2017. április 19., szerda

DUNA TRANSZNACIONÁLIS PROGRAM ÉS A DARLINGe

DARLINGe projekt – a termálvíz hasznosításának új irányai

Április 10-én, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) székházában,
hat országból, közel 100 résztvevővel tartotta nyitórendezvényét
a Duna Transznacionális Program (DTP) által finanszírozott DARLINGe
(Danube Region Leading Geothermal Energy) projekt.





A 2017 januárjától 2019 júniusáig zajló program célja, hogy elősegítse a Kárpát-medence déli térségének gazdag, de még kihasználatlan, mély geotermikus energiaforrásainak fenntartható és energiahatékony használatát a közvetlen hőhasznosítás területén.

A projekt megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz összesen 2.147.000 euróval támogatja.

A közel 95000 km2 nagyságú projektterület Magyarország déli részeit, Északkelet-Szlovéniát, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia északi részeit, valamint Románia nyugati tartományait foglalja magában. Ezen a területen – ahogy a Duna Régió más térségeiben is – a primer energiafelhasználás megközelítőleg 40%-át teszi ki a főként oroszországi import gázból fedezett fűtés. 

A felhasználás nagyrészt a hagyományos, fosszilis alapú távfűtő rendszerekhez kapcsolódik, de az egyedi épületfűtések, a mezőgazdasági szektor és az ipari felhasználók is fontos hőpiaci szereplők. A fűtési rendszerek jelentős hányada elavult technológiákkal és alacsony hatásfokkal üzemel, ezért is kiemelt fontosságú a hőpiac dekarbonizációjának megvalósítása és az energiahatékonyság növelése.

A projektterület fűtési rendszereibe bekapcsolható megújuló energiaforrások közül a geotermikus energia jelentős, és jórészt kihasználatlan természeti adottság. Kedvező földtani tulajdonságainak köszönhetően hazánk déli régiója és a szomszédos országok kapcsolódó területei komoly hagyománnyal rendelkeznek a termálvíz hasznosításában, de ez alatt főleg a gyógy-és wellness fürdőkhöz fűződő, balneológiai célú alkalmazás értendő. A közvetlen hőhasznosítás (főként fűtés) lehetőségei a mai napig kiaknázatlanok.

A DARLINGe projekt fő célkitűzése, hogy előkészítse a termálvíz kedvezőbb és gazdaságosabb felhasználását a geotermikus táv- és városfűtési rendszerek, egyedi épületfűtések, mezőgazdasági alkalmazások és a kaszkád-rendszerek fejlesztése (csökkenő hőigényű felhasználások sorba kötése) számára, továbbá megalapozza a balneológiai hasznosítások során elfolyó víz maradék hőenergiájának hatékonyabb felhasználását, és a visszasajtolási gyakorlat előmozdítását.

Bővebb információért kérjük, látogasson el a projekt weboldalára, illetve iratkozzon fel az elektronikus hírlevélre: http://www.interreg-danube.eu/darlinge


További tájékoztatás:
Dr. Nádor Annamária, projektvezető
nador.annamaria@mfgi.hu



(Forrás: www.mfgi.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA



























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése