2016. október 31., hétfő

1956-OS HÍRADÓK DVD-N

1956-os híradók DVD-n, filmfölújítás – MMA-MaNDA együttműködés

Az 1956-os filmhíradó teljes felújított évfolyamát megjelentette DVD-kiadványként a forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Digitális Archívum
és Filmintézet, amely öt 1956-os tematikájú emblematikus magyar játékfilmet
is restaurált. Ezek később jelennek majd meg DVD-n.

 


A 44 filmhíradó 503 percnyi anyagát tartalmazó négylemezes kiadvány páratlan történeti forrásértéket képvisel – hangsúlyozta csütörtökön a Vigadóban Fazekas Eszter projektvezető, aki felidézte: a filmhíradó a korszak hivatalos propagandájának fő közvetítőeszköze volt, amelyet a moziszünetekben vetítettek. A lemezeken halláskárosultak számára is élvezhető formátumban, valamint angol felirattal is nézhetőek a filmhíradók, emellett készült egy tematikus válogatás is a legérdekesebb anyagokból, amelyet Varga Balázs filmtörténész kommentál. A DVD-re kerülő extrák között van egy a forradalom alatt felvett eseményekből készített összeállítás is.

A projekt részeként elvégezték Makk Károly Szerelem (1970), Szabó István Szerelmesfilm (1970), Gárdos Péter Szamárköhögés (1986), Sándor Pál Szerencsés Dániel (1982) és Gábor Pál Angi Vera (1978) című filmjének teljes körű, digitális restaurálását is – fűzte hozzá Fazekas Eszter a sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a filmeket 4K-ban, négyezer pixel feletti felbontásban, széles vásznon is vetíthető formátumban újították fel, megszüntetve a hibákat, ragasztásokat, karcolásokat és a nyersanyagöntésből származó egyenetlenségeket, utószinkron hibákat is.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára emlékeztetett: 60 millió forint támogatást adtak az öt játékfilmre, az 1956-os filmhíradó évfolyam megjelentetését pedig 2,3 millió forinttal támogatta a köztestület. Az akadémia és a MaNDA együttműködése öt éve kezdődött, 2012-ben Szőts István két iskolateremtő filmjét, az Emberek a havason és az Ének a búzamezőkről című alkotást is közösen restaurálták. Kucsera Tamás Gergely beszélt a projekt születéséről is, amiben nagy része volt Sára Sándornak. A főtitkár kijelentette, örömmel néznének az újabb öt éves közös munka elé.

Lugossy László filmrendező, az MMA rendes tagja a bemutatón arról beszélt, hogy a filmhíradó 1956-os évfolyama „igazából arról szól, ami nincs benne, hiszen nem az események, hanem az eseményeket kísérő propaganda lenyomata”. „Az események torzképe, kivéve, ha tudunk olvasni benne” – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy fontos lenne a fiatal korosztályhoz is eljuttatni a kiadványt, amely nélkül nehéz képet alkotni az 1956-os forradalomról. Felidézte, hogy egy képzésen gimnazistákat kérdezett meg arról, mit jelent az a szó, hogy disszidálni, de senki sem tudta a választ. „Ahogy távolodunk az időben, egyre nagyobb a kísértés arra, hogy az 1956-os forradalomból valamiféle egyolvasatú mítosz szülessék″ – fogalmazott Lugossy László, aki szerint azonban az az érdekünk, hogy az 1956-os eseményeket a maguk összetettségében értsük meg és éljük át. Ebben segíthet az öt restaurált film, amelyek sokszínű lenyomatát adják a levert forradalom fájdalmának.

Az öt játékfilm restaurálását a MaNDA szakmai irányításával a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlaboratóriumában és a Focus Fox Stúdióban végezték el, a filmhíradó digitalizálása a MaNDA saját műhelyében zajlott. A most 4K-ban felújított filmek DVD-n való megjelentetése is szerepel a MaNDA tervei között.


(Forrás: mandarchiv.hu/mti)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 





























 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése