2018. március 28., szerda

ERDÉLY – KÁRPÁT-MEDENCEI BORKALAUZ

Kárpát-medencei Borkalauz - Erdély

Tizenhárom erdélyi borvidéket, szőlőfajtát, valamint tizenegy erdélyi 
borászatot és pincészetet gyűjt össze a Kárpát-medencei Borkalauz - Erdély 
című kiadványa, amelyet kedden (2018. március 28-án) mutattak be Budapesten.



Az erdélyi borkalauz - csaknem egyéves munka eredményeként - a Nemzeti Borkiválóság Program keretében jött létre – jelentette ki Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa, a kiadvány keddi bemutatóján.

A most megjelent kiadvány a Kárpát-medence szőlőfajtáit, borvidékeit és borait bemutató sorozat első része. A kiadvány lehetőséget biztosít az erdélyi borok és pincészetek megismerésére, segít a borválasztásban, a kárpát-medencei szőlőfajták megismerésében. 

Kiss Eliza hangsúlyozta: az anyaország kötelessége, hogy szakmai támogatást, segítséget nyújtson ahhoz is, hogy az erdélyi borok a magyar piac körforgásába bekerüljenek.

A Kárpát-medence egységes ökológiai rendszert képvisel. Vannak hagyományok és magyar bortermelők a határokon túl, nemcsak Erdélyben, hanem Felvidéken és Szerémségben is – emelte ki a miniszteri biztos.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke elmondta: a kiadvány egyfajta útikalauzként is szolgál az Erdélybe látogató turisták számára, támpontot ad a helyi pincészetekről. A kötet összeállításakor csaknem 40 bort kóstoltak meg a szakértők.

Elmondta, hogy a fajtákat tekintve elég vegyes volt a kép, de elsősorban regionális borfajták érkeztek a bizottsághoz. A fehér fajták között döntő többségben volt a királyleányka, de bakator, olaszrizling, furmint és a nemzetközi fajtákból készült chardonnay és sauvignon blanc is megjelent a borok között.

A vörösborok között a fekete leányka volt a legjellemzőbb, a kadarkából készült borok mellett pinot noir is érkezett, de leginkább a helyi szőlőfajták jelentek meg.

Balla Géza, erdélyi magyar borász felhívta a figyelmet a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a Földművelésügyi Minisztériummal január végén kötött megállapodására (lásd: http://osszmagyar-oromhir.blogspot.hu/2018/01/ii-karpat-medencei-borszerzodes.html), amelynek célja, hogy az anyaország ne hagyja magukra a külhoni magyar borászatokat.

Az egyesületnek olyan külhoni borászok lehetnek a tagjai, akik felvállalják, hogy határon túli magyar bortermelők, és ha Magyarországon vesznek részt rendezvényen, a borokat magyar címkékkel látják el.


(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése