA (2017.)

2017. május 24-én - stílszerűen - egy hajón, a Rákóczi motoros fedélzetén tartottak 
sajtótájékoztatót a Nemzeti Regatta szervezőbizottságának tagjai és az országos 
esemény védnökei. A rendezvény leginkább várt része a vitorláshajók kisorsolása 
volt, melynek keretében mind a 38 település megtudta, melyik vitorlással vághat 
neki a június 10-ei versenynek. Az eseményen a fővárosi hajózási társaság - a 
MAHART - és a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) stratégiai együttműködési 
megállapodást (SEM) is aláírt.


A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), mint a Nemzeti Regatta (a Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja elnevezésű, kétnapos rendezvény főszervezője) stratégiai partnere - a MAHART jóvoltából - a Rákóczi motoros fedélzetén, egy dunai hajózásra invitálta a sajtó munkatársait, meghívott vendégeit, valamint a versenyen résztvevő települések képviselőit. A helyszínválasztás korántsem volt véletlen. A Balatoni Hajózási Zrt. hosszú évtizedeken keresztül a MAHART leányvállalataként működött személyszállító hajóival nemzeti kincsünk, a Balaton legfrekventáltabb kikötőiben. A társaság 2009-től már önálló részvénytársaságként működött és a Balaton-parti települési önkormányzatok tulajdonába került. Az egykori anyavállalathoz fűződő szakmai kapcsolatokat a BAHART új vezetése az elmúlt két év során fel kívánta éleszteni. A MAHART vezetése szintén nyitott volt a kapcsolatok újraépítésre és a szakmai tapasztalatok, tudás intézményesített cseréjére. Ennek eredményeként kötött a két hajózási társaság stratégiai együttműködési megállapodást - a Nemzeti Regatta sajtótájékoztatójának keretében - május 24-én. A jövőben a két cég számos területen – így az értékesítés, műszaki fejlesztések, hajós foglalkoztatással kapcsolatos témákban – folytat majd egyeztetéseket, és szakmai kérdésekben közösen lép majd fel az érdekek egységes képviselete céljából.

A sajtótájékoztató hivatalos részét Dónucz László, a Nemzeti Regatta szervező bizottságának elnöke nyitotta meg, aki rövid visszatekintést adott a tavalyi, első rendezvényről, és annak sikeres fogadtatásáról. A résztvevőket - az eseménnyel kapcsolatban - ezt követően Kollár József, a BAHART vezérigazgatója, a házigazda település részéről Hamvas Péter, Siófok város alpolgármestere, és az esemény szakmai védnökeként Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ (HYA)) elnöke köszöntötte. Mivel az esemény a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat egyik fontos állomása, ezért a résztvevőket a bevezetőben Kiss Ádám projektvezető invitálta Siófokra, a Balatonra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a tavasz folyamán többször is meghosszabbította a Nemzeti Regattára történő nevezési határidőt. A szervezők a tavalyi sikereken fel buzdulva azt a nem titkolt célt tűzték maguk elé, hogy idén akár 50 települést is vendégül lássanak a Balaton partján. A Siófokon rendelkezésre álló parti és vízi infrastruktúrát tekintve ez egyébként a maximum is, amit a szervezők színvonalasan ki tudnának szolgálni a két nap során. Fontos célként kezelték a szervezők azt is, hogy növeljék a nem Balaton-parti települések arányát, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a Balaton nem csak a régiókban élőké, hanem nemzeti kincsünk.

„Külön öröm volt számunkra, hogy néhány kivételtől eltekintve a tavalyi résztvevők idén is azonnal jelentkeztek, ugyanakkor sikerült megnyernünk egy sor, új települést is, melynek révén elmondhatjuk, hogy az induló csapatok kétharmada már nem a Balaton partjáról, hanem az ország más részeiből érkezik!” – emelte ki Dónucz László.

A május 24-ei hajósorsolást végül 38 település várta izgatottan, hogy megtudja, melyik hajóval kezdi meg június 10-én az amatőr vitorlás pályaversenyt. Komoly vitorlás múltra egyébként egyik csapatnak sincs szüksége, hiszen az egyforma, ún. one design vitorláshajókat a szakképzett kormányossal együtt a BAHART biztosítja, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket.

Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel - a hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányos mellett -, és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz.

Teljesül ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. „Bár versenyről van szó, de sokkal lényegesebb, hogy ezen a két napon mindenki egymásra mosolyogjon, és a csapattagok nevetve és tiszta szívvel képviseljék településüket.” – hangsúlyozta Kollár József. Ismert személyekből, hírességből idén sem lesz hiány, a közönség találkozhat többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.


Több mint egy vitorlásverseny…

Az akár nézőhajókról, valamint a színpad mellett felállított, óriás kivetítőn is figyelemmel kísérhető, a Kékszalagról már ismert Borbély Ferenc szakértő kommentálásával zajló vitorlásverseny mellett - minden bizonnyal - szintén látványos izgalmakat tartogat a - Sió csatornán megrendezésre kerülő - sárkányhajó verseny is. (Ebben a számban tavaly az inkább vitorlázásról ismert Balatonfüred városa diadalmaskodott.)

A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszony szerepkörében Ördög Nóra lesz a közreműködő. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel, csakis tele balatoni élményekkel!

A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans!

Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedezni való játék és program várja a helyszínen.


A győztes egyik jutalma…

A BAHART személyhajóinak döntő többsége Balaton-parti települések nevét viseli. A főszervező felajánlásából a győztes település egyik jutalma idén is az lesz, hogy a BAHART Nagypénteken átadott, legújabb hajója – a NEMZETI REGATTA motoros – a következő szezonban az első helyezett település nevét viseli majd. A szervezők titkon azt remélik, hogy a 2018-as szezonban talán meglephetik a Balatonnál nyaralókat egy távoli magyarországi település nevét viselő hajóval!

A Siófok város támogatásával megvalósuló szezonindító esemény kiváló lehetőséget biztosít a településmarketingre, míg a szurkolóknak, érdeklődőknek a gazdag és színes, ingyenes programkínálat miatt érdemes ezt a hétvégét Siófokon tölteni.


(Forrás: www.balatonihajozas.hu)

--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése