2017. január 12., csütörtök

ŰRTECHNOLÓGIÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

Űrtechnológiák a hétköznapokban

Nemzetközi lehetőség magyar fejlesztők előtt: sikeresen működő
technológia-transzfer modellt hoz Magyarországra az Európai Űrügynökség
 


Budapest, 2017. január 12. – Magyarország belépésével új taggal bővül az Európai Űrügynökség (European Space Agency (ESA)) technológia-transzfer hálózata, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. A csatlakozással hazánk is részesévé válik a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának.
 
A hazai szerepvállalást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) működő Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bevonásával valósítja meg.

Dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az űrtechnológiának olyan, hétköznapi problémákra kell választ adnia, amelyekkel itt, a Földön találkozunk. Az ország biztonsága, az ipari termelés hatékonyságának növelése az elsődleges feladat, az űripar mindehhez csak eszköz. A hazai vállalkozások számára most lehetőség nyílik arra, hogy csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseiket – itthon és külföldön – e célok szolgálatába állíthassák.”

A programhoz való csatlakozás jótékonyan hat a gazdasági szereplőkre és a mindennapokra, hiszen az együttműködések olyan dinamikusan fejlődő területeket is érintenek, mint a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat vagy a környezetvédelem.
 
A technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák. A nemzeti technológiai transzfer pontot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyitják meg.
 
Lévai Péter, a Kutatóközpont főigazgatója hangsúlyozta, hogy az „ESA döntését az alapozta meg, hogy a Wigner FK kutatói évtizedek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, így széles körű tapasztalattal rendelkeznek az űrtechnológia egyes területein. Párhuzamosan a kutatóközpont innovációs tevékenysége jelentős mértékben megerősödött az utóbbi években, s így kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek segíthetik a technológia transzfer során fellépő problémák megoldását”.
 
Az első körben hároméves együttműködés célja, hogy szakértőink minél több olyan kezdeményezést és induló projektet kutassanak fel és támogassanak - akár anyagilag is -, melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket. Ezzel igyekszik a hálózat elősegíteni a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutását, valamint hozzájárulni az ország gazdasági fejlődéséhez, üzleti eredményeik erősítéséhez, munkahelyteremtéshez és új vállalkozások elindításához.
 

Az ESA nemzetközi technológia transzfer programjának főbb elemei a következők:
 
- szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez való hozzáférés biztosítása,
- a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra,
- start-up cégek támogatása,
- befektetési lehetőségek megteremtése.

Aude de CLERCQ, az ESA Technológia-Transzfer Program Iroda képviselője elmondta, hogy az ESA egy kipróbált és sikeres modellt hoz hazánkba. „Ez a program Magyarországot hozzásegíti az űrszektoron belüli és azon kívüli nemzetközi együttműködéshez, új üzleti lehetőségeket teremt, összeköti az országot és mindkét iparágat más ESA tagországok tudástárházával, egyúttal erősíti a magyar innovációs és technológiai transzfer kapacitást." – emelte ki az ESA képviselője.
 
A program sikerét számos nemzetközi eredmény bizonyítja: egy francia vállalkozás például már több mint 15 francia és külföldi egészségügyi intézménynek értékesítette azt az ultrahangos távgyógyászati megoldását, amit eredetileg a Föld körül keringő űrhajósok vizsgálatára dolgoztak ki, így akár várandós anyáknak vagy más pácienseknek sem kell több száz kilométert utazniuk a szakorvoshoz.
 

Háttér
 
Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) egy párizsi székhellyel rendelkező, független nemzetközi szervezet, amely a világűr felfedezésével és mindennapi, földi hasznosíthatóságával foglalkozik, valamint fontos szereplője az európai űrpolitika alakításának. Magyarország már 1991-ben - a kelet-európai államok közül elsőként - kezdett együttműködést az ESA-val, és vált 2015. november 4-én az ESA teljes jogú tagjává.
 
Az ESA Technológia-Transzfer Program Irodája: Fő küldetése, hogy megkönnyítse az űrtechnológia és űrrendszerek nem űrbeli alkalmazását, és bemutassa az európai űrkutatási program hasznosságát az európai polgárok előtt.


(Forrás: MTA/NFM, pr-positive)
 
 
--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
főszerkesztő - KULTÚR-SZÍNTÉR -
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 

























 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése