2016. április 6., szerda

KULLANCS- ÉS SZÚNYOGINVÁZIÓ VÁRHATÓ

NAGYARÁNYÚ KULLANCS- ÉS SZÚNYOGINVÁZIÓ VÁRHATÓ
EBBEN AZ ÉVBEN

A szúnyogok 49 fajtája lelhető föl Magyarországon, ebből 4-6 fajta okoz valamilyen
fertőzést, ill. betegséget (pl. malária).
Az enyhe tél igencsak kedvezett a kullancsoknak, így az idei évben minden
eddiginél több vérszívó megjelenésére kell számítani.
A vérszívók számos betegséget terjesztenek.

 


A Magyar Kullancsszövetség több képviselője a margitszigeti Thermál Szállóban, 2016. április 5-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nagyarányú kullancs- és szúnyoginvázió várható ebben az évben.

Mivel többségük nem pusztult el, a jó idő beköszöntével még kedvezőbb feltételek mellett szaporodhatnak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok fertőzött is akadhat közöttük. Napjainkban évente körülbelül 50-80 ilyen esetet regisztrálnak.

A kullancsok több betegséget is terjesztenek, melyek közül a legveszélyesebbnek egyértelműen az agyvelő-, illetve az agyhártyagyulladás - kullancsencephalitis - számít. Az utóbbiért felelős kórokozót azonban csak minden ezredik kullancs hordozza.

A vérszívók leginkább a nyugat-magyarországi megyékben - elsősorban Zalában - fordulnak elő, de számuk Nógrádban sem elhanyagolható.
 
A Magyar Kullancsszövetség térképén megnézhető, hogy hazánkban mely megyék esetén kell még fokozottabban figyelni.


Veszélyes helyek

A legveszélyesebb helyeknek továbbra is az erdők és a mezők számítanak, így kirándulás esetén mindenképpen oda kell figyelned. Az utóbbi években az is gondot okoz, hogy a játszóterek környékén szintén egyre inkább elszaporodnak a kullancsok, így gyermeked testét akár naponta ellenőrizd, ha ilyen helyre viszed.


Tévhitek a kullancsokról

Bár kevesen tudják, de nemcsak erdős helyeken, hanem vízpart mellett, sőt, kertekben is könnyen lehet találkozni velük. Szintén tévhit továbbá, hogy a vérszívók kizárólag a fákról esnek áldozataikra, ugyanis leginkább a fűszálak, valamint a bokrok és cserjék leveleinek fonákján találhatóak, így akkor is szükség van védelemre, ha nem erdőben kirándulunk.
 
 
 
Védekezés - Bitefree-termékcsalád
 
A Bitefree spray kellemes illatú készítmény, amely akár 6 órán keresztűl tartja távol a nemkívánatos vérszívókat. Használható a ruházaton is, használata nem hagy foltot a ruházaton, továbbá nem tartalmaz hajtógázt.
 
A KEC-oltás pedig gyermekeknek mindenképp ajánlott, melyet 3x, nagyobb időközönként adnak be, de bizonyos fertőzéseknél nem segít, csak a megelőzésben. Nem árt a kullancsteszt(ek) megismerése sem, és a kullancskiszedő kanál használatát is érdemes elsajátítani.


(Forrás: Femina.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése