2017. február 24., péntek

A KORDA STÚDIÓ ÉS A FILMTURIZMUS

A KORDA STÚDIÓ ÉS A FILMTURIZMUS

A filmturizmus megerősítését, annak fellendítését, az általános turisztikai
országmárka építését célzó együttműködésről állapodott meg a Korda Stúdió,
a Korda Filmpark és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).A témában tartott pénteki etyeki sajtóbeszélgetésen Liptay Gabriella, az MTÜ kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a két fél a jövőben közösen dolgozik a magyar filmturizmus "eddiginél is izgalmasabb jövőjén". Az együttgondolkodás már elindult, ennek első jele az etyeki filmstúdió bejáratánál elhelyezett #Hello Hungary üdvözlő felirat, amely reményeik szerint megjelenik majd a forgatásra érkező filmsztárokról készült fotókon és így népszerűsíti Magyarországot.

A későbbiekben közösen készítenek majd a magyarországi filmforgatásokról werkfilmeket, amelyeket feltöltenek az MTÜ honlapjára és megosztanak a közösségi médiában is. Készül egy közös prémium kiadvány is, amely célzottan mutatja be a filmes szakma számára azokat a magyarországi desztinációkat, amelyek alkalmasak lehetnek filmforgatásra. Utóbbiakat a szakmai vásárokon terjesztik majd.

Kakuk Andrea, a Korda Filmpark ügyvezető igazgatója tapasztalataikra hivatkozva hangsúlyozta, hogy nagy gazdasági lehetőség van a kulturális turizmusban, ezen belül a filmturizmusban. Megemlítette, hogy a tengerentúli turisták sok esetben az általuk látott filmek alapján választanak utazási célpontokat, de az indiai és kínai turistáknál is fontos szempont mindez.

Hozzátette, hogy egy-egy filmforgatásra akár 150-200 külföldi filmes is érkezik, akik esetenként 6-8 hónapot is eltöltenek hazánkban.

Fontosnak nevezte, hogy leginkább a producerekkel ismertessék meg a magyarországi lehetőségeket, szerettessék meg az országot,  mert ők ezek alapján is választhatnak a jövőben forgatási helyszíneket.

Rámutatott, hogy a helyszínek kiválasztásánál előny még az adózási és egyéb pénzügyi környezet, valamint a filmes infrastruktúra, amely például Budapest esetében adott, hiszen Párizs, London, Moszkva vagy Berlin egy-egy részletét bármikor megidézhetik a magyar fővárosban.

A 35 hektáron elterülő Korda Stúdió mintegy 91 millió euróból valósult meg és 2007-ben kezdte meg működését. Mint a pénteki beszélgetésen elhangzott, tavaly Magyarország London után Európa második legfontosabb filmforgatási helyszíne lett. Az etyeki stúdió 86 százalékos kapacitással üzemelt 2016-ban, idén is hasonlót várnak.

A nagyközönség előtt 2011-ben megnyílt Korda Filmpark Látogatóközpont 1400 négyzetméteres kiállítócsarnokból, 8000 négyzetméteren elterülő középkori díszletvárosból és étteremből áll.

A kiállítócsarnokban a látogatók a Túrkeve melletti Pusztatúrpásztóról származó világhírű Korda fivérek - Korda Sándor, Korda Zoltán és Korda Vince - életútjának főbb állomásait ismerhetik meg. A csarnok másik részében a mozgókép története elevenedik meg a kiállított muzeális tárgyakon keresztül, valamint a filmkészítés folyamatába is bepillantást nyernek a vendégek.


(Forrás: MTI)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi ig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése