2016. augusztus 29., hétfő

MÚZEUMKERT-ÖTLETPÁLYÁZAT DÍJÁTADÓ

MÚZEUMKERT-ÖTLETPÁLYÁZAT DÍJÁTADÓ


Kihirdették a Múzeumkert-ötletpályázat eredményeit Budapesten;
 
A Tér-Team Kft. ,,harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt” terve nyerte az első díjat a Múzeumkert-ötletpályázaton, amelynek eredményeit hétfőn hirdették ki a Magyar Nemzeti Múzeumban.



A Múzeumkert-ötletpályázat célja egy olyan zöld és családbarát park létrehozása, amely egyszerre felel meg a hagyományoknak és a 21. század elvárásainak - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az eredményhirdetésen. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta számos fontos kulturális intézmény újult meg, így a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Pesti Vigadó épülete és a Várkert Bazár is.

A miniszter hozzáfűzte: egy kultúrnemzet számára kulturális intézményeinek és azok környezetének állapota az önbecsülésnek is az értékmérője, ezért fontos, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kertje a 19. századi épített környezetbe simuló, a történeti angolparkot is megidéző, méltó állapotban várhassa a látogatókat.

Szeretnénk, ha a kertépítés a Palotanegyed megújításának csak a kezdete lenne - fogalmazott az eseményen Balog Zoltán, aki a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületek hasznosításáról szólva hangsúlyozta azt is: a kormányzat célja megőrizni a Rádiózenekar komoly technikai és történelmi értékeket hordozó stúdióit is.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a nagyvárosi szimbolikus kertek fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy komoly társadalmi feszültségeket keltene, ha Firenzében a Pitti-palota mögötti Boboli-kertben, vagy a Buckingham-palotával szembeni St. James's parkban hasonló állapotok uralkodnának, mint most a Múzeumkertben.

A Tér-Team Kft. a pályázat kétmillió forinttal járó első díját az indoklás szerint harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt, a pályázati kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseivel nyerte el. A 1,5 millió forintos második díjat a Pagony Kft. szerezte meg. A harmadik helyezett Stéhli Zoltán Imre terve lett, amelyet egymillió forinttal jutalmaztak. A szakmai zsűri emellett további három tervet, Almási Balázs, Fábián Zsófia Eszter és Lehotai Bence Gábor pályázatát javasolta megvételre a pályázat kiírójának.

A bírálóbizottság szakértője, Jámbor Imre tájépítész a pályázat szakmai tanulságait összegezve úgy fogalmazott, fontos szempont volt a beérkezett 12 terv elbírálásakor, hogy a pályaművek kellően átgondolt elképzeléseket fogalmazzanak meg az úgynevezett kertészház új funkcióval ellátását és a növényállomány megújítását illetően, valamint egy 20-30 éves kezelési tervet is tartalmazzanak, megjelölve a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket.

A zsűrinek szintén lényeges szempontja volt az elbíráláskor, hogy a pályázatok milyen megoldást kínáltak a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér egybenyitására. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a bizottság a jövőbeli rendezéshez javasolja, hogy a Pollack Mihály téren a mélygarázsokhoz vezető utat leszámítva teljesen szűnjön meg a gépkocsiforgalom.

Az eredményhirdetésen részt vett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, valamint Csorba László, a múzeum korábbi főigazgatója is, aki a pályamunkákat méltatva arról beszélt: a győztes terveken a Múzeumkert iránti szeretet érhető tetten.

Az ötletpályázat nyertes munkáinak elképzeléseit is felhasználó végleges terveket az Új Nemzeti Múzeum koncepcióval együtt Balog Zoltán 2017. január végéig terjeszti a kormány elé, addig elkészül a faállomány újabb vizsgálata, valamint elindul a park régészeti felmérése is. A megújult Múzeumkert a tervek szerint 2017 végéig készül el.


(Forrás: MTI)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 

















































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése