2015. október 16., péntek

VILÁGSAKKFESZTIVÁL A VÁRKERT BAZÁRBAN

VILÁGSAKKFESZTIVÁL A VÁRKERT BAZÁRBAN

Szombaton rendezik meg a Várkert Bazárban az első Világsakkfesztivált, amelynek ötletgazdája és főszervezője Polgár Judit, s amelyen asztalhoz ül az orosz Anatolij Karpov és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov is.

 


A rendezvény keddi sajtótájékoztatóján minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár azt mondta, nyolc évvel ezelőtt gondolkodott el először egy ilyen esemény megszervezésén, a célja és álma pedig az, hogy tíz éven belül elérje: az adott napon egyszerre öt millióan sakkozzanak a világ minden pontján.

,,A mostani, először sorra kerülő fesztiválhoz csatlakoztak Chiléből, az Egyesült Államokból, Új-Zélandról, Ausztráliából, s több helyszínnel Európából is" - tette hozzá Polgár Judit, kiemelve, hogy ez egy ingyenes családi rendezvény, amelynek a legfőbb célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek a sportág ,,ezer arcát".

Az eseményen megrendezik a pénzdíjas Highlander Kupát, amelyen a korábbi világbajnokok, Karpov és Kaszimdzsanov ellenfele a sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott tagja, Balogh Csaba, valamint a 16 éves nemzetközi mester, Gledura Benjámin lesz.

Az első elődöntőt szombat 14 órától rendezik, ekkor Karpov Gledurával, Kaszimdzsanov Baloghgal csap össze, mégpedig visszavágós rapid partikban, váltott színekkel. Ha a két mérkőzés után döntetlen az állás, villámpartik következnek, s ha itt sem születik döntés, akkor a világosnak öt, a sötétnek négy perce lesz, de utóbbinak ekkor már a döntetlen is elég a győzelemhez.

A sajtótájékoztatón kisorsolták, hogy a döntőbe jutásért sorra kerülő találkozók első összecsapásain Kaszimdzsanov és Gledura játszik világossal, Karpov és Balogh pedig sötéttel. A hatmillió forintos pénzdíjat a négyfős torna győztese viszi el.

Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke azt mondta, fontos, hogy a rendezvény közösségi élményt nyújt bárkinek egy olyan sportággal kapcsolatban, amelyben az egyéni teljesítmény a döntő.

,,Mindemellett példaképeket állítunk azok elé, akik még csak most ismerkednek a sakkal vagy kezdő szinten művelik a sportágat, hiszen fantasztikus játékosokat láthatnak élőben az asztaloknál" - tette hozzá Seszták.


(Forrás: MTI)

---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

---------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA





























 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése