2015. június 18., csütörtök

FARKAS BERTALAN ’35 - ,,ŰR-LÉPTÉK" KONFERENCIA

FARKAS BERTALAN ’35

„ŰR-LÉPTÉK” - Ünnepi konferencia Farkas Bertalan küldetése
és a magyar űrrepülés 35. évfordulóján

1980. május 26-án, a világ nemzeteinek sorában hetedikként, Magyarország is csatlakozott Farkas Bertalan révén az emberes űrrepülést végző országokhoz. 2015. május 26-án, a BME Dísztermében rendezett konferencián számos tudós, kutató és volt űrhajós is részt vett, akik mind méltatták Farkas Bertalan eredményeit, és kiemelték a nemzetközi összefogással (Interkozmosz, Nemzetközi Űrállomás [ISS], Európai Űrügynökség [ESA]) létrejövő programok fontosságát a világűr békés célú és a hétköznapi emberek életét javító felhasználásban.

 
 

 

Farkas Bertalan társa a Soyuz 36-tal történő utazásban és a Salyut-6 űrállomáson elvégzett küldetésben Valeri Kubasov, a 2014 februárjában elhunyt szovjet asztronauta volt, aki három alkalom során összesen 18 napot töltött az űrben. „Dublőrjeik” Magyari Béla és Vladimir Dzhanibekov kiképzett űrhajósok voltak. a magyar űrhajós 1980. június 3-án tért vissza a Soyuz 35 fedélzetén, nyolc napot töltve az űrben.
Reinhold Ewald német kutatóűrhajós, az ESA kötelékében dolgozó asztronauta, az európai szervezet köszöntését továbbította Farkas Bertalannak.

A magyar űrhajós 14 kollégáját hívta meg a világ minden tájáról. Ezek közül jelenlétével megtisztelte az eseményt: Georgy Ivanov bolgár űrhajós; Alexey Yeliseyev, aki Farkas Bertalan űrrepülése során az irányítóközpont parancsnokaként szolgált; Mirosław Hermaszewski, kutatóűrhajós, az első szovjet-lengyel űrutazó; Jügderdemidiin Gürragchaa, fedélzeti mérnök, az első szovjet-mongol asztronauta; Ivan Bella, az első orosz-szlovák űrrepülési programban résztvevő kutatóűrhajós és Vladimir Dzhanibekov, akik a délelőtti, zártabb esemény után, az „ŰR-LÉPTÉK” konferenciát követő percekben, személyesen számoltak be élményeikről.

A konferenciát Dr. Kovács Kálmán, docens, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója és Dr. Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Űrkutatási Irodájának vezetője nyitotta meg. Dr. Tari Fruzsina kiemelte a tudományos eredményeket, illetve a 35 évvel ezelőtti kísérletek továbbélését és gyakorlati hasznát, amelyeket a továbbiakban a konferencia résztvevői tudományágaknak és kutatási területeknek megfelelően részleteztek.

A 13 kísérlet közül kiemelkedő például a „Pille” doziméter (kozmikus sugárzást mérő műszer), mely 35 éve szolgálja az űrhajósokat, legújabb verziójában a ISS-en. Dr. Gyulai József és Dr. Roósz András (KFKI-s kutatók) bemutatták az „EÖTVÖS” és „BEALUCA” kísérleteket, és ezek gyakorlati hasznosulásait, például a teljesen magyar fejlesztésű űrkemencét, és a világon egyedülálló mozgásmentes kemencét. A „BIOSZFÉRA-M” projektet Dr. Csató Éva foglalta össze, melynek lényege: kézi- és rögzített kamerákkal földfelszíni objektumok és jelenségek fotózása.

A Soyuz 36 küldetése alatt elvégzett orvosbiológiai mérések és kísérletek számos eredménnyel szolgáltak, különösen a szellemi munkavégzésben és pszichés állapotban nagy terhelés alatt bekövetkező változások dokumentálásában, ezeket Dr. Remes Péter nyugállományú orvosezredes mutatta be. A múltbéli kutatások, illetve az azokban gyökerező fejlesztések mellett Dr. Bacsárdi László, a BME Űrfórum vezetője beszámolt a kortárs magyar innovációkról és sikerekről, melyek közül a legkiemelkedőbbek talán a Rosetta szonda és a Philae leszállóegység Magyarországon gyártott hajtómű-technológiája és magnetométer-plazmamonitorja.

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok az utóbbi években előadássorozatokat tart Magyarországon és világszerte, amelyekben az emberes űrrepülések fontosságát hangsúlyozza, és előmozdítja az utánpótlás-képzést. Az első, de remélhetőleg nem utolsó hivatalos magyar asztronauta tiszteletére rendezett esemény fényét tovább emelte az is, hogy Magyarország 2015. február 24-en csatlakozott az Európai Űrügynökséghez, további távlatokat nyitva meg a magyar űrkutatás és űrrepülés előtt.


(Forrás: ESA-Magyarország)
 
-----------------------------------------
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)
 
---------------------------------
(Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

--------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 





































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése