2016. augusztus 8., hétfő

KRISZTINA-DÍJ 2016.

KRISZTINA-DÍJ
Gyürey Vera az idei Krisztina-díj kitüntetettje

Gyürey Vera tanár, filmtörténész, Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező felesége kapta idén a Gyémánt László felesége emlékére alapított Krisztina-díjat, amelyet pénteken, 2016. augusztus 5-én adtak át a Károlyi Étteremben Budapesten.



 
A díjat minden évben azok a művészfeleségek kapják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek születhettek. Mint írják, Gyürey Vera 1962-től csaknem négy évtizeden át tanított a budapesti József Attila Gimnáziumban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán, a 20. századi magyar irodalomtörténeti tanszéken módszertant oktatott. A magyar nyelv és irodalom tantárgy előadója volt az egykori Művelődési Minisztériumban, majd az Országos Pedagógiai Intézetben. A hetvenes évek végén részt vett az új gimnáziumi tankönyvek kidolgozásában és megjelentetésében, vezetője volt az egykori Iskolatelevízió filmesztétikai adásainak. 2004-ben Balogh Gyöngyivel és Honffy Pállal megírta A magyar játékfilm története a kezdetektől 1990-ig című kötetet, 2007-ben pedig megjelent A magyar filmtörténet képeskönyve, amelyet Veress József és Lencsó László szerzőtársakkal közösen készített.

1985-ben került a Magyar Filmintézetbe, amelynek 1990-től húsz évig volt igazgatója. A magyar filmek felújítási programjáért 1993-ban munkatársaival Balázs Béla-díjat kapott. 1985-től megindította és 2011-ig vezette a magyar tanárok filmes továbbképzését. Sokat tett azért, hogy a magyar középiskolai oktatásban megjelenjen a film mint a kultúra fontos része. Igazgatásának első évében, 1990-ben nyitotta meg kapuit az Örökmozgó Filmmúzeum. Neki köszönhető, hogy 1992-ben a Magyar Nemzeti Filmarchívum közgyűjteményi státusba került és elindult a Körhinta című magyar filmklasszikus restaurálásával az archívum filmfelújítási programja. 1995-től indult el az archívum nemzetközi kutatása és a magyar némafilm-gyűjtemény bővítése. Az új szerzemények nagy része a kilencvenes években, külföldi archívumokból került haza. 2004-ben zajlott az első magyar színes film, a Ludas Matyi (1949) digitális restaurálása, amelyet azóta több száz film követett. Gyürey Vera 2011-ben vonult nyugdíjba. Gyürey Vera 2015-ben, a hamburgi Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon, munkásságának elismeréseként, megkapta a Reinhold Schünzel-díjat.

A Krisztina-díjat Gyémánt László festőművész felesége, Gyémánt Krisztina emlékére alapította Kárpáti Tamás. A díjat jelképező bronzplaketten Gyémánt Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László ,,Krisztina” című festménye alapján készített Benedek György szobrászművész. Az első Krisztina-díjat 2011-ben, a kuratórium döntése alapján Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta, 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István '"Édeske" szobrász felesége vehette át, tavaly pedig Gálvölgyi János színész feleségét, Gálvölgyi Juditot tüntették ki.



(Forrás: MTI)

---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 









































 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése