2019. június 23., vasárnap

25. JÁSZ VILÁGTALÁKOZÓ - JÁSZKISÉR (2019.)

A szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok ez
évi, jubileumi seregszemléjét Jászkisér városa, civil
szervezetek és a Jászok Egyesülete szervezte.




1702-ben kezdődött

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptió, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. A sorozat elmúlt évei alatt - a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl - elkészült a redemptiós zászló és megszületett a jász himnusz is.

***

A rendezvény fő vezérfonala, hogy bemutassák a jász világtalálkozót befogadó város múltját, jelenét és jövőjét. Ennek szellemében a pénteki nap jelmondata „Tisztelgés a múltnak”, a szombatié „Köszöntjük a jelent” , a vasárnapié pedig „Építjük a jövőt”.

Június 7-én, péntek délután helyi művészek kiállításait nyitották meg a Csete Balázs Általános Iskolában. Ezt követően ünnepi megemlékezés volt a katolikus templomban Jászkisér jeles szülötteiről, a programot koszorúzás követte a temetőben.

Az esti ünnepélyes megnyitón az érdeklődők a Jászság Népi Együttes és a Pendzsom Néptánc Együttes alapító tagjainak gálaműsorát láthatták a Park Színpadon. A nap folyamán a jászkiséri származású Váradi László zongoraművészt hallhatták a megjelentek.

***

Június 8-án, Pünkösd szombatján Ternyák Csaba, egri érsek beszélt a megjelentekhez, majd Takaró András, református esperes hirdetett igét az ünnepi és ökumenikus istentiszteleten, a református templomban.

A jász települések felvonulását követő ünnepség díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki egyben a rendezvény fővédnöke is, valamint Karcag, a „Nagykunság fővárosa” volt. A díszünnepségen átadták a Jászságért Díjat és beiktatták az új jászkapitányt.

A nap hátralevő részében lovas programok, jász települések hagyományőrző csoportjainak műsora, megyei néptánctalálkozó kínált szórakozást. Idén is volt „bajuszmustra” , valamint több kiállítás is. Veterán járműveket lehetett megtekinteni a Fő úton, és a lengyel kézműves vásárra is várták az érdeklődőket a szervezők. Este a Magna Cum Laude adott koncertet, amelyet utcabál követett a Smart zenekarral.

***

Június 9-én, Pünkösd vasárnapján, horgászversennyel indult a nap, később vetélkedő, főzőverseny, kerékpáros teljesítménytúra, kispályás labdarúgótorna szerepelt a programok között. A nap folyamán a Jászsági Pálinka Lovagrend védnökségével pálinkamustrát tartottak.

A rendezvény utolsó napján szintén voltak kulturális programok, a Fő úton tuning autók kiállítását tekinthették  meg  az  érdeklődők.   Este  fellépett  Janicsák  Veca,   valamint  a  The Biebers zenekar. 
A programot varázslatos tüzijáték zárta.


(Forrás: www.bama.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


















































































 







































 










 













 











 



























































 



 
















 

 



 

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése