2015. június 18., csütörtök

NEMZETI BOR MARATON - EGY ÚJABB MAGYAR VILÁGSIKER!

Megszületett egy újabb Magyar világsiker! A Nemzeti Bor Maraton
rendezvénysorozat záró, értékelő sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a budai
Vendéglő a KisBíróhoz étteremben 2015. június 17-én délelőtt.


 

A magyar bor. A magyar sport. A magyar vidék. Ezekkel a hívószavakkal tavaly decemberben ugyanitt bemutatkozó Nemzeti Bor Maraton az év egyik legnagyobb közösségi élményének ígérkezett mind a sport, mind pedig a borkedvelők számára.

A célul kitűzött tervek sikerültek, az idei évben először megrendezett országos rendezvény sikerrel és egy Magyar világrekorddal zárt!

A sajtótájékoztatót megnyitotta Dobor Dezső, sajtófőnök, akinek rövid bevezetője után Balla Attila, programigazgató számolt be az eredményekről. Köszönetét fejezte ki a támogatók és együttműködők irányába, majd elmondta: ,,Egy olyan összefogást sikerült építenünk, amelynek teljesítménye és színvonala méltó az elismerésre. Minden támogatónk, szakmai együttműködőnk a saját területén kimagasló munkával járult hozzá, hogy a rendezvénysorozat sikerrel megvalósuljon.”
,,Közel 9.000 futó résztvevő, 103 település, 11 kiemelt napi helyszín és azok színes programjai, melyekre több mint 20.000 ember volt kíváncsi, és egy világrekord. A világ leghosszabb maratonváltó világrekordja. 257 óra és 5 perc folyamatos futás 2581 km-en, Magyarország mind a 22 borvidékén. Ez az első évi mérlegünk. A közös sikerünk.” - mondta a programigazgató. Kitért még arra is, hogy sok új fejlődési lehetőséget látnak már most, komoly attrakciók és ötletek jelentek meg a Nemzeti Bor Maraton rendezvénye körül a jövőt illetően. Ugyanis a közös siker eldöntötte: lesz II. Nemzeti Bor Maraton!

Dobák László, az AXA Bank értékesítési igazgatója, mint a Nemzeti Bor Maraton arany fokozatú támogatója azt emelte ki, hogy hatalmas emberi teljesítmények születtek, és büszkék rá, hogy már első alkalommal sikeresen tudtak együttműködni a közös célokért. “Bebizonyítottuk, hogy tudunk komoly összefogást teremteni, és jól szervezni.”

Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízott főigazgatója, aki szintén egy Arany fokozatú támogató képviseletében ült az asztalnál arról beszélt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az első pillanattól tudott azonosulni a célokkal: ,,…bemutatni a helyi termékeket, a helyi borokat és többé válni ettől.” A 11 kiemelt helyszínen sikerült közel 100 helyi termelővel is bemutatkozni, amit önmagában is sikernek könyvel el a Kamara. ,,Személyesen is nagy élmény volt látni a helyszíneken, hogy milyen nagy örömöt nyújt a közös siker!” - mondta.

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a NÉBIH, mint modern hatóság, nem csak a napi közigazgatási ellátásban kell szerepet vállaljon, hanem interaktív, személyes kapcsolatfelvételen keresztül is meg kell mutatkozniuk, melyre kitűnő lehetőséget biztosított a Nemzeti Bor Maraton. Szakmai programokkal és többek között a borhibák, borbetegségek bemutatásával várták a kilátogatókat a rendezvény ideje alatt. ,,Azzal, hogy megismerik a fogyasztók, hogy mennyi apró hibalehetőséggel kell megküzdenie nap, mint nap a borásznak, nagyobbra és jobban értékelik a kiváló magyarborokat.” - tette hozzá Barátossy Gábor.

Domján Zsuzsanna, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárságának titkárságvezetője köszönetét fejezte ki a Nemzeti Borkiválóság Programmal való együttműködés kapcsán, valamint továbbította Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárának gratulációját a sikeres rendezvényhez.

Czene Attila, olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke elmondta: komoly teljesítmény, hogy helybe vitte a rendezvény a szabadidősport és a kultúra lehetőségeit. Igenis, van igény az emberek részéről a szabadidősport efféle megnyilvánulásaira is. ,,Az első évben megmozgatott 9000-es résztvevői létszám kiemelkedő a magyarországi szabadidősportok vonatkozásában.”

Bock József, borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke, a Villányi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: „A magyar bormarketing nagyon kevés volt az elmúlt 25 évben, de ez a rendezvény nagy lehetőség arra, hogy a magyar bormarketing előrelépjen!” - a személyes részvételén kívül öröm volt számára hallani és nyomon követni a 11 nap eseményeit.

Gere Attila, villányi borász a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke arról beszélt, hogy: „Az első gondolatom az volt, amikor Attila megkeresett, hogy ,,fantasztikus ötlet"! … Nem volt kérdés, mellé állunk, Villány is mellé áll! … Gratulálunk hozzá!”.

Koch Csaba, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete, aki maga is csapatával együtt végigfutotta a Hajós-Bajai borvidéket, kiemelte: ,,Nagy köszönet a magyar borszakmának, akik a kezdetektől mellé álltak a kezdeményezésnek” … „még, ha eddig nem is mertünk ekkorát álmodni! Ennél nagyobb dolgot nem tehettünk a magyar szőlő-bor ágazatért ebben az évben!”

Tábor István, a boraszportal.hu-t üzemeltető Trinety Media Kft. ügyvezetője elmondta, hogy szívesen kapcsolódtak vezető bormédiumként ehhez az illusztris, sokszínű kezdeményezéshez, és már most a további kapcsolódási és együttműködési pontokat keresik a Nemzeti Bor Maratonnal és betétrendezvényeivel, melyekkel ősztől már közösen lépnek a borkedvelő nagyközönség elé.

Ezután a Nemzeti Bor Maraton sikeresen teljesített rekordkísérletének diplomaátadására került sor, melyet Sebestyén István, a rekord hitelesítését végző Magyar Rekord Egyesület elnöke adott át Balla Attila programigazgatónak, ,,a világ leghosszabb maratonváltójának járó elismerő diploma" formájában.

Sebestyén hozzátette: „Egyetlen rekordkísérletben tulajdonképpen három rekord került felállításra: egyetlen maratonváltóval a legtöbb - 9012 - ember futása, a leghosszabb távon - 2581 km-en -, és a leghosszabb idő alatt - 257 óra 5 perc - lett teljesítve!"

A sajtótájékoztató végén Balla Attila kihirdette a 103 résztvevő település különversenyének végeredményét, amelyet a lakosság arányához mérten legtöbb embert megmozgató település nyert el:
Soltvadkert lett a győztes. Itt a lakosság 4.61 % mozgósították a világrekord kísérlethez.
 
Különdíjat érdemelt és egyben második lett a versenyben Bátaszék, ahol a település lakosainak 3.98 %-át állították rajthoz. A vidéki kistelepülés egy 200.000 Ft értékű média különdíjat nyert, amellyel később bemutatkozhat, mint település, valamint borvidéki termőhely.

Balla Attila zárásként a további tervekről beszélt, melyben szó esett az ősztől megújuló és tovább folytatódó Nagy Egyetemi Bortesztről, ami a Nemzeti Bor Maraton kiemelt betétrendezvény volt már az idén is, az álaluk fejlesztett borértékelő mobilapplikációról, és az októberi II. Nemzeti Bor Maraton nyitányáról.

---

Az alábbi linken tekinthető meg a 2015-ös Nemzeti Bor Maraton 11 napjának összefoglaló kisfilmje:
https://youtu.be/Ky86F0ATRKI

Az alábbi linken tekinthető meg a 2015-ös Nemzeti Bor Maraton 11 napjának fényképalbuma:
https://www.facebook.com/nemzetibormaraton/photos_stream?tab=photos_albums


(Forrás: www.nemzetibormaraton.hu)

--------------------------------------------------------

(Leközlő:


Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése