2016. október 27., csütörtök

A WWF MAGYARORSZÁG 25 ÉVES

A WWF Magyarország 25 éves!

Az Élő Bolygó Jelentés és a hazai természetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos teendők bemutatásával, valamint vendégeik - Janicsák Veca énekesnő, Erdei Zsolt ökölvívó és Varga Livius zenész - részvételével méltón ünnepelték meg a nagy napot 2016. október 27-én,
a budapesti Liebling Terasz rendezvényhelyszínen a WWF Magyarország munkatársai, önkéntesei és a sajtó képviselői.

 


Hazánkban a WWF Magyarország jubileumi eseményén mutatják be a világszerte ma megjelent, Élő Bolygó Jelentést. A friss kutatási adatokra támaszkodó, kétéves, átfogó jelentés 2016-os kiadása riasztó adatokat közöl: a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest. Mivel a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység, a 25 éves WWF Magyarország a tendencia megváltoztatása érdekében a természeti erőforrásokkal való bánásmód átalakítását sürgeti.

A gerinces fajok populációinak jelenlegi 58%-os visszaszorulása a becslések szerint tovább romlik: ha változatlan módon és mértékben használjuk továbbra is a Föld erőforrásait, akkor 2020-ra ez az adat már 67%-os veszteséget jelenthet (az 1970-ben megfigyelt állapotokhoz képest).

A legnagyobb mértékben az édesvízi fajok sínylették meg az elmúlt évek kizsákmányoló folyamatait. Az édesvízi élőhelyek, amilyenek a vizes élőhelyek, folyók és tavak, különösen jelentős értéket hordoznak az emberi élet fennmaradása szempontjából. Ezen fajok populációinak mérete azonban 81%-os visszaesést szenvedett el az utóbbi négy évtizedben.

A tengeri élőhelyek sincsenek sokkal jobb helyzetben. Közöttük a Föld legnagyobb fajgazdagságú élőhelyeinek számító korallzátonyok vannak a legnagyobb veszélyben. A tudósok elemzése szerint 2015-2016-ban történt meg a földtörténet harmadik, legnagyobb mértékű korallpusztulása, ami miatt a korallzátonyok háromnegyede van a teljes pusztulás közvetlen veszélyében.

A populációk csökkenésének még mindig az egyik legfőbb oka az emberi tevékenység, illetve az emberi tevékenység hatására felgyorsult éghajlatváltozás.

„A jelentésből világosan kitűnik, hogy a globális gazdasági folyamatok teljes és haladéktalan átalakítására van szükség egy fenntartható, egyetlen bolygó erőforrásainak megfelelő mértékű termelői-fogyasztói magatartás eléréséhez” – foglalta össze Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.
 
„Az elmúlt negyed században számtalan eredményt sikerült elérnünk partnereinkkel együtt, számos élőhely és populáció hazai védelme érdekében. A jelentésből azonban látszik, hogy itthon is rengeteg feladat vár ránk és rohamosan fogy az idő, ami alatt ezeket megtehetjük. Ki kell venni részünket a bolygó megmentéséből, ha szeretnénk, hogy a jövő generációi is részesüljenek a tiszta levegőből, az ivóvízből, a termőföld adta egészséges élelmiszerekből, és mindabból, amitől az emberiség egészsége és jóléte függ. A folyamathoz pedig mindannyiunkra szükség van, mert csak együtt sikerülhet” – fejezte be az igazgató.

***

Élő Bolygó Jelentés: A WWF kétévente kiadott átfogó jelentése a bolygó egészségi állapotáról, természeti erőforrásainkról, az emberi tevékenység hatásairól és az élővilág helyzetéről, melyet világszerte 2016. október 27-én publikálnak. 2014-es jelentésünk összefoglalója itt érhető el: http://wwf.hu/media/file/LPR_Magyar_2014_bovitett_03.pdf

WWF lakossági közvéleménykutatás: 25. jubileumunkhoz közelítve kíváncsiak voltunk arra, mit gondolnak a magyarok a természetvédelem legfontosabb problémáiról. Szerettük volna felmérni, hogyan rangsorolják a természetvédelmi problémákat és mire következtethetünk a kapott eredmények alapján.

***

(A mohácsi Szabadság-sziget sajtóbejárásának képriportja:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3724144593333.2137234.1567426487&type=1&l=0ac8493dbb)(Forrás: WWF Magyarország)

----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése