2017. április 29., szombat

XIII. MAGYAR TÁNCFESZTIVÁL

XIII. MAGYAR TÁNCFESZTIVÁL
Mi lehetne jobb alkalom arra, hogy a táncszakma megszólaljon,
mint A Tánc Világnapja? A MŰPA Bohém Éttermében, 2017. április 29-én,
szombaton tartott sajtótájékoztatón erre is sor került.




Előzőleg a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház, akárcsak tavaly, idén is látványos villámcsődülettel ünnepelte A Tánc Világnapját. 2017. április 29-én, délelőtt 10 órakor a Margit híd déli járdáján egy 10 perces flashmobra (Pas de Bridge! – Táncolj a hídon!) várták a táncolni vágyókat a szervezők. 2016-ban a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola és a Bailart TáncStúdió diákjai segítségével arra hívták fel a figyelmet, hogy a kortárs tánc nem csak egy művészi önkifejezési eszköz, hanem egy olyan testmozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart, és a közérzetre is jó hatást gyakorol.

***

Immáron 13. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált.

Magyarország professzionális társulatai a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán, az alternatív, kísérletező előadások pedig a stúdiószínpadként szolgáló Kisfaludy teremben mutatkozhatnak meg. A III. Gyermek Táncfesztivál – mely június 21-24. között várja a legkisebbeket – ebben az évben is a Vaskakas Művészeti Központban kap helyet. A 2016-ban megújult arculatú szabadtér pedig ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.

Minden évben valamilyen újítással rukkolnak elő. Ebben az évben szintén „fesztivál a fesztiválban” jelleggel megtartják Magyarország első online táncfesztiválját, a FesztiválON-t, ahol 6 neves magyar kortárs táncművész a nézők virtuális bevonásával készíti el rövid produkcióját.

***

A sajtótájékoztatón Bozsik Yvette, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnökségének tagja, ismertette a Tánc Világnapi Gála programját és a 2017-es táncszakmai díjakat.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, beszámolt a Nemzeti Táncszínház 2017/2018-as évadának programjairól és a Nemzeti Táncszínházhoz kapcsolódó szakmai eseményekről.

Kiss János bemutatta a hazai táncszakma programnaptárját, különös tekintettel a következő időszak legnagyobb szakmai eseményeire és fesztiváljaira.

1983 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ A Tánc Világnapját. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége már hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében átadásra kerülnek a Szövetség szakmai díjai. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán-díj, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjai, és a Fülöp Viktor ösztöndíjak átadására is.

A Gálaest közreműködői: Bozsik Yvette Társulat, Győri Balett, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Magyar Táncművészeti Egyetem, Maurer Milán, Pécsi Balett, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, Pirók Zsófia;

A Gálaest rendezője: Velekei László, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője.


Program és bővebb információ: www.magyartancfesztival.hu


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
















































1 megjegyzés: