2016. október 26., szerda

A GYÓGYSZERÉSZ LEGTÖBBSZÖR ORVOS IS

AZ ÉV GYÓGYSZERÉSZE ÉS A KEDVENC PATIKÁM
PÁLYÁZATÁNAK EREDMÉNYHIRDETÉSE
2016-ban hatodik alkalommal írták ki Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám
pályázatokat. A siófoki, hivatalos díjátadót követő, záró sajtótájékoztatón
mutatkoztak be a győztes pályázók a sajtó képviselőinek, a Hercegprímás utcai
Aria Hotel Budapest tetején, a Nero Solution Kft. szervezésében.A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az Év Gyógyszerésze" cím elnyerésére továbbá a korábbi éveknek megfelelően idén szintén hatodik alkalommal került kiírásra a "Kedvenc Patikám” cím elnyerése is.

A kampány kiemelten igyekszik felhívni a figyelmet a patikai munka fontosságára és a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek érdekeire.Az Év Gyógyszerésze:

Dér Péter, Mogyoród - Az Év Gyógyszerésze 1. helyezett

Patakiné Dr. Karancsi Anna, Berettyóújfalu - Az Év Gyógyszerésze 2. helyezett

Grunda Miklós, Szigetvár - Az Év Gyógyszerésze 3. helyezett

Birinyi Péter, Budapest - Az Év Gyógyszerésze különdíjasKedvenc Patikám:

Tilia Gyógyszertár, Bakonycsernye - Kedvenc Patikám 1. helyezett

Tilia Fiókgyógyszertár, Szendehely - Kedvenc Patikám 2. helyezett

Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros - Kedvenc patikám 3. helyezett

Észak-Nyugati Patika Bt., Kaposvár - Kedvenc Patikám 4. helyezett


Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke elmondta, az Év Gyógyszerésze pályázati rendszer egészen felnőtt ahhoz, amit indulásakor elképzeltek. Az a gyógyszerészi tevékenység, ami már Európa nyugati felében kialakult, nálunk is valósággá válik, nevezetesen a gyógyszeralkalmazás és terápiás szokásokkal kapcsolatos gyógyszerészi szerepvállalás kezd kiteljesedni. Örömét fejezte ki azt illetően, hogy a bírálóbizottság milyen nagyszerű munkákkal találkozott.

A zsűri véleménye abszolút egyhangú volt, amikor a győztes kiválasztásra került, ugyanis egy olyan új szegmens nyílt meg a terápia menedzsment és a lakosság kapcsolatának megteremtésében, ami igazán példaértékű.

Lakossági oldalról is elérte a célját ez a két kampány, mivel a Kedvenc Patikám pályázatra eddig soha nem látott szavazati mennyiség érkezett. A díjátadó ünnepségre a MOSZ XXVI. kongresszusán került sor Siófokon, ahol több egészségügyi szakpolitikus is részt vett. Itt elhangzott, hogy Magyarországon igen jelentős pozícióban van a terápia menedzselés, a gyógyszerészek kiemelkedő szerepet vállalnak az alapellátásban, valamint a lakosság is kezd ez iránt fogékony lenni.

Még mindig van azonban hová fejlődni, mivel az a gyógyszerkiadás, ami nem jár egészségnyereséggel, továbbra is megközelíti a 20 milliárd forintot.

Egyre nehezebb a döntés

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, az évek során egyre komolyabb pályamunkák érkeznek be, melyek olyan színvonalúak, hogy egyre nehezebb kiválasztani közülük a legjobbat.

A választásukban ezúttal az volt a leginkább döntő szempont, hogy egy olyan új és dinamikusan fejlődő területről van szó, ahol gyógyszerészek a tanácsadó szerepüket maximálisan érvényesíteni tudják. Beteg oldalról és gyógyszerészi oldalról is nő azok száma akik ebben a munkában részt tudnak vállalni.

Tőle megtudhattuk, a gyógyszeres terápiás együttműködés segítése volt a legtöbb pályázat témája.


Dr. Dér Péter az Év Gyógyszerésze pályázat győztese

Dr. Dér Péter az Év Gyógyszerésze pályázat győztese röviden összefoglalva bemutatta a pályázati munkáját, mely egy közösségi oldalon létrehozott csoportból indul ki, ahol szakértők (több gyógyszerész) válaszolnak a lakosság felől érkező kérdésekre, mindezt időtől és helytől függetlenül. Ez a csoport nem egy üzleti vállalkozás, minden a programban résztvevő gyógyszerész a saját szabadidejében teszi segítő szándékkal, annak érdekében, hogy minél érthetőbbé váljon a terápia, illetve saját maguk továbbképzését is szolgálja, mivel itt sok olyan kérdéssel is találkoznak, amivel normál közforgalomban nem.
2014 szeptemberében hozták létre a csoportot, melynek jelenleg már 2475 tagja van, kb. napi 10-15 kérdéssel, ami a gyermekek gyógyszerelésétől egészen az idős korig terjednek. De felmerülnek különleges betegséggel kapcsolatos megkeresések is, ilyen esetben a szakértők az orvost megerősítve, a terápiát megmagyarázva lépnek fel, segítve a beteget a szükséges gyógymódokat elsajátítani és betartani.


Ritka betegségek

Dr. Birinyi Péter, az Év Gyógyszerésze különdíjasa elmondta, hogy ők a ritka betegségek gyógyszerelésével foglalkoznak, melyet a nagy gyógyszergyárak a nagyon ritka előfordulás miatt nem tudnak kiszolgálni, ettől függetlenül igyekeznek 100 % egészségnyereséget elérni.


Dr. Birinyi Péter, az Év Gyógyszerésze különdíjasa

A közelmúltban fordult elő egy ilyen eset, melyben a páciens egy nagyon ritka betegség miatt elvesztette a látását (egy fehér ködöt látott). Péter csapata azonban készített egy olyan szemcseppet, amelynek köszönhetően a beteg újra visszakapta a látását. Természetesen ezek az egyedi készítmények is engedélyeztetésre kerülnek, akár TB támogatást is kapnak hozzá.


Az aranyérmes patika

A Kedvenc Patikám nyertese a bakonycsernyei Tilia Gyógyszertár lett, mely a Bakony lábánál, egy 3500 lelkes településen fekszik. Vezetője itt gyógyszerész már 25 éve, 8 éve újították fel teljesen a patikát, a lakosság nagy örömére. Több mint 10 éve dolgozik a kollégáival. Nagyon fontos az állandóság, nem csupán gyógyszerészi, hanem a betegek részéről is. Így mivel a patikus és a páciens közti kapcsolat rég elmélyül, feltétlen a bizalom mindkét irányba.

A patikában gyógyszerészi gondozást is tartanak, melynek keretében különböző szűrővizsgálatokon lehet részt venni. Emellett forgalmaznak a gyógyszertárban gluténmentes termékeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a jó kiszolgálásra, hogy lehetőség szerint a készítményeket azonnal átadhassák a betegnek, ne kelljen többször jönni érte. A jövőben is szeretnék megszolgálni a bizalmat, melyet szavazóiktól kaptak, és további elhivatottsággal végezni munkájukat.


Fő a megelőzés

A harmadik helyezett a kismarosi Málnalevél Gyógyszertár lett, tavaly ugyan nyertek, de mivel az idén tovább erősödött a verseny, ez a helyezés is egy nagyszerű eredmény, mivel az idén több szavazatot kaptak, mint tavaly, és a patika még csak idén lesz három éves. Fontos a betegek visszajelzése és elégedettsége, melyet a patika vezetője, egy fiatalos csapattal garantál. Sokféle egészségügyi rendezvényen vesznek részt a községben, melynek keretein belül számtalan szűrést végeznek a lakosság körében, mivel a helyes gyógyszerelés mellett a prevenciót is nagyon fontosnak tartják. A prevencióban betöltött szerepük jelentős, így a helyi sportrendezvényeket is támogatják részvételükkel.


A betegek a legfontosabbak

Szoros versenyben ért el negyedik helyezést a kaposvári Észak-Nyugati Patika. A patikában 12 különböző életkorú munkatárs van, akik munkája nélkülözhetetlen a jó eredmény érdekében. Mottójuk szerint a beteg érdeke a legfőbb érdek, illetve az, hogy a beteg megoldás nélkül ne távozzon a gyógyszertárból, hiszen a gyógyszertárak elsődleges feladata a gyógyítás.


Haladnak a korral

A Roche Magyarország Kft. kezdetektől támogatja mindkét kampányt. Képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta, hogy a cég nem csupán egy tőzsdei, hanem családi cég is, mely szemléletnek köszönhetően jöhetnek létre az ilyen éveken átívelő együttműködések. Így szerinte az igazi köszönet ezeket a tulajdonosokat és a rájuk jellemző hitvallást illeti.

A díjazottakkal kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, milyen nagyszerű dolog, hogy előtérbe kerül a digitális média. Olyan forradalmi változáson megyünk keresztül, mint a könyvnyomtatás volt valamikor, pont ezért felemelő, hogy ez az innováció is bekerül a gyógyszerészi szakmai munkába.

A minden nap használt okostelefonjaink egy-egy applikációval különböző mérőeszközökké is alakíthatók. Izgalmas kérdés, hogy ez a fejlődés merre halad majd, de az biztos, hogy robog. Nagyszerű dolog, hogy a gyógyszerészek is haladnak a korral, és megjelent ez a szempont is az értékelésnél.(Forrás: MTI/BLIKK)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése