2016. augusztus 30., kedd

BOSCH, HIERONYMUS - A GYÖNYÖRÖK KERTJE

Bosch leghíresebb festményéről készült film a hazai mozikban

Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulója kapcsán világszerte mozivásznon
mutatják be a festő leghíresebb művét feldolgozó, spanyol ismeretterjesztő filmet.
A Bosch: A gyönyörök kertje szeptember 1-től látható a hazai filmszínházakban.





A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festő, Hieronymus Bosch a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak egy olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részeit képezik, amelynek értelmezését a mai napig homály fedi. Művészete, és vele az emberi bűnöket és gyengeségeket ostorozó, utánozhatatlan ábrázolásmódja hosszú évszázadokra a háttérbe szorult, később a 20. századi szürrealizmus kiemelkedő ösztönzője lett. Életéről nagyon keveset tudni, az egyetlen pontos dátum, amit ismerünk, a halálához kapcsolódik: 1516. augusztus 9-én temették el.

2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg Bosch halálának 500. évfordulójáról. Ezek közül a legnagyobb szabású a madridi Prado Múzeum életmű-kiállítása, amely húszévnyi előkészület után idén májusban nyílt meg, és az eddigi legteljesebb tárlatot mutatja be Bosch életművéből. A kiállítás egyik fő látványossága Bosch talán legismertebb festménye, A gyönyörök kertje. Ez a hatalmas, közel 4 méter széles háromosztatú táblakép áll a Pannonia Enterteinment által két éve elindított, ismeretterjesztő mozifilm-sorozat, A művészet templomai következő epizódjának középpontjában.

Magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=sC_9bCW4JfI

A Prado Múzeummal együttműködésben készült, látványos dokumentumfilm a sorozat korábbi - a Vatikáni Múzeum és az Uffizi-képtár kincseit, vagy a milánói Leonardo-életműkiállítást bemutató - részeihez hasonlóan, „virtuális tárlatvezetés” keretében tárja a nézők elé műalkotást. A Bosch: A gyönyörök kertje modern filmes technikák segítségével mutatja meg ennek az ikonikus, ám egészében nézve már-már befogadhatatlanul részletgazdag festménynek minden centiméterét, miközben neves művészettörténészek, írók, filozófusok és művészek osztják meg gondolataikat erről a zavarba ejtő műről és nem kevésbé rejtélyes alkotójáról. Ahogy Reindert Falkenburg Bosch-szakértő, a film ötletgazdája fogalmazott: „A regények utolsó hasábjain a szerző általában fellebbenti a fátylat a titkokról. Ebben az esetben viszont az alkotó ahelyett, hogy rávezetne a megoldásra, még inkább bevonja a nézőt a saját misztikus világába és azt akarja, hogy maradjunk is ott, rejtélyek és kétségek között.”.

Rajta kívül olyan közreműködök igyekeznek még feltárni a festmény személyes, történelmi és művészettörténeti vonatkozásait, mint Pilar Silva művészettörténész, a Bosch-kiállítás kurátora, Nils Büttner, a Stuttgarti Képzőművészeti Egyetem professzora és a Víziók és rémálmok című, Bosch munkásságát feldolgozó könyv szerzője, Salman Rushdie és Orhan Pamuk írók, Renée Fleming operacsillag, William Christie világhírű karmester és csembalóművész, és még sokan mások. A film a festmény röntgen-elemzésének és restaurálásának bemutatásával bepillantást enged a Prado Múzeum kulisszái mögé is. A tüzetes vizsgálatok eredményeként számos eddig megválaszolatlan kérdésre fény derült a festmény 500 éve vita tárgyát képező keletkezésével és alkotójával kapcsolatban.

A 90 perces ismeretterjesztő filmet szeptember 1-jétől, magyar felirattal láthatják a nézők. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek teljes listája a sorozat Facebook-oldalán, a www.facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvasható.

* * *

Letölthető plakát: http://pannonia-entertainment.com/BOSCH-plakat

Letölthető képanyag (jelenetképek + festmény képek): http://pannonia-entertainment.com/BOSCH-kepanyag

Extrém nagy felbontású kép a festményről a Wikipedián (pl. képrészletek kivágásához):
http://pannonia-entertainment.com/BOSCH-Gyonyorok-kertje-ORIAS-FELBONTAS


(Forrás - http://pannonia-entertainment.com)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 






































































 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése