2017. május 18., csütörtök

DUNAKANYAR LÁTOGATÓKÖZPONT


DUNAKANYAR LÁTOGATÓKÖZPONT

2017. május 10-én, Visegrádon tartott közös, szezonnyitó sajtótájékoztatót a Magyar Turisztikai Ügynökség, a dunakanyari TDM szervezetek (Esztergom, Szentendre, Vác, Visegrád), a MAHART PassNave és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Ig. (DINPI) egy-egy képviselője.





A ,,Dunakanyar Látogatóközpont kialakítása” című projekt

Az 1997-ben létrejött, idén 20 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén, Budapesten, Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében elkötelezett módon törekszik a védett természeti értékek megóvására és bemutatására irányuló alaptevékenységeinek ellátására és ennek érdekében kiemelt figyelmet fordít a pályázati lehetőségek mind teljesebb körű kihasználására.

Jelen projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-7.1.5-16) keretében valósul meg.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság meglévő bemutatóhelyei, tanösvényei többségében egész évben fogadják az érdeklődőket, folyamatosan bővítve az igénybe vehető szolgáltatások körét. A Dunakanyar Látogatóközpont e bemutatóhelyek sorába illeszkedve, ám koncepciójában egyedi, az adott tájegységre fókuszáló kialakítással, a Pilis látogatottság tekintetében egyik kiemelkedő helyszínén, a történelmileg is jelentős Komárom-Esztergom megyei Dömös településen valósulna meg.

A beruházás hiánypótló, mert a nemzeti park területén még nincs a látogatók fogadására és a természeti értékek bemutatására alkalmas magas színvonalú, interaktív és innovatív elemekkel bíró, nemzetközi jelentőségű létesítmény, ami egyúttal a természetvédelmi és ökoturosztikai tudásközpont szerepét is betöltené.

A látogatóközpont a Duna-Ipoly Nemzeti Park és egyben a Dunakanyar szívében, az egyik legnagyobb látogatottságú turisztikai desztinációban helyezkedik el. Közlekedési kapcsolatai kiválóak, hiszen ide érkezik meg Dobogókő felől a Rám-szakadékon keresztül egy nagy forgalmú turista útvonal, az ingatlan előtt halad el a Visegrádot Esztergommal összekötő közút, szomszédságában hajóállomás található és itt halad el az Eurovelo kerékpárút tervezett nyomvonala is.
A Látogatóközpont egész évben várná az ide látogatókat ezzel meghosszabbítva a szezon időtartamát és a helyi kis-és középvállalkozásoknak is lehetőséget teremtve arra, hogy saját bevételeik növelésével a munkaerő megtartó potenciáljuk is növekedjen.

A Látogatóközpont kialakítása erre megoldásként elsősorban az iskoláskorú gyermekeket, valamint a gyermekes családokat célozza, de nem feledkezik meg az óvodás korcsoportról sem. Ezen túl az ökoturisták, bakancsos turisták, idősebb korú látogatók is megtalálják a számunkra érdekes ismereteket a kiállítás, a tanösvény, illetve a vetítés tartalmai között.

A projekt megvalósítása során kialakításra kerül egy központi épület, melynek része egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit, és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítás.

A kiállítás mellett létrejön egy konferenciaterem, mely 150 fő befogadására képes, így az időközi, természetfilmes vetítések mellett lehetőség van konferenciák, workshopok, szakmai napok, illetve vállalati csapatépítők, egyéb rendezvények (pl. esküvő) lebonyolítására is, valamint időszakos kiállítások helyszíneként szolgálhat.

Az attrakció másik fő eleme a kert, melynek kialakítása a kiállítással összhangban folytatja annak tematikáját, a Dunát formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a felhőtlen kikapcsolódást nyújtó játszótérig.

A projekt megvalósítása, annak volumenére való tekintettel 3 évet vesz igénybe.
A megvalósulást követően évente 36.000 ezer látogatót vár a komplexum.

A projekt teljes költségvetése bruttó 1 376 833 425 Ft.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány hozzájárulásával 100 %-os támogatási intenzitással valósul meg 2017 és 2019 között.

További információk a projektről:

dinpi@dinpi.hu

***

Visegrád

http://www.visitvisegrad.hu/Bemutatkozas.html


***

Visegrádi kilátó

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és egyúttal a Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) részét képező visegrádi helyszínen tervezzük egy kilátó felújítását. Az épület alsó részében egy multimédiás kiállítás bemutatja a Duna mozgalmakat és emléket állít a Duna-Ipoly Nemzeti Park születésének, valamint ismerteti a környéken található állat- és növényvilágot. A kirándulók számára a kilátó pihenőhelyként is funkcionál: ahol az emeleti kávézóban felfrissülhetnek, miközben élvezik a kilátást.

A fejlesztés célja, hogy egy modern kiállító és kilátó épületben lehessen megismerni a Dunakanyar és a Pilis természeti szépségeit,  valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park történetét,  feladatait, programjait.


(Forrás: www.dunaipoly.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

























































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése