2016. december 7., szerda

ARGENTÍN-MAGYAR BÍRÓ LÁSZLÓ-DÍJ

Scholz László vehette át az első Bíró László-díjat

Scholz László irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő vehette át
első alkalommal a Bíró László-díjat az argentin-magyar kulturális kapcsolatok,
különösen az irodalomtudomány területén végzett kiemelkedő munkásságáért.
 

2016. december 5-én, hétfőn, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) adták át az első Bíró László-díjat.

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója, miután kiemelten köszöntötte Maximiliano Gregorio-Cernadas-t, Argentína magyarországi nagykövetét, Szőcs Géza, kormánybiztost, a díjátadó jelöltjét és az érdeklődőket, arra emlékeztetett, hogy a múzeumban éppen a napokban nyílt kiállítás a műfordítókról.

Maximiliano Gregorio-Cernadas, kiemelte: a díjjal egyrészt szeretnének megemlékezni a nagy feltalálóról, másfelől elismerni a magyar-argentin kapcsolatokért sokat tevékenykedők érdemeit.

Rácz Sándor, a Viktoria-R vállalat tulajdonosa elmondta: tollforgalmazóként tisztelegni szerettek volna a golyóstoll feltalálója előtt, ezért emléktollat gyártattak, és Argentína budapesti nagykövetségével együtt díjat alapítottak Bíró László tiszteletére.
Bíró László nevéhez mintegy 25 nagy hatású találmány fűződik, magyarországi közgyűjteményben mégis csupán egyetlen relikvia található tőle - jegyezte meg.
Rácz Sándor elmondása szerint ezért a feltaláló halálának 30. évfordulójára összeállítottak egy kiállítást, amelyet a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában, majd az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) mutattak be, most pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható ízelítő az anyagból.
A díj alapítóinak célja, hogy Bíró László egy múzeumot, vagy - egy már létező kiállítóhelyen - állandó tárlatot kapjon Magyarországon - jelentette be Rácz Sándor.

Szőcs Géza, a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa hangsúlyozta: Bíró László olyan generációhoz tartozott, amely fényes csillagok sorát adta a magyar és a világkultúrának.
Argentína és Magyarország között már az 1848-49-es szabadságharc leverése után létrejöttek az első kapcsolatok, de igazi, máig tartó ,,szellemi hidat" Bíró László épített ki a két nemzet között - idézte fel.

Scholz László a dísztollal járó elismerés átvétele után felidézte: Jorge Luis Borges életművét már több mint negyven éve fordítja és tanítja, a legendás argentin író azonban máig ugyanolyan hatással van rá.(Forrás: MTI)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
főszerkesztő - KULTÚR-SZÍNTÉR -
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése