2016. április 2., szombat

ALUHAB TERRORELHÁRÍTÁSRA

ALUHAB TERRORELHÁRÍTÁSRA

Terrorvédelmi anyagot fejlesztett ki az Aluinvent Zrt.
A borsodi cég most egy olyan alumínium habot dolgozott ki, amely elnyeli a robbanási energiát, megvédve a védtelen embereket és a nagy értékű infrastruktúrát.

 


Világunkat egyre jobban átszövi a terrorizmus. Az erőszak sajnos életünk állandó tényezőjévé vált, és ki tudja még, mi vár ránk a jövőben, hol robban ki a világban újabb válsággóc, melynek szerves részét képezi a brutalitás. A terrorizmus ugyanolyan gyorsan alkalmazkodik a fejlődő világhoz, mint bármely más terület, és bár nincs ellene teljes körű védelem, de nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a kockázatok csökkentésére.

Az Aluinvent Zrt. a védelmi ipar területét tekintve is kiemelkedő fejlesztéseken dolgozik. A cég nemzetközi szabadalmakkal védett terméke az alumínium hab (ALUHAB), eddig már több iparágban bizonyított.

Készülhet belőle űripari alkatrész, építőipari burkolóelem, könnyű autóalkatrész, ütközőelem, bútor, vagy akár hangszigetelő kerítés is. A kimagasló piaci igényeknek megfelelően a cég jelenleg egy ezer tonna kapacitású üzemet épít.

Az aluhab számos pozitív tulajdonsága közül kiemelkedik a nagy energiaelnyelő képessége. Az Aluinvent Zrt. most kidolgozott egy olyan alumíniumhabot, amely elnyeli a robbanási energiát, megvédve a védtelen embereket és a nagy értékű infrastruktúrát.

Az energiaelnyelő tulajdonságának köszönhetően a védelmi iparban nélkülözhetetlen és egyedülálló szerepe lehet az új terméknek. A kutatók szerint, ha a jövőben a betonépületeket ALUHAB-bal vonnánk be, az elnyelhetné az esetleges robbanások lökéshullámait, így az épületek nem sérülnének.

Ezt bizonyítja a cég által létrehozott robbanásvédelmi panel prototípus, melyet természetesen nemcsak a kiemelt védelmi létesítmények borítására (bankok, stadionok, nagykövetségek, stb.) lehetne alkalmazni, hanem például tömegközlekedési és páncélozott személyvédelmi járművek robbanásvédelmére is.

A cég jelenleg golyó- és repeszálló, ALUHAB-magú szendvicsanyagok fejlesztésén dolgozik – mondta Babcsán Norbert, a cég alelnöke és technológiai igazgatója.

Elmondta azt is, hogy a Norvég Alap több mint 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a projekt megvalósításához.


(Forrás: minap.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése