2018. november 16., péntek

MÁTYÁS KIRÁLY KONFERENCIA AZ ORSZÁGHÁZBAN

Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója 
alkalmából Mátyás király Emlékévnek jelölte ki 2018-at az Emlékév 
Tanácsadó Testület. ,,Európai sorsközösség a kereszténység 
védelmében – a Hunyadiaktól napjainkig” című konferenciát is ezért 
tartották meg 2018. november 14-én, szerdán, az Országházban. 
Fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.




Az Országház Felsőházi üléstermében egybegyűlteket Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Mátyás király Emlékév javaslattevője, a Mátyás király konferencia levezető elnöke köszöntötte, és általános bevezetője után bejelentette, hogy a következő emlékév Rákóczi Ferencről neveztetik el.

***

A magyarok komoly áldozatot hoztak Európáért - Gaal Gergely bevezető köszöntése


Gaal Gergely, a Mátyás király Emlékév Tanácsadó Testületének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a budapesti tanácskozással egyidejűleg Bécsben kiállítás nyílik, és a Magyar Országgyűlést Potápi Árpád képviseli. Hozzátette: a budapesti rendezvényen képviseltetik magukat a magyarországi kisebbségek, a Hunyadiak iránti tisztelet körükben is jelen van.

Gaal Gergely párhuzamot vont a Hunyadiak korával és kiemelte: akkor is meg kellett védeni Magyarországot, és népeink komoly áldozatot hoztak Nyugat-Európáért.


***

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Mátyás király Emlékév fővédnöke megnyitó előadása


Semjén Zsolt szerint Közép-Európa sorsa a térség kis államainak összefogásán múlik.

E téren a visegrádi négyek örvendetes együttműködése reménységre ad okot – emelte ki Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes előadásában felidézte a Hunyadiak korát, az akkori történelmi eseményeket, és áttekintette, hogyan lettek a Hunyadiak a keresztény Európa védői. Kitért a nándorfehérvári diadalra, aminek eredményeként hetven évre elvették a törökök kedvét Magyarország megtámadásától.

Felidézte Mátyás király trónra lépését, azt, hogy az uralkodó levélben biztosította a pápát, a törökkel szemben apja örökségét kívánja folytatni. Kiemelte: Hunyadi Mátyással összefüggésben a több mint ötszáz évvel ezelőtti eseményeket a történettudomány feldolgozta, a nagy király szerepének és jelentőségének megítélése az évszázadok során szinte semmit sem változott, különböző politikai szándékok nem relativizálták és nem tudták kisajátítani.

A béke érdekében megegyezett a térség uralkodóival

Mátyás király alakja irodalmi és néprajzi szempontból is különleges rangot vívott ki magának. Soha senkiről ennyi népmese, monda, anekdota nem született, mint róla az évszázadok során – jegyezte meg Semjén Zsolt, aki úgy fogalmazott:

Mátyás király legfőbb történelmi jelentősége a keresztény Magyarország és Európa megvédése az Oszmán Birodalom terjeszkedésével szemben.

Hozzátette: már a XIV. század elejétől megvolt a törekvés a környező országok uralkodóiban, hogy kialakítsanak egy Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot – és esetleg Ausztriát is – magában foglaló szövetséget. Kisebb-nagyobb mértékben mindenkit fenyegetett az akkor már a Balkán nagy részét is uraló Oszmán Birodalom. A hosszú csatározások után 1478-ban Mátyás békét kötött Ulászlóval, megegyezve Csehországon, majd nem sokkal később IV. Kázmér lengyel királlyal is. Későbbi kutatások kimutatták, hogy Mátyás leveleiben, a német birodalommal és az Itáliával folytatott tárgyalásaiban minduntalan felmerült egy nagy, török elleni, támadó hadjárat terve. Hiába azonban a közép-európai béke, erre egymagában Mátyás már nem lehetett képes – emelte ki.

A történelem most megismételheti önmagát.

Semjén Zsolt megállapította: a történelem gyakran ismétli önmagát, ezért a múlt tanulságokkal szolgál a jelenre és a jövőre.

Európa mai helyzetét látva szembeötlő, hogy ma is veszélyben van Európa keresztény civilizációja, ha nem is az Oszmán Birodalom, hanem az iszlamizáció fenyegetésétől – jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes Vári Fábián László, József Attila-díjas, kárpátaljai magyar költő Szellembeszéd című versét idézte: „Magyarjaim, ha felemlegettek / úgy négyszázötven esztendők múltán, / legyetek résen. Új áfiummal: / kolduló haddal vonul fel a szultán.”.

„Legyünk résen, és a Hunyadiak példája, öröksége legyen vezércsillagunk!” – zárta előadását Semjén Zsolt.

***

A konferencia első része:


Az első előadó, dr. Kiss Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke volt, aki Mátyás király - ,,az igazságos", ,,a jó", ,,a szegények segítője", ,,az okos", ,,az Ég ajándéka" STB.- máig tartó hatását ,,az újra fölfedezett humanizmusban" látta.

Dr. Miklós Péter, történész, az Emlékpont Múzeum igazgatója ,,Hunyadi-kultusz a két világháború között" címmel tartott előadást. ,,Magyarországot a pogányságtól - nem az Oszmán Birodalomtól, hanem a ,,vörös" pogányságtól - kell megvédeni!

Dr. Konrad SUTARSKI, író, műfordító ,,Lengyelország és Magyarország a keresztény Európa védelmében" címmel olvasta föl előadását, hiszen Lengyelország, lengyel testvéreink a napokban ünnepelték függetlenségi napjukat. ... ,,3. totalitárius rendszer a globalizmus - alárendeli a nemzeteket, miközben anyagi függőségbe taszítja ezeket!" ... ,,Az iszlám 3. támadása zajlik a kereszténység ellen!" - emelte ki.

***

A konferencia második része:


Dr. Kriza Ildikó, néprajzkutató ,,Mátyás király a ruszin néphagyományban" címmel adott elő. A ruszin népmesék többségében a szegény (ruszin) ember vagy katona mindig hűséges akart lenni Mátyás királyhoz. Amikor az álruhás uralkodóról kiderült kiléte, a boldog szegények mély hálával beálltak Mátyás király Fekete seregébe!

Batthyány Boldizsár (Őrs vezértől származván) és Széchenyi Márk (a Szécsényi/Széchenyi család), két magyar történelmi főnemesi család leszármazottja a dinasztiákról, azok mindenkori - valóban NEMES - helytállásáról beszélt.

Harangozó Imre, néprajzkutató ,,Áldd meg Isten Mátyás királyt..." - A népi emlékezet igazságos királya című előadása rajongó figyelmet, és hatalmas derültséget váltott ki az országházi közönségből! Komoly gondolatainak egy része ím, leírva: ,,szentelő hőseink hagyományáról, István bölcsességéről, Szent László vitézségéről, Mátyás igazságáról… - Mert elemi erővel hirdeti a magyar hagyomány, hogy bár meghalt Mátyás király, mégis van igazság, s az igazságosság az emberi méltóság alapja, ha néha álruhába is kényszerül!".

Dr. Diószegi György Antal, művelődéskutató szinte abbahagyhatatlanul, szerteágazó, hatalmas tudással, szintén humorosan beszélt témájáról: ,,Mátyás király reneszánsz világa a görög kapcsolatok fényében". Míg a görögöknél ,,városállami reneszánsz" szépítette a görögség életét, Magyarországon ,,BIRODALMI reneszánsz" uralkodott! Végszavai közül a következőkkel mindenki egyetértett/egyetért - mindhalálig:

MÁTYÁS KIRÁLYT - mint annyi más, áldott királyunkat - SZENTTÉ KELL AVATNI!!!

***

Lomnici Zoltán végül záróbeszédre kérte föl Gaal Gergelyt. A Mátyás király Emlékév Tanácsadó Testületének elnöke köszöntötte a nemzetiségi szószólókat, és egyenként bemutatta őket. Megemlékezett a szónoki emelvény elé tett MÁTYÁS-PAJZS másolatáról, melynek eredetijét Napóleon vitette/vitte el. Az eredetit vissza akarják kérni/hozatni Párizsból. Ám a másolat is eddig mindössze egy helyen volt/van - Orbán Viktor országházi szobájában -, e méltón megemlékező konferenciára kérték el először!


(Forrás: MTI, P. J.-naplójegyzetek)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA









































































3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Gyöngyszavú, várom verseidet! Kézcsókkal Kund

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Gyöngyszavú, várjuk verseidet! Kézcsókkal Kund

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm, én pedig a meghívókat várom, ha volnának még előadások :-)! --- Áldással: JulCSillag

    VálaszTörlés