2017. május 26., péntek

DÍSZÜNNEPSÉG A VII. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓN

DÍSZÜNNEPSÉG A VII. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓN
A STEFÁNIA PALOTA SZÍNHÁZTERMÉBEN

,,Hazádnak rendületlenül légy híve!“ címmel, a Szózat vezérgondolatának
szellemében, a világ öt kontinenséről gyűltek össze a VII. Magyar
Világtalálkozó résztvevői Budapesten.


A Stefánia Palota Színháztermében 2017. május 16-án, kedden, este 18 órakor, a világtalálkozó ünnepi gáláján jelen voltak a Világtalálkozó díszvendégei, a kontinens-díszvendég: Észak-Amerika; a határon-túli díszvendég: Felvidék; a hazai díszvendég: a Balaton-régió.

Az egybegyűlteket a közélet neves személyiségei, a díszvendégek képviselői köszöntötték, és rangos civil elismerések átadására is sor került. A kulturális gála keretében fellépett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Felvidéki Komáromi Jókai Színház művészei; Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas színész, énekes; Szemerédi Bernadett, a Magyarkanizsai Udvari Színház (Délvidék) színművésze. A Nagyváradi-Kis Anna Mária programigazgató rendezésében zajló est műsorvezetői: Joó Géza, a Magyar Világtalálkozó szóvivője és Szalóczy Pál, Kazinczy-díjas előadóművész.

A közönséget az előtérben határon túli díszvendégünk, a Felvidéki Megmaradásunkért Kultúrcsoport 30 fős csoportja fogadta zenével, tánccal, kóstolóval, majd a díszteremben - a Világtalálkozók történetét bemutató rövidfilm levetítése után - 24 történelmi zászló érkezett a színpadra. A Himnusz felcsendülésében közreműködött a gálaműsor összes szereplője. A Színházterem előterében kiállítások, bemutatók voltak láthatók, és megtekinthető volt a messze földön híres Höveji Csipke, a felvidéki Bucsi Babamúzeum babái, és népi hagyományőrzés más kincsei is.

Áldást mondott a Reformáció 500 éves jubileuma alkalmából: dr. Fischl Vilmos, evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság tagja. Ezt követően dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd a díszvendégek köszöntője következett. A köszöntők után mindig várva várt percei az ünnepségnek a Világtalálkozó elismeréseinek átadása, amelyet az adományozó testület tagjainak gratulációja követett. A gálaműsor után megkóstolhattuk a különféle finomságokat, a világtalálkozó vizét, borát, pálinkáját.

Az elmúlt öt évben többek között olyan személyek vették át az elismerést, mint Kányádi Sándor, Sára Sándor, Jókai Anna, Böjte Csaba, George Pataki, Buzánszky Jenő, Duray Miklós, Farkas Bertalan, Kozma Imre, Pozsgay Imre, Hg. Esterházy Antal, dr. Papp Lajos, dr. Szakály Sándor, Kassai Lajos, Bokor Balázs, Mága Zoltán, Józsa Judit, Pitti Katalin,Tamás Gábor, Rúzsa Magdolna, Varga Miklós, Balázs Fecó, Tímár Sándor és Timár Böske, a József Attila Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Budapesti Nemzeti Színház társulata, az Omega Együttes és a Magyarkanizsai Udvari Színház - és mások.

A Világ Magyarságáért közéleti és művészeti elismerést azok kapják, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek, hozzájárulnak a magyarság szellemi örökségének megmaradásához, és az országok közötti civil kapcsolatok elmélyítéséhez. Az idén a közéleti elismerést dr. Fischl Vilmos, evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára; Mészáros László, amerikai magyar vállalkozó, a Képzett Fiatalokkal a Jövőért Alapítvány (MICE) alapítója vehette át.

A Világ Magyarságáért művészeti elismerést a Príma Primissima-díjas, Magyar Örökség-díjas Magyar Nemzeti Táncegyüttes; a Felvidéki Komáromi Jókai Színház; Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas színész, énekes vehette át (Tolcsvay Béla, Kossuth-díjas előadóművész később veszi át díját).

A Tiszteletbeli Magyar címet minden évben azok a nem magyar származású személyek kapják, akik Magyarország és a magyarság javára hosszú idő óta végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik. E díjat Wening Esthyprobo Fatandari, Indonézia magyarországi nagykövetasszonya; Dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete, a Panoráma Világklub Mongóliai Társklubjának tiszteletbeli elnöke; Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár magyar tiszteletbeli konzulja, mérnök-közgazdász vehette át.

Az Összefogás a Magyarságért Díjat azoknak adományozzuk, akik a Panoráma Világklub jelmondata, a „határtalan összefogás értékeinkért” szellemiségét képviselve a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében tevékenykednek. Idén Koleszár Andrásné és Székely Lászlóné - Kisvárda és Mátészalka városok Világklub-vezetői; Lőrincz Kálmán és Máthé Gizella – a Házat-Hazát Alapítvány és a Pest Megyei Világklub vezetői; Dr. Besenyi Károly és Besenyi Zsuzsa – az Argentínai Magyar Iskola alapítói, a Patagóniai Világklub vezetői vehették át a díjat. Valamennyi kitüntetett megkapta az elismerő oklevél mellé Józsa Judit, erdélyi származású kerámiaszobrász „Életfa-kereszt – megmaradásunkért” című alkotását.


(Forrás: www.vilagtalalkozo.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

























































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése