2016. augusztus 19., péntek

SZALAY-SOKOL-PICASSO KIÁLLÍTÁS BUDAPESTEN

SZALAY-SOKOL-PICASSO KIÁLLÍTÁS BUDAPESTEN

Szalay Lajos magyar és Koloman Sokol szlovák származású grafikusművész párhuzamos életművét bemutató, Pablo Picasso képeivel kiegészített tárlat nyílt a Várkert Bazár Testőrpalotájában, csütörtökön délután (2016. augusztus 18.).
November 13-ig látogatható a tárlat.

 
 


A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Pozsonyi Városi Galéria szakmai összefogásának eredményeként létrejött tárlat főkurátora, Szabó Lilla a megnyitón arról beszélt: nem a két művész életművének monografikus feldolgozására törekedtek, inkább a közös gyökereket, a közép-európai identitást, az életrajzok jellegzetes párhuzamosságait és különbözőségeit igyekeztek megragadni. A tárlat rávilágít arra is, hogy a két grafikus milyen eltérő módokon reagált Pablo Picasso művészetére.

A két emeleten és négy teremben berendezett, augusztus 19-től látogatható tárlat több mint 130 Szalay Lajos- és mintegy 70 Koloman Sokol-művet sorakoztat fel, Picasso hatásainak bemutatására a mester 13 képe szerepel a válogatásban.

A Liptószentmiklóson született Koloman Sokol (1902-2003) szegény proletár környezetben nevelkedett Kassán, ebből eredeztethető nagyon kritikus, szociálisan rendkívül érzékeny, a német expresszionizmus keménységét idéző látásmódja. A gyermekkorát Tarnabodon töltő Szalay Lajost (1909-1995) egész életében elkísérte a paraszti élet bukolikus, a valódi és a nem evilági létet különös egységben ábrázoló formai és érzelmi világa, ugyanakkor líraibb hangvételű, mégis nagyon realista munkáit Sokoléhoz hasonlóan kemény társadalomkritika itatja át – fogalmazott Szabó Lilla.

Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója elmondta: Szalay Lajos és Koloman Sokol pályafutása ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, és bár sosem találkoztak, sorsuk számos párhuzamosságot rejt. Mindketten emigrációra kényszerültek, majd életművük legjelentősebb részét Amerikában alkották meg, miközben megőrizték közép-európai identitásukat. Példaként említette, hogy a gyerekkorában magyar királyi elemi iskolát végző Koloman Sokol egész életében minden nap magyarul és szlovákul is elmondta a Miatyánkot.

Szalay Lajos a magyar és az egyetemes grafikatörténet kiemelkedő alakja volt, a mostani kiállítás az első alkalom, hogy életműve közép-európai és nemzetközi kontextusba ágyazva látható - hangsúlyozta Fertőszögi Péter, a csaknem 500 Szalay-grafikát őrző Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: a budapesti kiállítás a januárban bemutatott pozsonyi Szalay-Sokol-Picasso tárlat bővített változata, amelyen minden képfelirat három nyelven, magyarul, szlovákul és angolul is olvasható.

A Pozsonyi Városi Galéria igazgatója, Iván Jancar az eseményen úgy fogalmazott: Koloman Sokol a szlovák képzőművészet hatalmas legendája volt, aki alkotók több generációját ihlette meg műveivel.

A november közepéig látható Szalay-Sokol-Picasso című kiállítás védnöke Áder János köztársasági elnök és Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke. A tárlat létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.


(Forrás: MTI)


---------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 

 
 










































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése