2016. április 6., szerda

MARGITSZIGETI TAVASZ

MARGITSZIGETI TAVASZ

A Margitszigetet - Budapest szívében - a Duna öleli körül, igen kedvelt kiránduló és kikapcsolódási hely, ahol nyugodt körülmények között, kellemes környezetben nyílik lehetőség megannyi sport gyakorlására is. A legegyszerűbben az Árpád-híd vagy a Margit-híd felől megközelíthető, 96.5 hektárnyi, parkosított területen lakóházak nincsenek, csupán egy-két szálloda, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények épületeivel találkozhatunk.

 




A sziget története

A Margitsziget IV. Béla leánya után, Margit hercegnőről lett elnevezve a 14. században, mivel a hercegnő itt élt a Domonkos-rendi apácák kolostorában. Ebben az időben a sziget északi végében állt az esztergomi érsek vára, a ferences rendi minoriták és a premontreiek temploma és kolostora, a déli végen pedig a Szent János-lovagrend vára és ispotálya állott. A Domonkos-rendi kolostor romjaival, valamint a premontreiek Szent Mihály templomával ma is találkozhatunk.
 
1790-ben Sándor Lipót főherceg, Magyarország nádora kapta meg a szigetet, aki gondos kertrendezési tervet indított újtára, halála után ezt testvére, József nádor tovább vitte és egy nyaralót is építtetett ide felesége, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő számára.
 
1838-ban a jeges árvíz ellepte a szigetet és hatalmas károkat hagyott maga után, ennek nyomai egy ma is élő, megdőlt narancseperfán láthatók. Az árvizek rendszeresek voltak, ezért - a későbbiekben, ezek elhárításaként - a Margitsziget tengerszint feletti magasságát több, mint két méterrel megemelték.
 
Ez fontossá is vált, mert időközben a szigetnek igen nagy jelentősége lett a Zsigmondy Vilmos által fúrt kútja révén, hiszen 1867 májusában a kút 1200 méteres mélységéből 43 fokos gyógyvíz tört a felszínre. Eztán József főherceg és Ybl Miklós építész tervet készített a szigetre, hogy az Budapest európai hírű fürdőszigetévé válhasson. 1873-ban megnyitott a gyógyfürdő, a Kisszálló és Nagyszálló, villák épültek és két vendéglő is a kellemes kikapcsolódást szolgálta.
 
Sokáig, egészen 1900-ig a Margitszigetet csupán vízi úton, csónakkal lehetett megközelíteni, de mikor megépült a Margit híd sziget-szárnyhídja, már kényelmes léptekkel is megtehették ezt a népek. Ez azonban nem volt ingyenes, mert 1919-ig csak belépődíj ellenében lehetett látogatni a kedvelt, 1908-ban közkertté nyilvánított Margitszigetet.
 
A Margitsziget igen látogatott hely volt mindig is, rengeteg művészt, írót és költőt ihletett meg, de talán az egyik legismertebb rajongás Arany Jánosé volt, aki 1877. és 1882. között a nyarait a szigeten töltötte. A Tölgyek alatt című versében egész életpályáját vette górcső alá.
 
A Margitszigetet 1950-től már a megépült, később átépített Árpád-híd-i kapcsolatáról is meg lehet közelíteni.
 
 
Nyulak szigete, Boldogasszony szigete

A Margitszigetünknek meglehetősen sok elnevezése volt. Az egyik legismertebb a Nyulak szigete, melynek eredete igen furcsa. Egy latin elnevezés az Insula leporum egyfajta fordítása szerint a leporum a lepus, azaz a nyúl szóra utal, így lett Nyulak szigete. Ámde más elemzés szerint a lepor ékességet vagy díszt jelent.
 
Torgmayer Ottó régész szerint egy elírásról lehet szó, szerinte egy „r” betű kimaradt a nyúlfarknyi szövegből és helyesen Insula leprorum, ami leprások szigete lehetett. Ezt egyébként az építmények és várostól való elszigeteltség is igazolja. (Ezt szolgálta a Szent János-lovagrend vára és ispotálya.)

 
A Margitsziget látványosságai

A sziget csodálatos és városi környezetben ritka flóráján és faunáján kívül még számos érdekességgel találkozhatunk:
•Domonkos rendi kolostor romok
•Szent Margit sírja
•Premontreiek Szent Mihály temploma
•Művészsétány a magyar művészet nagyjainak mellszobraival
•Víztorony
•Kilátó Galéria a Víztoronyban
•Japánkert
•Margitsziget Vadaskert
•Zenélő kút
•Hajós Alfréd Sportuszoda
•Palatinus Strandfürdő - a Pala
•Thermal Hotel Margitsziget
•Grand Hotel Margitsziget


(Forrás: budapest.varosom.hu)


--------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

--------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 




























































































































































































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése