2021. július 30., péntek

ORSZÁGIMÁZS – HUNGARIKUM – OPERETT

Az Operettissima missziója, hogy minél több ember életében 
jelen legyen a zenei és a színházi élmény, eljussanak a koncertek 
és zenés színházi produkciók - korosztálytól és földrajzi 
elhelyezkedéstől függetlenül - mindenkihez.

 



AZ INDULÁS

Egy operettgála, a pandémia második hullámának elején, 2021 októberében, Budapesten, televíziós felvétellel.

Amerikai és kanadai online stream, a karácsonyi-újévi időszakban, majd Valentin-napon, több százezres nézettséggel. 

A PBS, az amerikai közszolgálati televízió is felfigyelt erre, majd egy, a számukra készülő, speciális változatban az amerikai nagyközönség is láthatja ezt a magyar produkciót, a Budapesti Operettszínház művészeivel, 2021 második felében. 

És ezzel még nincs vége. 2022-ben egy amerikai-kanadai turné, amin a kulturális hungarikumok királynőjéé, az operetté a főszerep.

 

AZ OPERETTISSIMA


Az Operettissima missziója, hogy minél több ember életében jelen legyen a zenei és a színházi élmény, eljussanak a koncertek és zenés színházi produkciók - korosztálytól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül - mindenkihez. 

Célunk, hogy a magyar kultúra, elsősorban a magyar operett és további hungarikumok bemutatásával betekintést engedjünk hazánk értékeibe, erősítsük identitásunkat, építsük országimázsunkat és a magyarok iránt érzett rokonszenvet.

Hisszük, hogy a zene megszépíti a világot, hidat képez emberek között, formálja az alkotót és a befogadót egyaránt!

Célunk, hogy művészeti produkcióinkkal olyan lelki táplálékot juttassunk el a lehető legszélesebb körnek, amely felemeli, rendszeres kultúrafogyasztóvá teszi, szórakoztatja, mégis edukálja nézőinket, hallgatóinkat.

Hiszünk abban, hogy kulturális területen tevékenykedőkként felelősséggel tartozunk társadalmunk fejlődéséért is. 

Büszkék vagyunk rá, hogy az ország legelismertebb alkotóival és művészeivel, például a Budapesti Operettszínházzal együttműködve hozzuk létre produkcióinkat, mint ahogy arra is, hogy a produkciók megálmodásától, a művészi koncepciók kidolgozásán, létrehozásán át, a marketing és PR-tevékenységtől az értékesítésig, a televíziós produkciók létrehozásáig minden folyamatot ugyanolyan precizitással és profizmussal teszünk, és ezzel az évek során számtalan alkalommal sikerült kivívnunk partnereink és a közönség elismerését itthon és külföldön egyaránt.

Dr. Vadász Dániel, az Operettissima tulajdonosa és producere a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata elismerő oklevelét vehette át, a magyar kultúra, kiemelten az opera és operett műfajok területén végzett kimagasló produceri tevékenysége elismeréseként. Az oklevelet Nagy Viktor, a Színházművészeti Tagozat tagozatvezetője adta át a Budavári Palotakoncerten, július 23-án.

 

 

A KEZDET: A SALUTE TO VIENNA AND BUDAPEST KONCERT, MAJD ANNAK AMERIKAI ÉS KANADAI ONLINE KÖZVETÍTÉSE

A 2020-as év sok mindenkinek, köztük az előadóművészeti szervezeteknek is emlékezetes marad. Nélkülöznünk kellett az élő koncerteket, ezért is gondoltunk arra, hogy a nagyhírű, több évtizedes és több tízmillió nézőt vonzó, amerikai és kanadai múltra visszatekintő Salute to Vienna koncertsorozatot kiterjesszük Magyarországra, előkészítve ezzel a 2022-re, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada több nagyvárosának legnívósabb hangversenytermeibe tervezett turnét is, fókuszálva az operett - és ezen belül a magyar operett mint hungarikum - műfajára. 

A 2021. június 29-i sajtótájékoztatón az Operettissima tulajdonosa és producere, Dr. Vadász Dániel arról beszélt, hogy az őszi pandémia kezdete előtt partnereket keresett, akiket egy műfaj és cél köt össze: a magyar operett és annak népszerűsítése. Ebben elsődleges partnere Nacsa Olivér volt, akivel 2013-ban közösen találták ki a Budavári Palotakoncertet, az operett legrangosabb nyári ünnepét. Nacsa Olivér szerint az elmúlt nyolc évben ezekkel a rendezvényekkel sikerült a megillető magas helyre helyezni az operettet.

A Salute to Vienna eseményt évtizedek óta szervező Attila Glatz Concert Productions, a cég régi partnere lett még szövetséges. Ők sem tudták szokásos újévi koncertjeiket megtartani. Így hát, az immár Salute to Vienna and Budapest címre hallgató operettgála, a legszélesebb közönségrétegekhez történő eljuttatása érdekében, rögzítésre került a Pesti Vigadóban 2020. október 3-án, a másik szövetséges, a Budapesti Operettszínház Balett- és Zenekarával, illetve szólistáival, Fischl Mónikával, Kiss Diánával, Szendy Szilvivel, Vadász Zsolttal, Erdős Attilával és Laki Péterrel, Makláry László és a főzeneigazgató, Pfeiffer Gyula vezényletével.

A legsikeresebb, legismertebb Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Johann Strauss számok csendültek fel, nem kis örömet okozva az utolsó pillanatban még élő koncerten résztvevő magyarországi közönségnek, illetve a későbbiekben azoknak a nézőknek, akik online élvezték a felvételt. Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, ezúttal is egy cél, a legmagasabb színvonalra való törekvés vezérelte a társulatot az élő koncerten, és a tét még nagyobb volt, hiszen tudták, a tengerentúlon milliókhoz jut el ez a produkció.

A Stellar internetes platformon keresztül a Salute to Vienna – Attila Glatz Concert Productions már állandó közönségére támaszkodva 42 amerikai és 15 kanadai nagyváros koncerthelyszínének látogatói számára tette elérhetővé ezt a kulturális élményt. Olyan nagynevű helyszínek hirdették karácsonyi-újévi programjukban a Lukin Ágnes televíziós rendező által készített streamet, mint a Winspear Centre (Edmonton), a Coral Springs Center For The Arts (Coral Springs), a State Theatre New Jersey (New Brunswick), a The Bushnell Center for the Performing Arts (Hartford), a Providence Performing Arts Center (Providence), a Van Wezel Performing Arts Hall (Sarasota), a Kimmel Center for the Performing Arts (Philadelphia), a Kravis Center for the Performing Arts (West Palm Beach), az Adrienne Arsht Center (Miami), a Roy Thomson Hall (Toronto), a Symphony Center (Chicago), a Place des Arts (Montreal), a The Music Center at Strathmore (Washington) és nem utolsó sorban a nagynevű New York-i Lincoln Center.

 

A FOLYTATÁS: A TELEVÍZIÓS NYILVÁNOSSÁG ÉS A TURNÉ

A koncertfelvétel olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy a PBS, az amerikai közszolgálati televízió is adásba helyezi az Amerikai Egyesült Államok 43 államában, mintegy 300 csatornán, 2021. augusztus 14-étől, három éven át, így tehát a magyar operett főműsoridőben szerepel majd Amerikában – számolt be erről a sajtótájékoztatón Glatz Attila, az Attila Glatz Concert Productions tulajdonosa és vezetője. A július 29-i sajtótájékoztatóra videóüzenetet küldött Maura Daly Phinney, a PBS alelnöke, kifejezve örömét, hogy újra remek operettdallamokat és egy nagyszabású gálakoncertet közvetíthetnek Budapestről.

A műsor előtt és után minden alkalommal Magyarország és a Hungarikumok hírét viszi az Operettissima és a PBS, köszönhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Hungarikum Bizottság (HB) támogatásának és kisfilmjeinek, még nagyobb népszerűséget szerezve így hazánknak. 

És mindezt csak tovább erősíti az a 2022-es őszi turné, melyet az Operettissima az Attila Glatz Concert Productions-szel szervez, a Budapesti Operettszínház művészeivel, fókuszálva az operett - és ezen belül a magyar operett - mint hungarikum műfajára, Johann Strauss: A denevér (melyben egy magyar csárdás az egyik sláger), Lehár Ferenc: A víg özvegy és Puskás után a legnépszerűbb magyar, Kálmán Imre: Csárdáskirálynő műveinek bemutatásával, mert hisszük és valljuk, a magyar operett egyszerre legnagyszerűbb nagykövete és PR-, marketing és promóciós eszköze az országimázsnak.

***

A 2022 őszi turné helyszínei:

Chicago: 2022. október 5.

Cleveland: 2022. október 7.

Baltimore: 2022. október 8.

New York: 2022. október 9.

Boston: 2022. október 11.

Montreal: 2022. október 13.

Toronto: 2022. október 15.

 

Mindezeken a helyszíneken az Operettissima nem csak a magyar operettet, hanem további hungarikumokat is bemutat majd, egy kiállítás keretében: az épített környezet, az innováció, a néphagyomány és a gasztronómia népszerűsítésével betekintést engedünk hazánk értékeibe, így hódítva meg milliókat, hogy csupán érdeklődjenek vagy turistaként el is látogassanak Magyarországra.

A sajtótájékoztatón Fekete Péter kulturális államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) kiemelte a kultúraközvetítők fontosságát, azt, hogy mennyire kiemelt szerepe van akár a Budapesti Operettszínháznak, akár az Operettissimának, hogy elvigye a nézőkhöz a magyar operettet.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke azért is támogatásáról biztosította a turnét, mert fontosnak tartja az értékeket, azokat elsősorban, melyekről mi, magyarok jutunk eszébe a külföldi látogatóknak. „Az operett ezek között kiemelkedő csillag” – mondta a miniszter.

A zene, a tánc, az életmód és a kézműves kultúra nemzeti sajátosságaink legélőbb őrzői, melyek segítenek minket abban, hogy értékeinket szem előtt tartva helyezzük el magunkat a világ nemzeteinek sorában, és a nyelvi különbségeket áthidalva is képviselni tudjuk irányukba értékeinket, hagyományainkat, szokásainkat, vérmérsékletünket, ízlésvilágunkat.

***

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarikum Bizottság kisfilmje:

https://vimeo.com/577413628



(Forrás: Office Operettissima)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                        

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - lillatti8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA














































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése