2015. november 30., hétfő

VII. WORLD SCIENCE FORUM

VII. WORLD SCIENCE FORUM

Klímacsúcs és igazságosabb társadalmak – elkészült a World Science Forum zárónyilatkozata

Folyamatosan felül kell vizsgálni az ENSZ frissen elfogadott, 2030-as fejlesztési céljait. Az alapos, független tudományos tanácsadás jelentősen javítja a szakpolitikai intézkedések minőségét. Egyebek mellett ezt állapítja meg a budapesti World Science Forum

(Tudományos Világfórum) zárónyilatkozata, amely a kutatás és a tudománypolitika legaktuálisabb kérdéseit foglalja össze. 


„Van néhány speciális ok, ami a hagyományokon túl is indokolttá tette, hogy a World Science Forum ne érjen véget zárónyilatkozat nélkül” – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia és egyben a WSF Irányító Testületének elnöke, pénteken (2015. november 6.), az MTA Székházában, a WSF zárónyilatkozatának tervezetét ismertető sajtótájékoztatón.

Lovász László az első oknak azt nevezte, hogy november végén kezdődik az ENSZ párizsi klímakonferenciája, így a Testület fontosnak tartotta, hogy a tudomány álláspontja a klímaváltozás kérdésében legyen világos a francia fővárosban tárgyaló politikusok előtt. "A második ok pedig az, hogy az emberiség számos olyan nyomasztó problémával küzd – ilyen például a szegénység vagy a migráció – amelyek kezelésére a WSF résztvevői szerint a bizonyítékalapú döntéshozatal, valamint a tudomány és a döntéshozók közti együttműködés a legjobb megoldás" – mondta Lovász László. A nyilatkozatot szombaton a Parlamentben tartott ülésen véglegesítik és fogadják el a küldöttek.


Ajánlások hat pontban

A nyilatkozatban hat fő témát ajánlanak a döntéshozók és a tudományos közösség figyelmébe a WSF résztvevői.
 
Az első szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni az ENSZ szeptemberi közgyűlésén elfogadott új, 2030-ig kijelölt, fenntartható fejlesztési célokat: mint az igazságosabb és rugalmasabb társadalmak létrehozásának eszközeit. A zárónyilatkozat szerint e célokat folyamatosan felül kell vizsgálni a tudomány és technológia legújabb eredményeinek felhasználása érdekében.
 
A második pontban a WSF arra szólítja fel a tudományos közösséget, a döntéshozókat, vezető politikusokat és üzletembereket, hogy együttműködve lépjenek fel a klímacélok eléréséért, és a párizsi klímakonferencián tárgyaló kormányzati szereplők érjenek el minél ambiciózusabb célokat.

A harmadik pont értelmében a WSF arra hívja fel a kormányok figyelmét, hogy tudásalapú intézkedésekkel csökkentsék a katasztrófakockázatokat nemzeti, regionális és világszinten.
 
A negyedik pont szerint az alapos, független tudományos tanácsadás jelentősen javítja a szakpolitikai intézkedések minőségét, másrészt arra kéri a kutatókat, hogy aktívan kapcsolódjanak be a különböző szakpolitikák kialakításába és értékelésébe.

A nyilatkozat ötödök pontja szerint a fejlődő országokban a nemzetközi közösség támogatásával elő kell segíteni a kutatás-fejlesztés hosszú távú sikereit.
 
„A dokumentum záró részében egy kicsit saját magunkkal foglalkozunk” – mondta Lovász László. Eszerint a tudományos kutatásban kiegyensúlyozott befektetésekre van szükség, és egyúttal arra is, hogy a nők, a fiatal kutatók, valamint a kisebbségi csoportok igazságos módon tudjanak részt venni a tudomány művelésében.


Egyedi közeg

„A World Science Forum olyan információkat nyújt, amit más tudományos tanácskozás nem” – értékelte a Fórumot Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért elnöke. Holt arra emlékeztetett, hogy az AAAS már az első, 2003-as Tudományos Világfórum óta a WSF társszervezője. Az AAAS elnöke szerint a tudományos konferenciák rendszerint azzal foglalkoznak, hogy „mit kutatunk”, de a „miért”, a „hol” és a „hogyan” kérdése általában nem kerül napirendre. Éppen ezért van szükség az interdiszciplináris megközelítést hangsúlyozó Tudományos Világfórumra – magyarázta.


A WSF zárónyilatkozata: támogatás az éghajlatváltozásról szóló megállapodásnak

A Tudományos Világfórum Országház-beli, ünnepi ülésén (2015. november 7.) Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia és egyben a WSF Irányító Testületének elnöke ismertette a fórum zárónyilatkozatát. A dokumentum fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a mostaninak különös jelentőséget ad a párizsi klímacsúcs.

A küldöttek által elfogadott deklaráció hat pontban összegzi a fórum, a döntéshozók és a tudományos közösség számára megfogalmazott ajánlásait. A dokumentumban a WSF az új, fenntartható fejlődési útvonalakra való áttérés mellett támogatásáról biztosítja az éghajlatváltozásról szóló megállapodást és arra szólítja fel a november végén kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon.
Lépéseket sürgetett a katasztrófakockázat csökkentése érdekében, és felhívta tudósok, valamint a politikusok figyelmét, hogy közös erővel, egyetemes elvek alapján igyekezzenek rábírni a tudományt, ill. annak tudós képviselőit felelős, integráns, független és elszámoltatható eljárások bevonására. Nemzetközi együttműködést szorgalmazott annak érdekében, hogy a kutatásban és az újításban tartós eredmények születhessenek, végül a tudomány kiegyensúlyozott támogatására és a tudás társadalmi célokra fordítására szólított fel.
A WSF zárónyilatkozatában a küldöttek arra szólították fel a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon.

A szombaton zárult World Science Forum a világ egyetlen olyan tanácskozása, amelyen a tudomány képviselői összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a döntéshozókkal. Az idei budapesti WSF-en száznál is több országból, körülbelül 800 kutató, politikai döntéshozó, civil szakértő és tudományos újságíró vett részt.

A következő, sorrendben nyolcadik, Tudományos Világfórumot 2017-ben, Jordániában rendezik meg.(Forrás: www.mta.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése