2019. június 30., vasárnap

AZ ORSZÁGGYŰLÉS KULTURÁLIS BIZOTTSÁGÁNAK SZAKMAI RENDEZVÉNYE

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának szakmai rendezvénye
2019. június 27-én, csütörtökön, az Országház Felsőházi termében
került megrendezésre.


Dr. Pósán László, a Kulturális Bizottság FIDESZ-es elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a testület számos területért felelős, ezért nagyban támaszkodik az egyes ágazatok szakértőire.

A jövő évi költségvetés tervezetében tovább nő a kultúrára fordított összeg, amely európai összehasonlításban is kiemelkedő - mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ,,Kulturális stratégia a nemzeti intézmények vezető szerepével” című előadásában.

Fekete Péter beszámolójában felidézte az idei Múzeumok Éjszakája sikerét: Budapesten 134 ezer, vidéken pedig 170 ezer ember látogatott el a csaknem kétezer programra. Az államtitkár kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáját számtalan ,,horizontális" együttműködés teszi vonzóvá, hiszen ekkor a múzeumokban a zenekarok, a színházak és egyéb kulturális intézmények is rengeteg programmal jelentkeznek.

Kialakulóban van azonban egy másfajta tagozódás is - fűzte hozzá Fekete Péter. A kormányzat mindegyik kulturális területen kijelöli a stratégiailag kiemelt intézményeket, amelyeket plusz-feladataik ellátásához kiemelt finanszírozásban részesít, de ez nem jelenti azt, hogy a további szakintézményekről vagy a független szféráról megfeledkezne - hangsúlyozta.

Mint emlékeztetett, 2010-ben a központi költségvetés 172 milliárd forinttal támogatta a kulturális ágazatot, ez az összeg a 2020-as büdzsében már 578 milliárd forint lesz, ez az összeg pedig arányaiban európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Persze ez is véges keret, ezért fontos, hogy az intézményvezetők az újabb források igénylése helyett a hatékony működésre koncentráljanak. A kormány ebben úgy tud segíteni, ha nagyobb bizalmat ad, kevesebb kötöttséggel - jegyezte meg.

Fekete Péter hangsúlyozta azt is, hogy a működési költségek biztosítása minden intézménytípus esetén az alapító feladata, az állam azonban a tőle független intézményeknek is programtámogatást nyújt a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül.

A TAO-rendszer megszüntetésével a kormányzat vállalta a legutóbb befolyt, 37,4 milliárd forintos összeg biztosítását és elosztását. A felosztásnál elsőbbséget élveznek a közfeladatot ellátó, kiemelt stratégiai intézmények igényei, de a független szféra is megkapja az eddigi támogatását - közölte.

Fekete Péter ugyanakkor bejelentette: jelenleg negyven kulturális intézményt, egyesületet ellenőriznek a TAO-támogatásokkal kapcsolatban gyanított szabálytalanságok miatt (túl nagy kifizetések, túl nagy jutalék-kifizetések, túl kevés bevétel, összefonódás).

***

Dr. Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára az MMA kultúratámogatási gyakorlatáról adott elő; Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke A népfőiskolai rendszer szerepét elemezte a közművelődésben (14 térségi Népfőiskola, ebből 7 határon túl; a hatósugár 80-100 km-s; a moldvai csángóknál is lesz stb.); Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója az ,,Irodalomcentrikus kultúra” sajátosságaira tért ki, noha filozófusként ,,Ez a cím nem igaz!”;

Radák Eszter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) rektora a ,,Pigmenttől a Pixelig” címmel számolt be intézményéről. Mint elmondta: sokak szerint ,,A halott művész a jó művész!”. Másik különös észlelése éppenséggel előadásának címe: a diákok újabban nem 3-, hanem 2-dimenzióban próbálnak alkotni/rajzolni, azaz, az okostelefonokon megjelenő fotók alapján ,,rajzolnak” stb.!; Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója vetített-képes előadásban mutatta be ,,A Néprajzi Múzeum aktuális feladatai[t] és fejlesztési tervei[t]”, mivel a Liget-program hatására már más eljárásokkal kell pl. a költözéssel járó, különleges értékmentést munkatársainak elvégezni.;

Az egyik legértékesebb, leglelkesítőbb előadás ,,Értékszemlélet a közművelődésben” címmel Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) szakmai igazgatójáé volt. Sokakat meglepett ,,a Lakitelekre költözés”, de sokan örültek Beke Pál megemlegetésének, aki szerint ,,A közösségépítés beszélgetéssel kezdődik.”. Meg kell indítani pl. a hímzőköröket, a komatál-programot stb., sok ARCHAIKUS művészeti ág felé szükséges a KAPUNYITOGATÁS. Örömhír, hogy pl. a Pajtaszínházi Program eredményesen beindult.;

Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója ,,A Mozaik Múzeumtúra első öt évének eredményei”-ről számolt be; Virágos Gábor, régész, kulturális örökségvédelmi szakértő pedig a ,,Kulturális örökségvédelem” mai napig igen nehéz helyzetéről beszélt, amelyet – többek között – az állandó változások mindenben, és most már ,,a migráció apokaliptikus rombolásá”-nak mindennapos veszélye STB. okoz!; Zárszót L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke mondott.


(Forrás: MTI; P. J.-jegyzetek)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


















 



















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése