2016. augusztus 31., szerda

MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEKKEL A FENNTARTHATÓSÁGÉRT

MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNYEKKEL
A FENNTARTHATÓ KÖRNYEZETÉRT ÉS MEZŐGAZDASÁGÉRT

Mitől fosztották meg termőtalajainkat a műtrágyázás és a kémiai növényvédelem
évtizedei? Hogyan segíthetik egy fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítását
a baktériumok, algák és gombák? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték
a választ a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Mikrobiológiai Társaság
konferenciáján, amelyet az Amerikai Mikrobiológia Társaság támogatott.A műtrágyák és a növényvédő szerek több évtizede tartó használata miatt egyre növekvő problémát jelent a talajok minőségromlása. A legfontosabb tápanyagok – nitrogén, foszfor és kálium – pótlása mellett ugyanis legtöbbször nem kerül vissza a talajba elegendő az egyéb, létfontosságú nyomelemekből. A földekre kiszórt vegyi anyagok pedig sokszor durván beleavatkoznak a talaj életközösségének összetételébe.

Mindeközben rendelkezésre állnak fenntarthatóbb, a szántóföldek biológiai igényeit jobban figyelembe vevő mezőgazdasági módszerek is, melyekben immár a gazdálkodók számottevő hányada használható alternatívát lát. Szili-Kovács Tibor, az MTA ATK TAKI kutatója arról tart előadást, miként is zajlik a talajok pusztulása a gyakorlatban, és hogyan lehet ezt a folyamatot mikrobiológiai készítményekkel – baktériumokkal, gombákkal, algákkal – ellensúlyozni.

A talajba kerülő mikroorganizmusok viselkedésének vizsgálatában genetikai módszerekre is szükség lehet. Ezekről a módszerekről, valamint gyakorlati alkalmazhatóságukról beszél Balázs Ervin akadémikus, az MTA ATK igazgatója.

Közismert, hogy bizonyos gombák képesek támogatni a növények tápanyagfelvételét a talajból, de egyes fajok alkalmasak rovarkártevők, sőt, más gombák elpusztítására is. Ezekről a lehetőségekről számol be előadásában Kredics László az SzTE TTK Mikrobiológiai Tanszék, valamint Kovács M. Gábor, az ELTE TTK Növényszerevezettani Tanszékének kutatója.

A haszonnövényeket megtámadó rovarok elleni védekezés biológiai módszereiről hallhatunk Turóczi György, a SzIE Növényvédelmi Intézet munkatársának előadásában.

A módszerek persze mit sem érnek, ha nincs, aki a gyakorlatban alkalmazza őket. Szerencsére vannak már ilyen cégek Magyarországon, nem is kevesen – ezek célkitűzéseiről beszél előadásában Pénzes Éva, a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének képviselője.


(Forrás: MTA)

----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése