2014. február 12., szerda

II. BUDAPESTI HALFESZTIVÁL

II. BUDAPESTI HALFESZTIVÁL

A Magyar Nemzeti Múzeum körül (Múzeum kert, Múzeum utca, Bródy Sándor utca és Pollák Mihály tér) megrendezésre kerülő II. Budapesti Halfesztiválon torkos csütörtök, Valentin-napi hallakoma, élőhal bemutató, élményhorgászat, halászléfőző verseny, több száz hazai és nemzetközi halétel és színvonalas programok várják a látogatókat. Az ingyenesen látogatható fesztivál utolsó napján, február 16-án vasárnap megválasztásra kerül 2014. Halétele is.


 


Az I. Budapesti Halfesztivál sikerén felbuzdulva hosszabb időtartamban és nagyobb területen kerül megrendezésre a II. Budapesti Halfesztivál, melynek ezúttal a Palota negyed; azaz a Nemzeti Múzeum kert, a Múzeum utca, a Bródy Sándor utca és a Pollák Mihály tér ad otthont. II. Budapesti Halfesztivál alkalmával bemutatjuk hazánk folyóiban, a Dunában és a Tiszában, valamint tavainkban, a Balatonban, a Tisza-tóban, a Fertő-tóban, és a Velencei-tóban élő halainkat, melyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen résztvevő éttermek. A különböző tájegységekről származó ételeket és nedűket régiók szerint elhelyezve találják meg a látogatók. A nagy érdeklődésre való tekintettel a II. Budapesti Halfesztivál palettáját még inkább színesebbé tesszük, ugyanis a magyar ízek mellett nem csak az ázsiai, hanem a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetünk. A rendezvényen természetesen megtalálhatóak lesznek az ország minden tájáról érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus sushin, a pad thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai tüdős harcsa szalámin át egészen az angol fish&chipsig.
 
 
 
A vendég országok ételei mellett az II. Budapesti Halfesztiválon a kárász is figyelmet kap, így a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek majd a hal elkészítésének variációival. A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnénk a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. Másik kiemelt célunk felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a magyarországi Duna vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség. Fő együttműködő partnerek: Szegedi Nemzetközi Halfesztivál, Bajai Halászléfőző Fesztivál, Hortobágyi Halgazdaság, Halház Kft.,Tokhaltenyésztők, Tiszalöki Harcsasütők, Vöröshomár étterem, Nemo Halétterem, Dunabogdányi Pisztrángos, Balatoni hús-Halszalámi.
A rendezvény ingyenesen látogatható.
 
 
(Forrás: NGSZ)
 
----------------------------------------
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
alapító-főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
 
 
........................................................................................................................................................................
 
 
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése