2017. április 5., szerda

SOLTI GYÖRGY NEMZETKÖZI KARMESTERVERSENY

Solti György Nemzetközi Karmesterverseny

,,Ha jobban olvasol az emberek szívében, mint a kottában, már 
közelebb jutottál ahhoz, hogy jó karmester légy.” – Kobayashi 
Ken-Ichiro szavai a Nemzetközi Karmesterversenyről.


Az Erkel Színház tájékoztató termében, 2017. március 28-án tartották meg a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny (Solti International Conducting Competition (SICC)) ez évi sajtótájékoztatóját. Bősze Ádám, Szamosi Szabolcs (a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója), dr. Hoppál Péter (az EMMI kultúráért felelős államtitkára), Tuba Mariann (a DUNAMSZ/MTVA kulturális vezető szerkesztője) mondta el a karmesterversennyel kapcsolatos, legfontosabb információkat.

A Solti György Nemzetközi Karmesterverseny során - 2017. októberétől decemberig - több fordulóban ifjú dirigensek mutatják meg tehetségüket, végig nagyzenekarral dolgozva!

A Filharmónia Magyarország, felelevenítve a nagy sikerű, egy egész ország által figyelemmel kísért Nemzetközi Karmesterversenyek hagyományát, többfordulós karmesterversenyt rendez 2017. októberétől decemberig. Eddig több mint száz jelentkezőt regisztráltak a világ 26 különböző országából, de május 1-ig még nyitott a jelentkezés. Magyarországon 2002 óta nem volt lehetőségük bemutatkozni az ifjú külföldi és hazai karmestereknek televíziós közvetítés keretében, nagy médianyilvánosság előtt. A 35.000 euró összértékű díjakat rangos nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobbaknak.

,,Az én életem a bizonyíték, hogy ha tehetséged mellé kitartás és jó szerencse társul, akkor bármit elérhetsz! Soha ne add föl!” – a csodagyerekként már ismert és a világhír felé Budapestről indult Solti György szellemében újra lehetőséget kapnak arra, hogy a fiatal karmesterek a nagyközönség és neves nemzetközi zsűritagok előtt bizonyíthatják tehetségüket egy magyarországi nemzetközi verseny keretében.

A Filharmónia Magyarország szervezésében újrainduló Nemzetközi Karmesterverseny az 1974-ben útjára bocsátott karmesterverseny hagyományához kapcsolódik, amely számos azóta világhírűvé vált karmestert ismertetett meg a nagyközönséggel és segített a siker útjára, köztük Kobayashi Ken-Ichirót, a Tokiói Művészeti Egyetem nyugalmazott professzorát, akit a zsűri világszinten is elismert tagjai között említhetünk.

A versenybe bekerült jelentkezők tehetségét olyan nagynevű dirigensek értékelik, mint Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, a zsűri doyenje, Eötvös Péter világhírű zeneszerző, Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző, valamint Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, az Artemisia Kamarazenekar néven alapított saját együttesével (mai neve Academia Hungarica Kamarazenekar) világjáró dirigense. A zsűriben nemcsak karmesterek, hanem a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical (CNDM) vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója személyében. Értékelésük a fiatal tálentumok nemzetközi sikerét alapozhatja meg.

A verseny fővédnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye: ,,Ma is nagyon sok tehetséges zeneművész van, és ez a verseny sikeres életutat nyithat meg előttük, amely nemcsak a hazai és a nemzetközi fellépések lehetőségét hozza meg számukra, de a közönség szeretetét és a népszerűséget is.”

A nemes versengés keretében az előzsűrizett fiatal dirigensek versenyét októbertől decemberig, összesen kilenc alkalommal, heti rendszerességgel a televízió (MTVA) is közvetíti. A rangos eseménynek a budapesti Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, valamint a pécsi Kodály Központ ad otthont. 2017. októberétől a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével zajlik az első és második forduló. A döntő december 13. és 15. között lesz, amikor a közönség is szavazhat, s a beválogatott versenyzők a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérhetik össze tudásukat és tehetségüket a pécsi Kodály Központban.

A Solti György Nemzetközi Karmesterversenyt a Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójára szervezett Gálakoncert zárja.


(Forrás: filharmonia.hu)

--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA














































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése