2017. április 29., szombat

BudAPP 1956

BudAPP 1956
A történelem és az emlékezet elválaszthatatlan attól a tértől,
amelyben mi is mozgunk. Ezt használták ki a BudApp 1956 kitalálói.Az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában tartott, pénteki (2017. április. 28.) sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy olyan telefonos applikációt fejlesztettek, amely Budapest 1956-os eseményeinek helyszínein (pl. Andrássy út 60., Corvin köz, Magyar Rádió) vezet végig, Légrádi Gergely egy-egy helyszínhez kapcsolódó, rövid novelláján keresztül is. A hanganyag kb. 2 órás, 255 MB méretű adathalmazzal. Az alkalmazás könnyen kezelhető és a minimalista design is igényes.

A csapat az 1956-os emlékbizottság emlékévre kiírt pályázaton 4,9 milliót kapott a fejlesztésre, mint azt Ordódy Judit elmondta.

A virtuális történelmi séta közben egy képgalériát is láthatunk, melyen archív fotók mutatják be a történelmi helyszíneket. Egyebek közt a Blaha Lujza tér, a Práter utca, a Corvin köz, a Kilián-laktanya vagy a Széna tér forradalmi helyszíneit járhatjuk be. A Krea-TV Kulturális Szolgáltató Kft. képviselője szerint mindenkinek hasznos, aki többet szeretne megtudni 1956-ról.

Három túrából választhatunk:
Rövid túra hat helyszínnel: 5,6 km és kb 2 óra;
Közepes túra kilenc helyszínnel: 11 km és kb 3,5 óra;
Hosszú túra tizenhárom helyszínnel: 16 km és kb 5,5 óra;

Mindenkinek érdekes lehet az alkalmazás, de elsősorban az iskolásokat célozzák meg. Ahogy Farkas György, a TiszaPart Média Kft. rendezője, a BudAPP 1956 egyik kitalálója elmondta, nem a mobiltelefon jelenti az ellenséget az iskolában, inkább a nem megfelelő tartalom. A helyszínekhez tartozó angol nyelvű szövegekkel a turisták mellett azokat is célozzák, akik '56-os emigránsok, vagy azok leszármazottai, de nem tudnak magyarul, és nem is tudnak Magyarországra utazni, mégis érdeklődnek az 1956-os események iránt.

Jelenleg a budapest56.hu oldalról lehet letölteni az alkalmazást telefonon keresztül, később pedig Google Play-ről is ingyenes lesz.


(Forrás: nepszava.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

  Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése