2015. december 30., szerda

FEHÉR ZONGORÁVAL A BÉKÉÉRT

Fehér Zongorával a Békéért

Kórodi Iván zongoraművész jótékonysági koncertsorozatot indít a béke és a zenei értékek megőrzéséért

Kórodi Iván, a Lyra-díjjal és a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett zongoraművész, a szakma királyának tartott bárzongorista, nagyszabású koncertsorozatot indít, amellyel a béke fontosságára és a zenei értékek megőrzésére kívánja felhívni a figyelmet.

 


– 70 éves jubileumát ünnepeljük annak, hogy béke van Európában – nyilatkozta az előadóművész. – Gyerekként én még átéltem a háborút. Aki túlélte a bombázásokat, értékként tekintett az életre és embertársaira, szeretettel és hálával fordult a világ felé. Láttam, hogy esküdt ellenségek borultak sírva egymás nyakába örömükben, hogy megmenekültek. Ma már természetesnek vesszük a békét, a jólétet – pedig tenni kell azért, hogy ez meg is maradjon… Az érzés pedig szinte hiánycikk, a fiatalok „cikinek” tartják, ha szeretnek, és ez tükröződik korunk könnyűzenei életében is.

Kórodi Iván jótékonysági koncertsorozatával a valódi zenei értékekért is síkra száll. Zenei estjein kiváló magyar és külföldi muzsikusok is részt vesznek majd, a koncertek tematikája felölel számtalan zenei korszakot, ízlést, hangulatot a második világháborútól napjainkig. (Operettek, musicalek, örökzöld slágerei Seres Rezsőnek vagy Horváth Jenőnek, Karády Katalin vagy Cserháti Zsuzsa által megszólaltatott sanzonok, kuplék, filmzenék, stb.).

– A jó ízlés soha nem megy ki a divatból. Az idősebb generáció ma már nehezen talál olyan stílusos szórakozóhelyet, ahol az ő igényének megfelelő muzsika szól, a fiatalok pedig jószerivel nem is ismerik a zenei kultúrának azt a részét, amit egy bárzongorista képvisel. (Bár egyre több nagy régi sláger kel életre a televíziós tehetségkutató műsorok produkcióiban, ami azt jelenti, hogy a fiatalok egyre inkább érdeklődnek a hallhatatlan melódiák iránt). Koncertsorozatommal meg szeretném mutatni a fiataloknak is, ez egy közérthető, élő műfaj, ami mindenkihez szól – hiszen az alapvető emberi érzések, mint a szerelem, szomorúság, gyász, magány vagy öröm – ha le akarjuk tagadni őket, ha nem, soha nem változnak… – fejtette ki a zongoraművész.

A jótékonysági koncertsorozaton Kórodi Péter előadóművész is részt vesz, aki a közelmúltban tért haza európai turnéjáról, hogy édesapjával együtt muzsikálhasson.

A koncertsorozat életre hívásában a művész munkatársa, tanácsadója a világsztárokkal (mint a Beatles, Ray Charles, Scotty Moore, D. J. Fontana, Jimmy Hendrix, Bill Haley, Little Richard, Fats Domino stb... ) dolgozó Star-Club Hamburg menedzserének, Horst Faschernak volt felesége, gyermekének édesanyja, Elisabeth Orczi Turay, aki még sok meglepetéssel fog szolgálni a zenei- és művészeti világ számára.
 
– Kórodi Ivánhoz és családjához több évtizedes barátság fűz. Megtiszteltetés számomra, hogy Magyarország kimagasló zenei egyéniségét, zongoraművészét támogathatom missziójában és valamennyi fellépésére elkísérhetem – mondta Elisabeth, aki jelenleg a művész menedzserének feladatkörét tölti be.

– Hosszú távon a hamburgi Star-Clubhoz hasonló igényes, minőségi zenei klubélet megteremtését tűztük ki célul a magyar közönség számára is – hangsúlyozta Elisabeth Orczi Turay.

Az egyes koncertek bevételével gyermekgyógyítással és tehetséggondozással foglalkozó alapítványokat fog támogatni a művész.

-------------------------------------------

Kórodi Iván szakmai pályafutása
Született: 1937. július 23. Budapest
Tanulmányok: Bartók Béla Zeneművészeti Szakközép Iskola, Vörösmarty Mihály Gimnázium, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, 1961-ben szerez zenetanári diplomát.
Pályafutása:
1956-tól dolgozik bárzongoristaként.
Főbb helyszínek: Béke-Szálló, Paradiso bár, Dunacorsó, Pilvax, Maxim Revüszínház, Palace-Bár, Park-Bár, Kékfrankos étterem, Lila Akác étterem, Seherezádé bár, Rózsaszín Cicák bár, Lidó bár, Dubarry bár, Halászbástya bár, Sas Club Hotel, Lugas étterem, Sofitel Atrium, Károlyi Étterem Kávéház, Thermal Hotel Budapest Margitsziget.
Külföldi szereplések, szerződések: Kelet-Berlin, (Haus Budapest), Svájc (Lusanne, Bern, Zürich, Rheinfelden), Finnország, Amsterdam (Hot-Okura), Canada (Toronto),
Kitüntetések: Lyra-díj, (2003), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2005), Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Aranydiploma (2011).
A Who is who? lexikonban 2008-ban szerepelt.
Család: nős, felesége Verdó Mária, egészségügyi szaktanár. Egy fia van, Kórodi Péter előadóművész.

Kórodi Péter
Született: 1972. július 9. Budapest
Tanulmányok: Bartók Béla Zeneművészeti szakközépiskola, zongora szak. OSZK (Országos Szórakoztatóipari Központ) „A” szintű előadóművészi besorolás, minősítő vizsga (2000).
Pályafutása: Bárzongoristaként dolgozik itthon és külföldön. Fészek-klub (1992), Halászbástya étterem (1993), Vigadó-casino étterem, Búsuló Juhász étterem (1994), Bad Bertrich (Németország) Dunabardi-hotel (1997), Wildhaus Sildhorn-étterem Berlin (Németország) (1999). Bad Salzhausenben (2002). Lübeck-travemündei Vier Jahreszait hotel (Németország) (2003). Hotel Kempinsky Budapest (2006). Ebben az évben fellépett a Művészetek Palotájában egy jótékonysági koncerten is; Easycruise Life nevű hajóra (2008), Talentum tánciskolában (2008-2010); Belgiumban nyári turné (2011), Costa Voyager, illetve a Costa Victoria nevű hajó (2012). Croisi Europe folyami hajótársaság Victor Hugo nevű hajója (2013). Bad Mergentheim (Németország) (2014).
Kitüntetések, díjak: Interlyra-díj junior kategória (1999),
Család: nőtlen

Horst Fascher és a Star-Club
Született: 1936. Február 5. Hamburg (Németország)
1953-59 között profi boxoló volt, majd George Maycock és Bill Haley fellépéseinek hatására érdeklődése a zene felé fordult.
1962. április 13-án létrehozta a Star-Clubot, egy olyan elit zenei klubot, ahol a világ valamennyi zenei óriása fellépett. Rajtuk keresztül összekötötte a kontinenseket a zene szeretetében egyesítve kultúrákat. Koncertezett itt többek között a Beatles, Brenda Lee, Ray Charles, Bo Diddley, Fats Domino, Everly Brothers, Bill Haley, Jimi Hendrix, Johnny and the Hurricanes, Jerry Lee Lewis, Little Richard, The Monks, Eddie Shaw, Dave Day, Roger Johnston és Larry Clark, Chicken Shack, Cliff Bennett és a Rebel Rousers, Cream, Lee Curtis és az All-Stars, Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, Earth (a korábbi Black Sabbath), The Graduates, Jimi Hendrix, Billy J. Kramer és a Dakotas, The Liverbirds, The Overlanders, The Pretty Things, The Remo Four, The Searchers, Kingsize Taylor és a Dominoes, Richard Thompson, Soft Machine, The Twilights, Tony Vincent és The Giants, Jane Cane, Terry Slater és a Flintstones…

Elisabeth Orczi Turay
Született: 1957. szeptember 7. Assen (Hollandia), 1959-től Magyarországon élt.
Tanulmányok: Martos Flóra Gimnázium, KSI (Központi Sport Iskola) majd Újpesti Dózsa SC, tenisz szakosztály (1965-78).
Pályafutás: profi teniszező, majd a vendéglátóiparban dolgozott 1986-ig olyan exkluzív helyeken, mint például a Duna Corsó vagy a Lila Akác étterem. Ebben az időszakban ismerkedett meg a hazai zenei elit színe-javával. Több hires slágert hozzá írtak. Majd Münchenben (1986-1992) és Hamburgban (1992-2005) élt. Hamburgban Horst Fascher menedzser oldalán bekapcsolódott a Star-Club munkájába. 2005-ben végleg hazatelepült Magyarországra.
Kitüntetések: „Élen a sportban, élen a tanulásban” (1976).
Család: elvált, két leánygyermek (Virág, Elizabeth) édesanyja, Horst Fascherral közös gyermeküket (Marie-Sophie) 11 hónapos korában, súlyos szívoperáció után elvesztették.---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése