2018. november 13., kedd

FŰTS OKOSAN!

A levegő minősége közügy és egyéni felelősség, mivel
a fölmérések szerint a rossz levegőminőség legfőbb oka
a helytelen lakossági fűtés.




Bár a rossz levegőminőség legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, a társadalom nagy része ezzel nincs tisztában, és más szektort tesz felelőssé a légszennyezésért - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán a ,,Fűts okosan!" tájékoztató kampány részeként szervezett konferencián, Budapesten.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a lakosság nem érzi saját felelősségét a 85 százalékos kibocsátásban, és hivatkozott arra, hogy egy februári 1000 fős, országos lefedettségű, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka más szektort, az ipart és a közlekedést tette felelőssé. ,,A levegő minősége közügy és egyéni felelősség” címmel tartott előadásában az államtitkár kiemelte, szemléletformálás kérdése is, hogy helyesen fűtsenek a lakosok.

Rácz András ismertette, a válaszadók szerint a lakossági fűtés csak 15 százalékban járul hozzá a levegőszennyezéshez. Éppen ezért tudatosítani kell, hogy a helytelen fűtéssel a kisméretű részecske-kibocsátás révén a levegőszennyezésért nagy részben a lakosság is felelős, nem a szabályozott körülmények között működő ipart, illetve közlekedést kell hibáztatni.

A felmérés szerint a válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tüzel, holott ezt jogszabály tiltja - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, hogy a lakosság - tévesen - a kezelt fa eltüzelését is környezetbarátnak tekinti, noha az ezekben lévő vegyi anyagok elégetése veszélyes.

Rácz András hangsúlyozta, a felmérés szerint a megkérdezettek 20-30 százaléka már találkozott a ,,Fűts okosan!” kampánnyal, és úgy értékelte, a felvilágosító munka sikeres, folytatásra érdemes.

Praktikus tanácsként az államtitkár kiemelte, hogy lakossági fatüzelésnél száraz tűzifát használjunk, széntüzelésnél pedig kerüljük a lignitet és a rossz minőségű barna szenet, továbbá ne égessük el a kerti hulladékot sem, hanem inkább komposztáljuk azt.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) ügyvezetője is arra hívta fel a figyelmet a kerti zöldhulladékról tartott előadásában, hogy tilos az avar égetése, mert szennyezi a levegőt, bár megjegyezte, hogy ezen az előíráson az önkormányzatok enyhíteni szoktak. Kiemelte, a talaj tápanyagtartalmának javítása érdekében a kertben sokat lehet tenni a zöldhulladék komposztálásával, amely révén javul a talaj ellenállóképessége, és csökken a légszennyezőanyag-kibocsátás.


(Forrás: AM/MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA















































 


















































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése