2015. október 30., péntek

SZUPERSZÁMÍTÁSTECHNIKA (HPC) A FELSŐOKTATÁSBAN

SZUPERSZÁMÍTÁSTECHNIKA (HPC) A FELSŐOKTATÁSBAN PROJEKT
TIOP-1.3.2-13/1-2013-0001

Ötszörösére nőtt a szuperszámítástechnikai erőforrás kapacitása
A „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekt keretén belül az elmúlt években Magyarország történetének legnagyobb szuperszámítógép-fejlesztése valósult meg. A mintegy ötszörösére növekedett erőforrás kapacitás számos tudományos kutatás segítségére volt az egyetemi, akadémiai és intézeti kutatók körében. A projekt sikeres lezárása alkalmából eredményösszegző záró rendezvényt tartottak a szakma jeles képviselői az A38 hajó rendezvénytermében, ahol a résztvevőket Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár köszöntötte.

 


A szuperszámítógép által kiépített rendszer nagyon sok lehetőséget rejt magában. Ez a tudás két jellemzővel foglalható össze; egyrészt rengeteg adat tárolására képes, másrészt rendkívül gyorsan dolgozik. A rendszer segíti a hazai ipar és felsőoktatás közötti kutatás-fejlesztési együttműködések hatékonyságát és megteremti az egyetemi kutatás méltó hátterét. A szuperszámítógép csatasorba állt a jövő kutatóiért. Nagy lépést tettünk azért, hogy Magyarország legyen az egyik legversenyképesebb és legélhetőbb ország Európában és a világon – hangsúlyozta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) gondozásában 2013 nyarán indult el a „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című fejlesztés, melynek elsődleges célja volt a hazai felsőoktatás és a tudományos kutatás-fejlesztés hatékonyságának növelése. A szuperszámítógépek a kutatás számos területén sikerrel alkalmazhatók. Az elosztott erőforrásoknak köszönhetően a hálózaton keresztül minden kutató oktató elérheti a rendszereket, melyek jelenleg öt helyszínen helyezkednek el: a NIIFI budapesti székhelyén, a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Miskolci Egyetemen – mondta Nagy Miklós a NIIFI igazgatója.

A tudományos számítás területe a tudományos értékteremtés legfontosabb eszköze, melynek segítségével számos új eredmény születik. A használók számára kiemelt versenyelőnyt biztosít mind a kutatásban, mind az ipari fejlesztésben, hozzájárulva ezzel az országban megszületett új tudományos értékekhez. Felismerve ennek az európai versenyképességre gyakorolt hatását, e területet az Európai Unió és a Magyar Állam is kiemelten támogatja; több mint 3,2 milliárd forinttal járult hozzá a tudományos kutatói munkához elengedhetetlen szuperszámítógép-fejlesztéshez – mondta el Stefán Péter a NIIFI igazgatóhelyettese és egyben a projekt szakmai vezetője.

A hazai szuperszámítógép jelenleg kb. 500 Tflop/s számítási- (másodpercenként végrehajtott matematikai műveletek), illetve 24 Pbyte tárolókapacitású, amellyel – a hazai informatikai fejlesztések történetében egyedülálló módon – felkerült a világ 500 legerősebb számítógépét tömörítő top500.org listára.



---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
























 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése