2016. augusztus 20., szombat

A SZABADSÁG SZIGETE

A szabadság szigete - Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
Kortárs képzőművészeti kiállítás
(MODEM, Debrecen, 2016. augusztus 7. – november 6.)A modern és kortárs hazai képzőművészet 100 legismertebb, iskolateremtő, vagy legtöbbet hivatkozott művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás augusztus 6-án, a MODEM-ben. A művészeti központ két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő tárlat – amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül – közel 250 alkotáson keresztül ad képet a hazai képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át egészen a public artig.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint 10 ezer darabos gyűjteményét reprezentáló válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a ,,neo”-sok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója. A bemutatott anyag ezenkívül a gyűjteményen belül is kiemeli a magyar művészet történetében is kiemelkedő alkotásokat, életművet ránk hagyó művészeket, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus és példaadó munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát.

A válogatásban hangsúlyos szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók anyaga (többek között Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, Fe Lugossy László, Vincze Ottó), amely a MODEM legfelső szintjén, külön szekcióban tekinthető majd meg. A kiállítás belépője pedig egyben filmklub-bérlet is: másfél hónapon keresztül minden héten a Vajda Lajos Stúdió egy-egy filmje látható majd a MODEM kávézójában, s a kiállítási belépő valamennyi vetítésre érvényes.

A kiállítás augusztus 6-án, 16 órakor nyílt meg, és november 6-áig látogatható.

Kurátor: Muladi Brigitta, művészettörténész(Forrás: MODEM)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 


 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése