2015. november 21., szombat

A GYÓGYÍTÓ JÓGA - RIPORT SZÉP FERENC JÓGAOKTATÓVAL

POLGÁR JULIANNA:
A GYÓGYÍTÓ JÓGA - Riport SZÉP FERENC jógaoktatóval

A keleti művészetek és gondolkodási rendszerek mindig ,,a Csönd Művészetének" [a szerző egyik versének is a címe!] kiteljesítését, az önmegismerés csöndjének csodáját sugallják. „Az én feladatom csak az, hogy a hallgatókat elvezessem a csönd állapotába.” - vallja Szép Ferenc jógaoktató is, akit több száz jógázni vágyó keres föl jógaóráin, jógatáborokban. A mindig segítõkész, mindenkit meghallgató „csönd-művelő”, igen sok mozgásszervi megbetegedésben szenvedőt „hozott mozgásba”, igen sok lelki beteget vezetett el „a Lélek és a Létezés szívéhez”.

Ön hol és hogyan kezdte el a jógát?

Gyermekkoromban egy cirkuszban láttam elõször jógagyakorlatokat. Nagyon mély és meghatározó élmény volt. Késõbb az 1970-es években Dely Károly könyvét kezembe véve ismerkedtem a gyakorlatokkal. Olyan soványnak és védtelennek láttam a jógázókat, hogy sajnáltam õket. Azt, hogy a formák mögötti finom világban milyen hatalmas erõket mozgat a jóga, ekkor még nem tudtam. Evezni jártam, súlyzókat emelgettem, hogy erõs legyek, de hamarosan kiábrándultam belõle.
1981-ben a húgommal részt vettem egy jógaórán, és azonnal megéreztem egy különös belső változást. Ma már tudom: ez volt a Lélek Érintése, a Lélek Békéje. A szüntelenül változó, hullámzó világban megérintett valami, ami változatlan, amire lehet támaszkodni, amiből erőt lehet meríteni.


Milyen híresebb változatai vannak a jógának, ezek milyen hatásúak?

Minden jógaút az egység fölismerésére törekszik. A legismertebbek:
 
A HATHA JÓGA: Különböző testtartások, légzőgyakorlatok, a tudatos lazítás és a meditáció útja. HA-: a Nap; -THA: a Hold.
A KARMA JÓGA: az önzetlen cselekvés útja. Tedd a jót a jóért, és ajánld föl tetteid gyümölcsét a Létezés teljességének. Így fölismerhetővé válik, ahogy rajtunk keresztül hat egy rejtélyes intelligencia és erő.
A BHAKTI JÓGA: a szerető odaadás útja. Megmagyarázhatatlan szerelemre gyulladni a Teremtés szíve iránt, és ebben az izzásban minden salak kiég az emberi természetbõl.
A DZSÁNA JÓGA: a megkülönböztető tudás útja. Mi az, ami folyton változó, születő és meghaló, és mi az, ami örökkévaló és változatlan? Mi a végső valóság?
A RÁDZSA JÓGA: a királyi út. Meditáció. Befelé figyelve ismerd fel halhatatlan valóságod!


Miért különleges a meditativ jóga?

Az emberi létezés a különleges. A jóga ott kezdődik, amikor az ember fölteszi a kérdést: ki vagyok én? Honnan jöttem, hová tartok? Sokszor az élet fájó eseményei kényszerítenek bennünket arra, hogy a csillogó felszín alá nézzünk, és az okokat keressük. A meditációban fölismerjük emberi életünk misztériumát. Kis életünk mögött egy hatalmas Élet, kis elménk mögött egy mindent átható Intelligencia, kis akaratunk mögött egy egyetemes Akarat, és kis erőink mögött egy mindent éltető és fenntartó Erő van. Érezni kezdjük az élet szentségét még a legkisebb fűszálban is. Fölismerjük, hogy a szeretet maga a Legfelsőbb Valóság. Élő csöppjei vagyunk ennek az elmúlhatatlan Valóságnak.


Milyen fejlõdési fokozatok vannak a jógában?

Patandzsali NYOLC lépcsőfokot határozott meg. Ez az „Astanga Jóga”.
 
1./ JAMA: kerülendő dolgok: ártás, hazugság, mértéktelen élvezetek, más javainak eltulajdonítása, fölösleges gyűjtögetés, fölhalmozás;
2./NIJAMA: követendő dolgok: tisztaság, megelégedettség, önuralom, tanulmányok, Isten iránti odaadás;
3./ ÁSZANA: különbözõ testtartások;
4./ PRÁNÁJÁMA: légzésszabályozás;
5./ PRATJÁHÁRA: az érzékek uralása és befelé fordítása;
6./ DHÁRANÁ: koncentráció;
7./ DHJÁNA: meditáció;
8./ SZAMÁDHI: minden kettősség megszűnte, az EGYSÉG állapota.
 
Ezeken a lépcsőfokokon csak rendszeres gyakorlással lehet haladni.


Ön miért a HATHA jógát választotta oktatási módszerének?

Ezzel találkoztam először. Betegen élni nem jó állapot. Ezen a fizikai testen keresztül fejezzük ki magunkat, lépünk kapcsolatba a világgal. Ha ez a csodálatos „eszköz” nem működik kielégítően, meg kell próbálnunk javítani az állapotán. A nyugati ember lépten-nyomon megszegi a természet törvényét, ezért beteg lesz. Sokan szeretnének újra egészségesek lenni, de megváltozni szinte senki sem akar. Márpedig önmagunk megváltoztatása nélkül nincs tartós gyógyulás.
A Hatha jóga gyakorlatai beindítják az öngyógyító folyamatokat, a lazítás kioldja a feszültségeket, a légzőgyakorlatok kitisztítják az energiavezetékeket és az elmét. Itt kezdődik el a HATHAtós javulás. Megváltoznak a gondolatok, a szokások, tisztábban látjuk életünk eseményeit és az okokat. Amit meg nem tudunk megváltoztatni, azt megtanuljuk alázattal elviselni.
Életünk szinte napról-napra változni fog: „egyszerűbben kezdünk élni és istenien gondolkodni.” (P. Yoganada)


Hogyan hiteti el az újonnan jött jógázni vágyóval, hogy a jóga nem egyfajta testkultúra-divatirányzat, hanem önépítő, önfejlesztő és egészség-megőrző rendszer?

Senkivel sem tudjuk elhitetni, hogy a tökéletesség már eleve a birtokában van. Meg kell tapasztalnia. Csodálatos eszköz áll rendelkezésünkre: az emberi elme. Csak az irányát kell megfordítanunk! Ha az elme befelé fordul, és önmagát, működését kezdi vizsgálni, azonnal elkezdődnek a jóga szellemi tapasztalatai. Önismeret, önfegyelem és képesség a változásra. Amikor kellő gyakorlás után az elménket sikerül teljesen lecsendesíteni, megtapasztalhatjuk igazi természetünket, alapvető egységünket a Létezés egészével. Egyszerűnek lenni látszólag nagyon nehéz. Nem tudjuk megtenni, mert az nem „tevés”, hanem „levés”. Ezt tanítják nekünk a jóga mesterei.


Van-e országos hálózat, van-e együttműködési szervezet? Ha igen, ez milyen lehetőséget kínál?

Természetesen létezik sok jóga szervezet, egyesület és társaság országos szinten is. A Magyar Jóga Társaság 1999-ben alakult. Terveink közt szerepel a jóga tágabb körben való megismertetése előadások, cikkek keretében. A nyári táborokban megpróbálunk visszatérni a természetes életmódhoz, és megtapasztalni annak jótékony hatását.


Az Ön óráin valami csöndes átváltozással teljesség-emberré válik a résztvevő. Ezt hogyan éri el?

Az én feladatom csak az, hogy a hallgatókat elvezessem a csönd állapotába. Ez a csönd teret enged a mindenség lelkének. A Lélek érintését a Béke szó fejezi ki a legtalálóbban. Nem öröm és nem fájdalom, a Létezés bennünk és rajtunk keresztül megnyilvánuló tudata. Kristálytiszta tudatosság. A jóga ezt a teremtést Isten szent játékának nevezi. Ezt azonban csak akkor értjük meg, ha már a Lélek szemével kezdünk látni. A különleges csönd és béke egyre közelebb hoz bennünket a létezés szívéhez, és teljesebb életet élünk.

(További fotók:
http://osszmagyar-oromhir.blogspot.hu/2015/10/tihanyi-hatha-jogatabor.html
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10205043455517209.1073741867.1567426487&type=1&l=82bbbbdde1)(Forrás: MTI-PRESS (2013.) - cencúrázatlanabb változat)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése