2016. december 28., szerda

24. MŰHELYBESZÉLGETÉS A VÁLLALATI KÖNYVTÁROSOKNÁL

24. MŰHELYBESZÉLGETÉS A VÁLLALATI KÖNYVTÁROSOKNÁL
Új tendenciák a tájékoztatásban
 
Hajdú Ildikó osztályvezető, Alexi Anna könyvtárvezető és a könyvtár
munkatársai vendégül látták a jelentkező könyvtárosokat a nagy múltú
Egis Gyógyszergyár Zrt. Műszaki Könyvtárában!


Bevezetésként Hajdú Ildikó létesítménygazdálkodási osztályvezető üdvözölte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy az intézmény igazi szolgáltató könyvtár, a kutatók mindig családias légkört találtak itt a 82 éves fennállás alatt. Nemrégiben a kutatási területről a szolgáltatási területre került át a könyvtár működtetése, ez még szélesebb ismertséget és kihasználtságot hozott.

Békési Márta könyvtáros nagy szeretettel és lelkesülten mutatta be diavetítés segítségével a könyvtár történetét az Ovomaltine tápszertől (1913) kezdve, Örkény István munkatársi feladatain (1958-1963) keresztül a Chemical Abstract 100 éves plakettjéig, amit csak azok a könyvtárak kaphatnak meg, amelyek alapításától kezdve előfizetői a kiadványnak.

Alexi Anna új vezetőként érkezett 2015-ben, s a vezetőváltás magával hozta az állomány teljes körű felmérését és leltárát, az access alapú katalógus integrált rendszerre cserélését, jelentős fejlesztéseket a vállalati és a könyvtári honlapon és a szolgáltatások népszerűsítésében. Ez utóbbi által gyorsabb és egyszerűbb lett a kollégák számára az online cikk-kérés folyamata, a könyvtárosoknak is könnyebb lett a napi 40-50 cikket menedzselni és a megosztás is egyszerűsödött. A honlapon naprakészen nyomon követhetőek az előfizetett adatbázisok, gyógyszerkönyvek, magyar és idegen nyelvű folyóiratok, online szótárak, e-könyvek.

A könyvtár területének átrendezése jelentős forgalomnövekedést hozott, azon egyszerű, de nagyszerű ötlet segítségével, hogy a bejáratot áthelyezték az orvosi szoba eléJ.

Kóródy Judit bemutatta, hogy a Magyar Telekom Infotéka mennyire testre szabottan, és milyen új csatornákon osztja meg a sajtóból és az előfizetett adatbázisokból nyert információkat a cég munkatársaival.

Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár főigazgató-helyettese elmondta, hogy a KSH-nak külön sajtótájékoztatási osztálya van, így a könyvtárban nem foglalkoznak a sajtóigényekkel, de gyakori kérés a hosszú időszakos kutatás. Ezek a kutatási anyagok nyilvánosak, bárki keresheti az utolsó 16 évet, ezen túli adatokhoz csak a könyvtárban lehet hozzáférni, de visszamenőleges digitalizációjuk folyamatos. Az MTMT adminisztrációja is a könyvtár feladata, de szerinte ez a biztonságosabb megoldás, mert a publikáló oktatók/kutatók sok esetben túl elfoglaltak, nincs idejük pontosan rögzíteni az adatokat. Új szolgáltatásuk a citáció-gyűjtés, 1970-ig visszamenőlegesen feltárták ebből a szempontból a statisztikai szakfolyóiratokat. Másik újdonság a Nemzetközi Statisztikai Figyelő c. e-folyóirat, melyet évi 4-szer jelentetnek meg, egy-egy lapszámban a külföldi szakirodalom 50 cikkének tömörítvényével. Nagyon kiterjedt a KKK, évi 3000 kérést teljesítenek, jelen vannak a FB-on, blogon.

Kutnyánszky Anikó, az MTA Wigner Kutatóintézet Könyvtárának vezetője arról beszélt, hogy a kutatók igényei sokszor túl specializáltak, és a könyvtárosoknak egyre mélyebben meg kell ismerniük a kiszolgált szakterületet, hogy testre szabottabban tudjanak szolgáltatni. Náluk is jelentkezik mindannyiunk közös problémája, az évről évre folyamatosan jelenlévő forráshiány. A hagyományos folyóiratok lemondása miatt itt is egyre inkább az elektronikus adatbázisokra helyeződik a hangsúly.

A BME OMIKK osztályvezetője, Giczi András jelezte, hogy az ODR küszöbön álló megújulása sokat jelent majd az igények könnyebb és gyorsabb kielégítése tekintetében.

Fazekas Andrea, a Richter könyvtárosa egy rendkívül érdekes tájékoztatási anyagot mutatott nekünk, a Cavinton gyógyszer stencilezett dokumentációs anyagát 1993-ból. Ők is igyekeznek minél több csatornán tájékoztatni, az új belépők számára készített hírlevéltől kezdve a könyvtári rendezvényekig.

Végül érdekes látogatásra invitáltak minket a vendéglátók: az Egis Tudományos és Technológiai Központba, ahol egy interaktív kiállítás keretében ismerhettük meg a gyógyszergyártás izgalmas világát, a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártásig.

A résztvevők köréből még több hozzászólás hangzott el - elsősorban régi témánkkal, az elektronikus dokumentumok szolgáltatásával kapcsolatban, amelynek terén szinte hónapról-hónapra változások, új lehetőségek jelennek meg. Ezért újra úgy döntöttünk, hogy következő műhelybeszélgetésünk során, amely a 25. lesz a sorban, ezzel fogunk foglalkozni!


(Forrás: Kóródy Judit és Horváth Eszter)


--------------------------------------------------------

(Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
főszerkesztő - KULTÚR-SZÍNTÉR -
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése