2021. július 13., kedd

99. NEMZETKÖZI SZÖVETKEZETI NAP

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMgM, Vajdahunyadvár) nagy 
tanácstermében tartotta meg a MOSZ a 99. Nemzetközi Szövetkezeti 
Nap ünnepségét és díjátadóját.



Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese köszöntőt, Mészáros Péter, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) alelnöke beszédet mondott a Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett ünnepségen. 

Farkas Sándor köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság szerepe az utóbbi évtizedekben jelentősen átértékelődött. Ma Magyarországon az agráriumban dolgozók és abból élők számára a kérdés az: miként tudnak az újabb és újabb kihívásoknak megfelelni, a nehéz körülmények között is eredményeket elérni - fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából tartott ünnepségen.

Farkas Sándor arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeri vállalkozások előtt olyan lehetőségek állnak, amelyre történelmileg nem volt példa. A következő években az agráriumba érkező források, a pályázati lehetőségek valamennyi fejlődni akaró és fejlődni képes termelő, gazdálkodó, vállalkozó számára elérhetők.

A magyar kormány és az unió által biztosított források lehetőséget adnak arra, hogy a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparban dolgozók biztonságos és egészséges élelmiszerekkel lássák el a lakosságot. A gazdák a koronavírus-válság idején is tették a dolgukat, bebizonyították, hogy a nehéz időkben is megállják a helyüket - mondta.

A miniszterhelyettes arra emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaság legalább 25 millió ember egészséges és biztonságos élelmiszerrel való ellátására képes. Az Agrárminisztérium ehhez minden feltételt igyekszik biztosítani. Például a Magyar Falu Program és a Települési Operatív Program is a vidéki térségek népességmegtartó erejét növeli, ezen programokon keresztül is élhetőbbé, vonzóbbá válik a vidéki élet.

Az idén 99. alkalommal ünnepli a világ a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amely az együttműködés fontosságára hívja fel a figyelmet. Arra, hogy együtt sokkal többre vagyunk képesek, mint elszigetelve, külön-külön - mondta a Nemzetközi Szövetkezeti Napon a MOSZ alelnöke, Mészáros Péter.

Az eseményen átadták a Szövetség által alapított érdekképviseleti kitüntetéseket.

******  

A szervezetről

A mezőgazdasági termelők legátfogóbb érdekképviseleti szervezete a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Jogelődjét, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsát, 1967-ben hozták létre a mezőgazdasági szövetkezetek. A szövetség 1989. december 10-12-én tartott kongresszusa határozta el a szövetség átalakítását, megnyitva a tagság lehetőségét a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások (Kft., Bt., Rt.), szövetkezetek és az egyéni gazdálkodók előtt is, felvállalva ezzel a mezőgazdaság ágazati érdekeinek átfogó képviseletét. A magyar mezőgazdaságban a rendszerváltás utáni negyedszázadban a vállalkozási formák szerint kialakult megosztottságban a MOSZ az úgynevezett „társas vállalkozások” érdekeinek képviseletét tekinti elsődleges feladatának.

A MOSZ szervezeti felépítése

A MOSZ az országos kiterjedésű együttműködés (az úgynevezett ,,szövetségi rendszer") csúcsszerve. A szövetségi rendszert a tagszervezetek, illetve területi alapon (jellemzően megyénként) szervezett szövetségeik, az egyes ágazatok termelőit tömörítő szakmai szövetségek alkotják.

A kongresszus az országos szövetség stratégiáját meghatározó fórum, amit az alapszabály szerint legalább ötévenként kell összehívni. A kongresszus választja meg az országos szövetség tisztségviselőit.

A közgyűlés a két kongresszus között (általában félidőben) összehívott országos fórum, amely értékeli a kongresszus határozatának végrehajtását, meghatározza a további időszak feladatait.

Az elnökség a szövetség legfelsőbb állandó testületi szerve. Tagjai a kongresszus által választott tisztségviselők, valamint a területi szövetségek, a szakmai szövetségek és az országos választmányok delegáltjai.

Az ügyvezető elnökség tagjai a kongresszuson megválasztott tisztségviselők: elnök, alelnökök, főtitkár. Az ügyvezető elnökség feladata a két elnökségi ülés között testületi döntést igénylő ügyekben való eljárás.

A MOSZ egyes szakmai kérdésekben érdekképviseleti álláspontjának kialakítására választmányokat, illetve tagozatokat működtet. A választmányok és tagozatok ágazati alapon szerveződő, az országos és területi szövetségi rendszeren belül azonos, vagy hasonló termékeket előállító termelők szakmai, érdekvédelmi csoportosulásai.

Az országos szövetség operatív tevékenységét a testületi döntések keretei között az ügyintéző szervezet végzi. Az ügyintéző szervezetet a főtitkár irányítja.

 

(Forrás: AM Sajtóiroda; www.mosz.agrar.hu)


------------------------------------------------------------ 

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                        

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - lillatti8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA  
































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése