2017. február 9., csütörtök

VELED KITELJESEDVE - A HÁZASSÁG HETE

,,VELED KITELJESEDVE" - VASÁRNAP KEZDŐDIK A HÁZASSÁG HETE;
TÍZ ÉVE INDULT A HÁZASSÁG HETE MOZGALOM MAGYARORSZÁGON

Budapest, 2017. február 9. – Hazánkban tizedik alkalommal rendezik meg
a Házasság Hetét, a keresztény egyházak és civil szervezetek
széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja,
hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire,
valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati
problémákkal szembesülőknek. Az idén február 12. és 19.
között zajló, országos rendezvénysorozat házaspár arca Madarász Isti
filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A központilag
szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
 
A Házasság Hete nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalomhoz az Egyesült Királyság, Csehország és Svájc után Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban. Hazánk - a lakosság arányához viszonyított programok számát és az eseménysorozatot övező médiafigyelmet tekintve - azóta is az élvonalba tartozik, komoly nemzetközi elismerést vívva ki ezzel a résztvevő tagállamok szervezőinek körében. Ráadásul a kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli, magyarlakta településeken is. A több millió lakost elérő, egy évtizedes mozgalomnak a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében.

2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már 18,4 %-kal haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 %-kal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.

- Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz – mondta dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. A Házasság Hete mozgalom országos koordinátora kiemelte: a kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

A szervezőbizottság ezért a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl, évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, a sikeres példák. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A Házasság Hete központi programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 12-én a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban ,,Életkísérlet - Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között" címmel tartanak előadást, a Deák téri evangélikus templomban áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével, az ELTE-n pedig Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal címmel Mohay Bence sportriporter kérdezi a házasság hete arcai mellett Karácsony János zeneszerző, gitáros, énekest, az LGT együttes örökös tagját, valamint Zámbori Soma szinkron-színművészt és feleségét.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián ,,Családbarát szemlélet, munka-magánélet" egyensúly konferenciát tartanak, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig a Hurok című magyar thrillert vetítik, amelyet követően a rendezővel, Madarász Istivel és Kerekes Monikával, a Házasság Hete idei arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője beszélget. A TIT Stúdióban dr. Veres Sándor Péter és Veresné Kovács Judit pszichológusok előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Szegeden, Kaposváron, Pécsett, Nyíregyházán, Győrött – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon érhető el.


***


Háttér-információk


A Házasság Hete központilag szervezett programjai:

Február 12., vasárnap, 10 óra: Nyitó istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban
Igét hirdet: dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Február 13., hétfő, 18 óra: Életkísérlet – Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között
Előadók: Záborszky Zsófia pszichológus és Záborszky Dávid lelkipásztor
(Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 14., kedd, 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével. Vezényel: Tóth Márton és Brebovszky Klára karnagy.
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., szerda, 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Karácsony János zeneszerző, gitáros, énekes, az LGT együttes örökös tagja és felesége, Ruzsics Andrea; Zámbori Soma szinkronszínművész és felesége, dr. Fazekas Rita; valamint Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika – a házasság hete idei arcai. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 16., csütörtök, 10 óra: Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 17., péntek 18 óra: Hurok (16) thriller.
Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a rendezővel, Madarász Istivel és feleségével, Kerekes Monikával, a házasság hete 2017-es arcaival – párkapcsolatról, elköteleződésről, értékekről. A beszélgetést Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője vezeti. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.urania-nf.hu címen lehet.
(Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Február 18., szombat, 17 óra: A kiteljesedéstől a beteljesedésig – Párbeszéd a lelki egység jegyében a házasság sarkalatos kérdéseiről. Dr. Veres Sándor Péter és Veresné Kovács Judit pszichológusok előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 19., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban
A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke. (V. ker., Március 15. tér 2.)

***

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu, www.facebook.com/hazassaghete

A Házasság Hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

(Fotók:
A nyitó sajtóesemény fotói – Fotó: Gál Efraim/Harmat Kiadó;
Madarász házaspár (műtermi fotó) - Family magazin / Farkas Vivien (Vivien Naomi Photography))


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


(Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - ig. szám: R-1649))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése