2018. november 13., kedd

IV. VERSENYKÉPES OKTATÁS KONFERENCIA

A Pact4Youth Magyarország képviselői Navracsics Tiborral közösen 
tartottak rendhagyó sajtótájékoztatót és kihelyezett munkacsoport ülést 
a Budapest Marriott Hotelben, a IV. (AmCham-HIPA) Versenyképes 
oktatás konferencián (2018. november 12-én).


Az eseményen bemutatásra került a hazai Pact4Youth csoport ,,Gyakornok 2.0 - A gyakornok érték!" elnevezésű kiáltványa. A dokumentum 8 pontban foglalja össze a gyakornoki programok sikerességéhez elengedhetetlen követelményeket, amely reményeink szerint előmozdítja a fiatalok sikeres hazai elhelyezkedését.


,,Gyakornok 2.0 – A gyakornok érték!”

Sokszor beszélünk róla, hogy milyen hasznos, ha a fiatalok munka közben szereznek tapasztalatot. A vállalatok pedig nemcsak spórolnak a gyakornoki programokkal, de így az utánpótlás képzés is biztosított számukra. Mondhatjuk, hogy a cégnek és a fiatalnak is jó a gyakornoki program. Fontos azonban összegyűjtenünk azokat a pontokat, amelyek garantálják a gyakornoki program hatékonyságát, illetve ugyanennyire nélkülözhetetlen szem előtt tartanunk, hogy azok mennyire illeszkednek a fiatalok személyes céljaihoz.

A Pact4Youth Magyarország munkacsoport által most nyilvánosságra hozott „Gyakornok 2.0 – A gyakornok érték!” elnevezésű kiáltvány azért jött létre, hogy megfelelő alapot biztosítson a hazai vállalatok számára a gyakornoki programjaik kialakításához. A kiáltvány 8 pontban foglalja össze azokat a szükséges követelményeket, amelyek nélkülözhetetlennek bizonyultak olyan sikeres és versenyképes gyakornoki programok létesítéséhez, amelyek mind a hazai, mind a nemzetközi környezetben képesek megállni a helyüket.

A hazai oktatási és munkaerőpiaci véleményformáló szervezeteket tömörítő program – IfYOUsági Paktum – a fiatalok megkérdezésével alakította ki kiáltványa tartalmát az elmúlt hónapokban. Több fiataloknak szóló országos és helyi rendezvényen került becsatornázásra a jelenleg is egyetemista hallgatók és friss diplomások véleménye.

A munkacsoport reményei szerint a nívós gyakornoki programok életre hívásával az ún. NEET kategóriába – olyan 16-29 év közötti fiatalok, akik jelenleg nem dolgoznak és nem vesznek részt semmilyen oktatásban – tartozó fiatalok számát is sikeresen lehet majd hosszú távon csökkenteni. A NEET fiatalok száma 2014 óta folyamatosan csökken hazánkban, de jelenleg is 10 % körüli, így a probléma több tízezer fiatalt érint.

***

1. számú melléklet


Pact4Youth Magyarország - az IfYOUsági Paktumról

Az IfYOUsági Paktum, azaz a magyarországi Pact4Youth kezdeményezés 2017 őszén indult el azzal a céllal, hogy az ún. NEET fiatalok – 16-29 év közötti, nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő fiatalok – oktatásban való részvételét, illetve munkaerőpiaci integrációját – az Európai Uniós egyezmény által meghatározott 7 stratégiai irányelv szellemében – konszenzuson és együttműködésen keresztül elősegítse.


A Paktum alapító és résztvevő szervezetei:

• Amerikai Kereskedelmi Kamara
• Bridgestone Magyarország Kft.
• ENSZ Ifjúsági Küldött Program
• Emberi Erőforrások Minisztériuma
• European Youth Card Association
• Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége
• Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciája
• Külgazdasági és Külügyminisztérium
• Meló-Diák Holding Zrt.
• Nemzeti Ifjúsági Tanács
• Országos KID Egyesület
• Pénzügyminisztérium
• Új Nemzedék Központ


***

2. számú melléklet


„Gyakornok 2.0 – A gyakornok érték” kiáltvány!

1. A foglalkoztató vállalja gyakornoki programjainak regisztrációját egy szabadon hozzáférhető nyilvántartási rendszerben, amely a kiáltványban megfogalmazott követelményeknek megfelelő gyakornoki programokat tartalmazza.

2. A foglalkoztató a valóságnak megfelelő, hiteles tájékoztatást adjon a gyakornoki programjában megkövetelt munkavégzési kötelezettségekről és feladatkörökről promóciós kampányaiban.

3. A munkaadó minimum 3 hónapig foglalkoztassa a gyakornokot, de lehetőleg törekedjen a hosszabb távú - 6 hónaptól akár 2 éves időtartamra is szóló - elköteleződésre, amelyben garantálja a minimum heti 20 órás munkavégzést.

4. A foglalkoztató biztosítson dedikált mentor-funkciót betöltő személyt a gyakornok részére, aki felelős a gyakornok szakmai és szociális munkahelyi integrációjáért, valamint elősegíti a foglalkoztató által a gyakornokról készített visszajelzések és értékelések feldolgozását. A munkaadó mindig törekszik a pozitív visszajelzések előtérbe helyezésére.

5. A gyakornoki programban végzett feladatok előzetes kialakítása a szakmai tapasztalatszerzés relevanciájának és a foglalkoztató elvárásainak összhangjában. A minimum szakmai sztenderdek megfogalmazásában a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében leírtak az iránymutatók.

6. A gyakornokot foglalkoztató törekszik arra, hogy legalább a minimálbérrel egyenértékű kompenzációt nyújtson a gyakornok számára.

7. A gyakornoki program idejére szóló kölcsönös értékelési rendszer kialakítása, amely elősegíti a foglalkoztatót a gyakornoki program fejlesztésében, a gyakornok számára pedig folyamatos visszacsatolást biztosít a szakmai fejlődéséről.

8. A foglalkoztató támogassa a gyakornokot a tanulmányai elvégzésében, valamint motiválja az élethosszig tartó tanulás iránti elköteleződésre.


(Forrás: www.ifjusagitanacs.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA












































 







 
 

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése