2015. június 27., szombat

A TEREMTETT VILÁG VÉDELME SZEMÉLYES ÜGY

A TEREMTETT VILÁG VÉDELME SZEMÉLYES ÜGY
A Vatikánban bemutatták Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikáját

Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikája megkerülhetetlen iránymutatás a klímaváltozás elleni globális küzdelemben. Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerint a pápai tanítás újszerű hangon szól a döntéshozókhoz, hívőkhöz és laikusokhoz egyaránt, és a személyes felelősséget hangsúlyozza a teremtett világ védelmében – írta közleményében Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselője.

 


A néppárti politikus rendkívül időszerűnek nevezte az enciklika megjelentetését. A világ ez év végén Párizsban talán az utolsó esélyt kapja arra, hogy megállítsa a globális éghajlatváltozást, amelynek pusztító hatása már mindennapi realitás. A pápa konkrét üzeneteket fogalmaz meg az idei fejlesztési és klímaváltozási ENSZ konferenciákra, melyben a személyes felelősséget helyezi a Föld megóvásának középpontjába. Az újszerű megközelítés hangsúlyozza, hogy a Katolikus Egyház értelmezésében az ember maga is része és alakítója a teremtésnek.

Az első „zöld enciklika” további újdonsága, hogy személyes iránymutatást ad a cselekvéshez, megszólítva a politikai és üzleti világ felelőseit is. Az elméleti megközelítést meghaladva olyan konkrét témákat vesz sorra, mint a víz, a biodiverzitás vagy az éghajlatváltozás kérdéskörei.

Hölvényi György emlékeztetett, hogy az utóbbi időben a magyarországi egyházi közösségek és civil szervezetek is hangsúlyosabban képviselik a természetvédelem ügyét. Egyre több jó egyházi gyakorlat és kezdeményezés hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre, többek között közösségi beruházások és projektek fenntartható megtervezésével és kivitelezésével.

A képviselő szerint Ferenc pápa elérte, hogy a hitben élő ember is aktív szereplővé váljon a környezetvédelem globális folyamataiban. A Laudato si’ kezdetű enciklika megkerülhetetlen hivatkozási pont lett az éghajlatváltozásról folytatott nemzetközi párbeszédben. Hölvényi György kiemelte: néppárti kollégáival módosító indítványt terjesztett elő, hogy az Európai Parlament párizsi klímakonferenciára készülő határozata is utaljon a Szentatya tanítására.


(Forrás: kdnp.hu)

-----------------------------------------------

(2015. június 18-án mutatták be Ferenc pápa Áldott légy! címmel megjelenő enciklikáját a Vatikánban. Az enciklika alcíme: a közös otthon gondozása. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a megfogalmazása szerint ,,fék nélkül kizsákmányolt” környezet védelmét. A Föld napján elhangzott felhívásában kérte, hogy „a világra a Teremtő Isten szemeivel tekintsünk, mert a Föld védelemre szoruló környezet és megművelendő kert”.

Az eseményen részt vett Veres András püspök, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke, valamint Nobilis Marió, a Sapientia Hittudományi Főiskola docense és Rohály Gábor, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviseletében.


(Forrás: MKPK Sajtószolgálat))

-----------------------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

-----------------------------------

(Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 















 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése