2015. október 26., hétfő

GONDOSKODÓ GYÓGYSZERÉSZEK, BETEGKÖZPONTÚ PATIKÁK A NYERTESEK

GONDOSKODÓ GYÓGYSZERÉSZEK,
BETEGKÖZPONTÚ PATIKÁK A NYERTESEK

,,Az Év Gyógyszerésze" és a ,,Kedvenc Patikám" pályázatok értékelő sajtótájékoztatója zajlott a Sofitel Hotelben, 2015. október 14-én, szerdán. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, ötödik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé ,,Az Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.

 


2013 óta ,,Az Év Gyógyszerésze" pályázatra csak előzetes szavazatok alapján juthatnak be a jelöltek. 2015-ben is, ezt a már jól bevált formát követve, szakmai oldalról is szép számban érkeztek jelölések éppúgy, ahogy a páciensektől. A 20 kiválasztott gyógyszerészből, akik a szabályok szerint részt tudtak venni a pályázaton, az idei Év Gyógyszerésze Dr. Gálné Dr. Kartali Edit lett Makóról. A szakmai zsűri úgy gondolta, a második helyezett megosztott lett, a két díjazott Dr. Széles Katalin és Császárné Dr. Sulyok Mária lett. A harmadik helyezett pedig, a pályázaton már több éve, egyre jobb helyet elérő Patakiné Dr. Karancsi Anna lett. Idén, a tavalyi szavazatokhoz hasonlóan, közel 3500-an jelezték, hogy kit szeretnének a pályázaton résztvevők között látni.

Az idén is, szintén ötödik alkalommal, megrendezésre került, Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt. Az érdeklődők szavazatainak feldolgozása után, a 2015-ös év Kedvenc Patikája: Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros. A további helyezetteket a kampány weboldalán lehet megtekinteni.

A kampányok értékelő, záró sajtótájékoztatóján Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke szerint az idei év egy minőségi változást hozott ,,Az Év Gyógyszerésze" pályázaton mind tartalmilag, igényességében, az eddigieknél még jobb pályaművek érkeztek. A témakörök között megtalálhatóak voltak az önmenedzselés, betegség tudatos magatartás, labordiagnosztika, a gyógynövények alkalmazása a terápián, és a szűk terápiás indexű gyógyszerkészítmények alkalmazásának feltételei. Az Év Gyógyszerésze pályázat első helyezett pályaművének azért is van nagy jelentősége, mert saját kutatási eredményeit mutatta be, ami egy óriási dolog és arra próbálja a figyelmet ráirányítani, hogy a betegek a saját gyógyulásuk érdekében milyen felelősséggel rendelkeznek, és milyen módszereket követhetnek.

,,Az Év Gyógyszerésze" pályázat nyertese, Dr. Gálné Dr. Kartali Edit elmondta, hogy a pályázat kialakításánál kíváncsiak voltak arra, hogy a betegek mennyire vannak tisztában azzal, hogy a gyógyszerészi gondozás egyáltalán létezik, mit csinálnak ennek kapcsán a gyógyszertárban. A konklúzió során volt több olyan eredmény, amire számított, de egyben csalódott is, hogy a náluk megfordult betegek nagy része nincs tisztában ezekkel a lehetőségekkel, nem is éltek velük olyan szinten, mint ahogy lehetne – véleménye szerint a feladatuk ezen programok népszerűsítése, hogy tudatos életmódjukkal, egészségmegtartással, a betegségek megfelelő kezelésével magas életminőséget érhessenek el.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke nagyon örült, hogy az a munka amit most már több, mint egy évtizede végeznek, csak beért, mert a pályamunkák jelentős része ezen a területen mutatta meg a gyógyszerészi aktivitást. Az eddigi irányvonal teljesen megfelelő volt, és a jövőbeni tervek is ki vannak alakítva, és mivel már rengeteg gyógyszerészt is lehet találni, akik ezen a területen aktívan tevékenykednek, számukra ez egy igazi sikertörténet, büszke arra, hogy ilyen kollégáik vannak.

A kampányértékelő sajtótájékoztatón a Roche Magyarország képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta, hogy látni kell, hogy az országban nagyon sok olyan dolgos, tisztességes ember él, akiknek nyilvánvalóan olyan fontos a saját egészségük, mint bárki másnak. A gondolat, hogy legyen ,,önmenedzselés a labordiagnosztikában" a pályázat része, innen is jött. Személyes véleménye, hogy az idei ,,Az Év Gyógyszerésze" pályázat nyertesének pályamunkája nagyon közel áll hozzá. Úgy érzi, ha ezt a szemléletet sikerül tovább vinni, nagyon sok embernek lehet még viszonylag egyszerűen, igen sokat segíteni. Elhangzott a kérdés, hogy a Roche Magyarország miért támogat most már öt éve egy ilyen fajta kezdeményezést: azt a szemléletet kívánják erősíteni, hogy a patika az egészségügyi ellátórendszer része, mellékesen van kereskedelmi funkciója is, de alapvetően az ellátás része.

A szakmai zsűrihez három éve csatlakozott Dr. Szökő Éva hozzátette, hogy akik nyomon követték, hogy milyen témákban születtek pályaművek, azok azt látják, hogy mind azt tükrözik, hogy a patikai munka hangsúlya kicsit eltolódik a betegközpontúság felé. Az idei pályázatban is az a lényeges, hogy két fontos területre hívják fel a figyelmet. Egyrészt, hogy a patikusoknak is nagy szerepe van abban, hogy a gyógyszerek alkalmazásának biztonságosságát kövessék, felügyeljék. A másik nagyon fontos terület a gyógyszerészi tanácsadás, a megelőzés – miként lehet a betegeket segíteni abban, hogy időben felismerjék a problémákat, kockázatokat.

Az idei Kedvenc Patikám megmérettetésen a megtisztelő, első helyezettnek járó címet a kismarosi Málnalevél Gyógyszertár kapta. A patika képviseletében Kocsisné dr. Balogh Annamária elmondta, hogy igen speciális helyzetben voltak, lévén, hogy egy friss gyógyszertárról van szó, alig második évesek lesznek a közeljövőben. Ők maguk is aktív résztvevői a gyógyszerészi gondozási programoknak, náluk is több lehetőség adott a betegek számára. Fontos volt számukra, hogy olyan emberek dolgozzanak náluk, akik magas szakmai színvonalon állnak, tudnak segíteni minden téren, ugyanakkor kedvesek, odafigyelők, segítőkészek legyenek.


A pályázatokról további részletes információk a kampányok hivatalos oldalán találhatók:

www.evgyogyszeresze.hu www.kedvencpatikam.hu


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése