2015. július 2., csütörtök

MEGÚJULT A BATTHYÁNY-KASTÉLY VÉDETT TÖRTÉNETI KERTJE

MEGÚJULT A BATTHYÁNY-KASTÉLY VÉDETT TÖRTÉNETI KERTJE

Több éves munka zárult le a bicskei Batthyány-kastély kertjében:
elkészült a kastélypark teljes rekonstrukciója, melyre több mint 237 millió forintot fordítottak. A fejlesztés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (NMV) koordinálásával,
az Európai Unió támogatásából valósult meg. A beruházásnak köszönhetően hazánk első angolparkja végre újra régi fényében tündökölhet.
 

 

A projekt ünnepélyes zárórendezvényén Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a beruházás nemcsak az épület színvonalát emeli nagy mértékben, hanem a környezetet is építi, hozzájárulva Bicske és a környező települések turisztikai vonzerejének növeléséhez.

– A mai napon Bicske fejlődésének egy újabb szakaszát zárhatjuk le – emelte ki beszédében Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, majd hozzátette: a Batthyány-kastély az ország vidéki kastélyai közül egyedülálló módon megőrizte egykori pompáját, melyet a most megújult park még tovább fokoz.

A kastély kertjének helyreállítása nemcsak a gyermekotthonban, hanem a városban és a térségben élők számára is fontos, hiszen a park otthona a kultúrának, igazi közösségi tér – hangsúlyozta köszöntőjében Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója. Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a projektben résztvevők munkáját köszönte meg, majd kiemelte: a beruházás akkor nyeri el igazi értelmét, ha a megújult parkot birtokba veszik az itt élők.

A történeti kert rekonstrukciójához a legkorszerűbb kertkutatási eljárásokat alkalmazták a szakemberek: az előkészítési szakaszban a történeti kutatást követően az országban az elsők között használtak geofizikai módszereket, régészeti technikákat. A közel 12 hektáros területet érintő helyreállítás során megszépülve épült vissza a fogadóudvar díszesebb kertrésze: a pipázó előtt díszmedence, a nyugati homlokzat előtt díszlépcső épült, továbbá megújult a kerti tó és a park növényállománya is. A növénytelepítések során 127 fát, mintegy 17 és fél ezer cserjét, valamint több mint 85 ezer talajtakaró növényt ültettek el a területen.

„A bicskei Batthyány-kastély védett történeti kertjének helyreállítása” elnevezésű, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0003 azonosítószámú projektnek köszönhetően a kastély kertje visszanyerte régi fényét, ezzel fontos eleme lesz a közösségi és kulturális színtér fejlődésének, hiszen számos rendezvénynek, eseménynek és kulturális programnak biztosít majd helyszínt. Az eredmények fenntartásával a kastély és a park lehetőséget nyújt majd a gyermekotthon lakói mellett, a környékbelieknek, az iskolásoknak és a turistáknak is a kikapcsolódásra, rekreációra.


További képek: ​https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10204436296218606.1073741859.1567426487&type=1&l=c9b6a02df9


(Szövegforrás: Batthyány-kastély Információ)

--------------------------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
  
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése