2021. július 30., péntek

A BSZK VIZSOLYI ÉS GÖNCRUSZKAI KIRÁNDULÁSA

A Budapesti Székely Kör (BSZK) ,,Szép vagy, gyönyörű vagy
Magyarország” elnevezésű honismereti kirándulás 
- külön autóbusszal - Vizsolyra és Göncruszkára 
vezetett 2021. július 15-én.




A környék az őskor óta lakott. A település a Hernád völgyében levő, királynéi német telepesek ispánságának székhelye volt. 1215-ben Wysl, Wysol néven említik először. A középkorban nagyobb jelentőségre tett szert, annak köszönhetően, hogy közel feküdt a Kassa, Lengyelország és Oroszország felé vezető úthoz.

1300 körül Amadé nádor törvénykező helye lett, 1322-től pedig Drugeth Vilmos nádor és bírája, Perényi Miklós is itt ítélkezett az alája tartozó hét vármegye ügyeiben, és itt vívták meg a perdöntő gyalog- és lovaspárbajokat is, és olykor itt tartották a megyegyűléseket is.

A legnevezetesebb esemény, ami a községhez kapcsolódik, Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának kinyomtatása a vizsolyi nyomdában, 1590-ben. Károlyi Gáspár Göncön volt tiszteletes és munkatársakkal dolgozott a Biblia fordításán.

A falu birtokosai ekkor ecsedi Báthori István szatmári és szabolcsi főispán, később országbíró, és felesége Homonnay Drugeth Fruzsina (Euphrosina) voltak, akik Mantskovits Bálint könyvnyomtató segítségével 1588-ban, Vizsolyban alapították meg Magyarország egyik legrégibb könyvnyomdáját, abból a célból, hogy abban a Károlyi Gáspár gönci prédikátor által fordított bibliát kinyomtassák. Az idő tájt Göncön volt tanuló Szenczi Molnár Albert is, aki gyakran hordozta Károlyitól a nyomdába és onnan vissza a kéziratokat és korrektúrákat. 

Volt korábbi magyar nyelvű bibliafordítás is, a ,,huszita Biblia” néven ismert, amelyből három kódexben maradtak fenn részletek, a többi azonban az üldöztetések során elveszett. (Ez magyar nyelvi és bibliatörténeti kár, mivel nyelvünk régebbi állapotát mutatta.)

A község temploma is nemzeti kincs. Már a 12. században megépült az Árpád-kori szentély és hajó, amit aztán később kibővítettek. Freskók maradtak meg benne a 13. századból. Egyik értékes freskója a Szent László-legendát mutatja be.

A 13. századi román szentélyhez épült a 16. században, korabeli freskókkal. A falfestmények egyik csoportja a Szent László legendát örökíti meg. Kerítőfal övezi, mely egykor erődítésként szolgált.

A falu római katolikus temploma 1799-ben épült.

A „Vizsolyi biblia” helyi nevezetesség, a településen talált, középkori emlék.

A nyomdatörténeti kiállítás a (kőfallal körülvett) vizsolyi református templom kertjén belül található, a Mantskovits Bálint Nyomdatörténeti Múzeumban.

A templomkerten belül található még a Bibliás Könyvesház, melynek festett kazettás mennyezetét Gaál János Népművészet Mestere-díjas restaurátor készítette. Ebben az épületben lehet megvásárolni a belépőt a Vizsolyi Biblia, a templom és a múzeum megtekintéséhez.

A Regéci vár romjai egy 624 m magas, sziklás hegytornyon fekszenek. II. Rákóczi Ferenc és Thököly Imre sok időt töltöttek ebben a várban. A vizsolyi kőfejtő a Vizsoly déli kivezető útja mellett található. A már nem működő, de nagyon szépen gondozott kőfejtő jelzi, hogy az itt lakók évszázadokon keresztül sok házat építettek fel az itt bányászott riolit tufából. Ez a könnyen faragható, puha kőzet rendkívül jó hőszigetelő is, amelynek kedvező tulajdonságát használták ki a jellegzetes népi építészeti megoldásoknál.

***

Vizsoly rendkívüli emlékei után a csoport Göncruszkára utazott, ahol a református egyház égisze alatt működő ,,Tejjel-Mézzel" Étterem néprajzi múzeumnak is beillő, csodás épületében ebédelt.

***

Visszaérkezvén Vizsolyra, az igen híressé vált, Magyarország egyetlen Mézmúzeumába látogatott a csoport. 


(Forrás: Wikipédia)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - lillatti8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA



















































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése