2016. december 15., csütörtök

SZÍNÉSZ-DÍJÁTADÓK A BAJOR GIZI MÚZEUMBAN

SZÍNÉSZ-DÍJÁTADÓK A BAJOR GIZI MÚZEUMBAN

Átadták az epizodistákat jutalmazó Aase-díjakat: az idén Dimanopulu Afrodité,
Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át
a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést a budapesti Bajor Gizi
Színészmúzeumban, hétfőn (2016. december 12.) megrendezett ünnepségen.
 

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a díjakat átadva kiemelte: a színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségek, színes egyéniségek, kiváló színészek kellenek – mint a mostani díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egyetlen pillanatba sűríteni, egyetlen jelenetben egy egész élettörténetet elmondani.

Emlékeztetett arra, hogy a díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase [Óze] anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Aase megformálása Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása volt, a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta ezt a szerepet.

,,A díj szellemiségéről és értékéről fontos elmondani, hogy ez a kiemelkedő szakmai teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díj, a hozzáértő kollégák, pályatársak döntését és elismerését közvetíti” – fogalmazott.

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

Az Aase-díjátadón, a Bálint Lajos vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.

A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye alapította. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.

A díjazottak közül Dimanopulu Afrodité az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Szoboszlai Éva elsősorban az Evangélium Színházban szerepel. Kertész Péter játszott a Operettszínházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban, jelenleg szabadúszó, rendszeresen látható a Turay Ida Színházban és a Karinthy Színházban.

A díjazott művészeket emlékezetes alakításaikat felidéző előadásrészletekkel köszöntötték, emellett szerepkatalógusukat is átnyújtották nekik.

A Domján Edit-díjat Széles Zitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének adta át Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szakonyi Károly író, a kuratórium tagja.

Az alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át, decemberben Domján Edit születésének évfordulója alkalmából. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

Az Ivánka Csaba-díjat az ünnepségen Papadimitriu Athina vehette át Hirtling István és Papp Zoltán színművésztől.

Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehették át.


(Forrás: MTI)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
főszerkesztő - KULTÚR-SZÍNTÉR -
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése