2014. január 13., hétfő

CAFETERIA 2014.

CAFETERIA 2014.


Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány - jelentette be Navracsics Tibor kedden Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján.
 
 

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az Erzsébet-program célja kezdettől fogva az volt, hogy a szolgáltatókhoz beérkező profit azokhoz jusson el, akiknek a hétköznapi életben talán kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra, nyaralásra.

Az Erzsébet-program alapvető jellemzője a szociális felelősségvállalás, ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban összesen negyedmillió ember jutott nyaralási lehetőséghez a különböző táborokban, köztük 100 ezer olyan gyermek, akik egyébként talán nem jutottak volna el nyaralni - mondta Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy a jövő évi kiírások már megtekinthetők a Erzsébet-program honlapján, pályázni január 2-től lehet.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kiemelte: a családi adókedvezménnyel korrigált, arányos egykulcsos adórendszer után a második legnagyobb horderejű, adórendszert érintő intézkedés az utóbbi években a cafeteria rendszer átalakítása volt, amely jó az embereknek, a vállalkozásoknak - mert megerősíti a vendéglátást, a turizmust - és jó az államnak is.

Idén október végére már 22 360 munkáltató 886 ezer dolgozója használt SZÉP-kártyát, amelynek köszönhetően a bevezetés óta több mint 100 milliárd forint áramlott a gazdaságba - hangsúlyozta az államtitkár.

Közölte: 2013 első tíz hónapjában 57,1 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le SZÉP-kártyával és csaknem 51 ezer vendéglátóhellyel volt szerződés. Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy 2013 első kilenc hónapjában a belföldiektől származó szállásdíj-bevételek mintegy negyede a SZÉP-kártyának köszönhető: a kereskedelmi szálláshelyek 51,8 milliárd forint belföldi szállásdíj bevételből 12,9 milliárd forint származott SZÉP-kártya költésből.

***

,,Az elmúlt időszakban összesen negyedmillió ember jutott nyaralási lehetőséghez a különböző táborokban."

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy a költések jelentős része vidéki, kis- és közepes vállalkozások által működtetett szálláshelyeken történt, ami jelentős hozzáadott érték. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy vélte, a piaci szereplőkkel közösen sikeresen alakult át a cafeteria rendszer, amely európai minta is lehetne arra, hogyan lehet piaci alapon szociális szempontokat is figyelembe véve egy ilyen rendszert működtetni.

Guller Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: két év után több mint kétmilliónyian használják az Erzsébet-utalványt, amelyet több mint 55 ezer elfogadóhelyen lehet beváltani. 2012-ben körülbelül 86, az idén pedig 120 milliárd forintos forgalom bonyolódott le az utalványokkal - fűzte hozzá.

A miniszteri biztos is kiemelte, hogy 250 ezren vettek részt eddig az Erzsébet-programban, amely azonban nemcsak a számokról szól. 2014-ben "Mosolyra váltottuk" jelszóval indul az Erzsébet-program - hangsúlyozta. A most kiírt 62 pályázat kétszerese az első évben meghirdetettnek; 50 tematikus tábor, 6 általános pályázat is lesz, és újdonságként fürdőjegy pályázat is indul, amely nyugdíjasoknak szól majd - ismertette Guller Zoltán. A miniszteri biztos úgy vélte, hogy a 2014-ben harmadik évébe lépett Erzsébet-program az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségvállalásának érvényesítésére.

Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója ismertette a "Bérek, juttatások, motiváció" címmel elkészített országos felmérés eredményeit. Elmondta, hogy a DEVISE és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. közös felmérését 1206 cég válaszaiból készítették el, 53 százalékuk magyar vállalkozás.

Az előző évekhez képest pozitív változás, hogy a résztvevő cégek 62,2 százaléka azt mondta, átlagos évet zárnak, valamint, hogy az idén a válaszadók kisebb része - mindössze 0,7 százaléka - nyilatkozta, hogy bércsökkentést tervez 2014-ben. A cégek 29,8 százaléka még nem tudja, emel-e bért 2014-ben, 29,4 százalék nem tervez változást, míg 15,4 százalék azt mondta, egységesen, a teljes szervezetnél lesz béremelés. Lesz béremelés, de munkaköri szintenként eltérő mértékben - így a válaszadók 11,1 százalék nyilatkozott, míg a cégek 9,6 százaléka a teljesítmény arányában emel bért - ismertette Dara Péter.

Kitért arra is, hogy a bérfejlesztéssel kalkulálók átlagosan 5,3 százalékkal emelnek egységesen az egész szervezetben. A béren kívüli juttatást adók 35 százaléka Erzsébet-utalványt ad munkavállalóinak havi 8000 forint értékben, a második legnépszerűbb, az utóbbi évekhez hasonlóan, a SZÉP-kártya.

Kocsmár Kornél, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta: 2013-ban a társaság 120 milliárd forintos forgalmat realizált, szemben a tavalyi 83 milliárd forinttal. Az ügyfélkör több mint 200 ezer új munkavállalóval bővült, így összesen már több mint 2 millióan használják az Erzsébet-utalványt. A vezérigazgató kifejtette: 2013-ban 70 százalékkal, 55 ezerre növelték a beváltóhelyek számát és új, országos láncokat is bevontak.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy 2014-ben a társaság a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatásainak kibővítését tervezi és megjelenik mobil alkalmazásuk is.
 
 
***
 
A 2014-es év újdonságokkal szolgál mindenki számára. Szociális üdülési pályázatok nagycsaládosok, nyugdíjasok és fogyatékossággal élők, tematikus és általános Erzsébet-táborok gyerekek részére, újdonságként pedig nyugdíjasok számára meghirdetett fürdőbelépésre jogosító kiírás: ezek közül válogathat, aki az Erzsébet-program idei pályázataira szeretne jelentkezni.

A Program idei kiírásai az első évhez képest több mint kétszeres bővülést jelentenek: a népszerű és a gyerekek által nagyon várt Erzsébet-tábor általános táborainak száma hárommal bővült, de a tavalyi táborok, mint a Hurrá, együtt nyaralunk, az Igazolt hiányzás, a Mesés nyár vár ránk!, és a CserKészen az életre idén is tarkítják a kínálatot, csakúgy, mint a Tavaszi és Őszi kirándulások is.

Az új tematikus táborok közül a következőkből válogathatnak a fiatalok: diákönkormányzati vezetők tábora, Design tábor, Honvédelmi tábor, Író-olvasó tábor, Népi mesterségek tábora, Népzene tábor, PontyVelem horgásztábor, Röplabdatábor, MSMME – Ipar- és képzőművészeti tábor, Tánc, dráma és filmes tábor, atlétika-, görkorcsolya-, torna-, úszó-, vízilabda-, szörftábor, T.E.S.I. tábor, Túlélőtábor, Vizek és vízpartok élővilága tábor és Zenei tábor. A Napközi Erzsébet-tábort pedig másodszor hirdették meg a Magyarország LHH-s kistérségei köréből választott 6 kistérség számára.

A szociális pályázatokat idén nagycsaládosok, fogyatékossággal élők, valamint nyugdíjasok vehetik igénybe, utóbbiak számára újdonságként került a palettára a „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére” pályázat. Ezt az egészség megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódás elősegítése érdekében hirdette meg az Alapítvány, amely a pályázattal elnyerhető támogatást gyógyfürdőkbe szóló belépőjegyek formájában nyújtja.

A fürdőjegy pályázatra február 15-ig, a szociális üdülési pályázatokra február 28-ig, az Erzsébet-tábor kiírásaira március 20-ig, a T.E.S.I táborra június 30-ig, míg az Őszi kirándulásra július 31-ig lehet jelentkezni.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett pályázatok automatikusak, azaz, aki a feltételeknek megfelel, a keretösszeg kimerüléséig sikeres pályázóvá válik. A pályázati felhívások honlapunk Pályázatok rovatban érhetők el.
 
 
(Szövegforrás: MTI/erzsebetprogram.hu)
 
------------------------------------------------------------
 
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése