2016. október 23., vasárnap

ÖKOTURISZTIKAI DÍJAK 2016-BAN

ÖKOTURISZTIKAI DÍJAK 2016-BAN

A turizmus világnapján átadták Az év ökoturisztikai létesítménye 2016 díjakat

 


Látogatóközpont és tanösvény kategóriában három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója adták át. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg.

Idén hetedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én került sor a budapesti Larus Rendezvényközpontban.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.



DÍJAZOTTAK:


1./ Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek:

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)


III. helyezett:
 
Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)



2./ Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)

III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)


A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.


3./ Különdíj a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak:

Patkós Stúdió (Tápiógyörgye)


A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíj odaítélésére. Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem az ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda.

A különdíjat elnyert tápiógyörgyei Patkós Stúdiót 1995-ben indította Patkós Gábor, mely eredetileg nyomdaipari vállalkozásként indult, a kilencvenes évek végétől azonban elsősorban tanösvények készítésével, tervezésével és kivitelezésével foglalkoznak. A Stúdió az évek folyamán a klasszikus tanösvény-táblákat alapjaiban gondolta újra, a hangsúlyt a játék közbeni tudásszerzésre, a látogató aktív közreműködésére helyezve. A különböző interaktív és szórakoztató elemeket a tanösvény-táblákba is beépítették, így a Stúdió alaptevékenysége a tanösvények, a kreatív játékok és a kiállítások tervezése, építése felé tolódott. A Stúdió fejlesztései új utakat jelöltek ki a tanösvény-építés hazai gyakorlatában, az általuk tervezett kiállításokat és tanösvényeket országszerte számos díjjal ismerték el, közülük többet „Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázatokon is díjaztak.



(Forrás: turizmus.com)

----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 



















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése